ΠεριβάλλονΕιδήσεις

Παγόβουνο τεραστίων διαστάσεων «απειλεί» νησί στον Νότιο Ατλαντικό

Ένα απομακρυσμένο νησί στον Νότιο Ατλαντικό (Νότια Γεωργία) όπου ζουν εκατομμύρια πιγκουίνοι, σε ένα παρθένο περιβάλλον με ελάχιστους ανθρώπους, «απειλείται» από το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου που αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική το 2017.

 

Το παγόβουνο «A68a», 3.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων τόνων, έχει τη δυνατότητα να πλήξει το οικοσύστημα του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών. Απέχει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την περιοχή και αν προσκρούσει στο νησί της Νότιας Γεωργίας θα μπορούσε να απειλήσει το οικοσύστημα άγριας ζωής που φιλοξενεί εκτός από πιγκουίνους, φάλαινες και φώκιες.

Περνώντας τη θάλασσα της Σκωτίας, το παγόβουνο «A68a» γεννήθηκε από το «Larsen C» στην Ανταρκτική το 2017 και εισήλθε σε ανοιχτά νερά φέτος. Έχει μόνο 200 μέτρα βάθος και είναι σχετικά λεπτό για παγόβουνο, αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Δεν υπάρχει τρόπος να εκτρέψουμε ή να ανατινάξουμε το παγόβουνο», λέει ο Norman Ratcliffe, ερευνητής της BAS (British Antarctic Survey).

Με βάση τα ρεύματα του νερού και τις καιρικές συνθήκες, το παγόβουνο εκτιμάται πως μπορεί να πλήξει την περιοχή αυτόν το μήνα, σύμφωνα με το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Show More

Related Articles

Back to top button