Κοινωνία

Πάροχοι ενέργειας: Στην “τσέπη τους” και οι δημοτικοί φόροι που πληρώνουμε

Πάνω από 80 εκατ. ευρώ υπολογίζει η ΚΕΔΕ ότι εισέπραξαν οι πέντε πάροχοι, από δημοτικά τέλη και φόρους αλλά δεν τα επέστρεψαν στους Δήμους, με την ανοχή της Κυβέρνησης – Στέγνωσαν οικονομικά οι Δήμοι  που απαντούν με αγωγές 

Συνεχίζουν εδώ και πάνω απο ένα χρόνο οι οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να παρακρατούν παρανόμως τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους, όπως και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), και δεν αποδίδουν τα ποσά, όπως είναι υποχρεωμένοι, στους δήμους.

Οι τελευταίοι έχουν αρχίσει να απαντούν με αγωγές, αλλά μόνο μια απο τις πέντε εταιρείας ενέργειας, φαίνεται ότι ανταποκρίθηκε και ζήτησε συμβιβασμό και διακανονισμό των χρεών της προς τους Δήμους. Ωστόσο μέχρι σήμερα, μόνο σε τρεις Δήμους επιστράφηκαν τα χρήματα.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι για τους δήμους δεν υπάρχει νομική προστασία από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που συνεχίζει να κωφεύει και να μην παίρνει δραστικά μέτρα υπέρ των ΟΤΑ Α΄ βαθμού, επιτρέποντας έτσι τη συστηματική υπεξαίρεση απο τους ιδιώτες της ενέργειας των δημοτικών φόρων και τελών που πληρώνουν με τους λογαριασμούς ρεύματος, οι ήδη επιβαρυμένοι καταναλωτές.

Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστος και  την μικρή χρηματοδοτική βοήθεια που επιφύλαξε η κυβέρνηση προς τους Δήμους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, χρηματοδότηση η οποία θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2023, σύμφωνα με το σχέδιο προυπολογισμού, έχει φέρει τους Δήμους ουσιαστικά στα όρια της χρεοκοπίας, αφού δυσκολεύονται να καλύψουν την μεγάλη αύξηση δαπανών. Υπάρχουν μάλιστα Δήμοι που έχουν πρόβλημα και στην καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Κραυγή αγωνίας

Το θέμα ετέθη πολλές φορές από την ΚΕΔΕ η οποία ζητά ληφθούν άμεσα μέτρα, ακόμη και ανάκλησης της αδείας των παρόχων.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε  ότι «εφόσον δεν αποδίδονται τα τέλη εντός διμήνου, ουσιαστικά αυτό συνιστά υπεξαίρεση» και επανέλαβε την άποψη της ΚΕΔΕ, ότι πρέπει κάθε δύο μήνες να γίνεται εκκαθάριση των οφειλών προς τους δήμους και να αποδίδονται από τις εταιρείες παρόχους τα χρήματα έγκαιρα.

«Άλλωστε, σημείωσε, αυτό προβλέπεται και για τους ίδιους τους  δήμους, όπου μας παρακρατούνται από τους ΚΑΠ οι οφειλές μας, όταν δεν εξοφλούμε τα τιμολόγια εντός δύο μηνών. Δεν είναι δυνατόν οι εταιρείες να μην πληρώνουν για μήνες ή και για χρόνια. Πρέπει άμεσα να ρυθμιστεί το ζήτημα».

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button