ΘέατροΝέαΕιδήσεις

Ο «Τυφλός δρομέας» σε σκηνοθεσία Amir Reza Koohestani στην Πειραιώς 260

Ο «Τυφλός δρομέας» σε σκηνοθεσία Amir Reza Koohestani παρουσιάζεται στις 20 και 21 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023.

Ένας άντρας γράφει στον λογαριασμό του στο Ίνσταγκραμ ότι ο ίδιος και η γυναίκα του, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή ως πολιτική κρατούμενη, έχουν υποσχεθεί ο ένας στον άλλον να τρέχουν κάθε βράδυ πλάι στον τοίχο της φυλακής όπου εκείνη κρατείται, ο καθένας από τη δική του πλευρά.

Πριν τη σύλληψή της, προπονούνταν για μήνες στο τρέξιμο σχεδιάζοντας να φύγουν από το Ιράν για την Αγγλία. Ετοιμάζονταν να καλύψουν τα 27 χιλιόμετρα της Σήραγγας της Μάγχης τη μόνη στιγμή που θα ήταν αυτό εφικτό, στις πέντε ώρες που μεσολαβούν ανάμεσα στο τελευταίο βραδινό τρένο και την αναχώρηση του πρώτου πρωινού. Αλλά η προπόνησή τους με στόχο μια καλύτερη ζωή διακόπηκε από τη σύλληψη της γυναίκας του μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουν.

Η ιστορία αυτής της προπόνησης για αγώνα δρόμου μεγάλων αποστάσεων από τη μια και από την άλλη πλευρά του τοίχου γίνεται για τον Αμίρ Ρεζά Κουεστανί αφετηρία προβληματισμού πάνω στη σύγχρονη ιρανική κοινωνία. Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται υπεράνω εμποδίων.

Στη σκηνή βλέπουμε έναν άντρα και μια γυναίκα. Κουρδισμένοι σ’ έναν λεκτικό μηχανισμό μεγάλης ακρίβειας, οι ξέπνοοι διάλογοί τους πλέκονται με τους εσωτερικούς μονολόγους τους, με την κλασική περσική ποίηση να αντηχεί σε κάθε τους συνειρμό στο σκοτάδι της νύχτας.

Οι δημιουργίες του Ιρανού θεατρικού σκηνοθέτη και συγγραφέα Αμίρ Ρεζά Κουεστανί, που έχει ξεχωρίσει διεθνώς για το έργο του (βραβείο για την ταινία Modest Reception στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου) διακρίνονται για την τρυφερότητα, την αίσθηση οικειότητας και τις πυκνές σιωπές τους. Μέσα από το ιδιαίτερο πρίσμα της σύγχρονης κατάστασης στο Ιράν, ο Κουεστανί προσεγγίζει πολιτικά ζητήματα όπως το προσφυγικό και η καταπίεση των γυναικών έχοντας κατακτήσει μια έντονα ποιητική και συμβολική γλώσσα.

Συντελεστές

Κείμενο – Σκηνοθεσία Amir Reza Koohestani

Δραματουργία Samaneh Ahmadian

Βοηθός σκηνοθέτη Dariush Faezi

Φωτισμοί – Σκηνικά Éric Soyer

Βίντεο Yasi Moradi, Benjamin Krieg, Phillip Hohenwarter

Μουσική Phillip Hohenwarter, Matthias Peyker

Κοστούμια Negar Nobakht Foghani

Ερμηνεύουν Ainaz Azarhoush, Mohammad Reza Hosseinzadeh

Παραγωγή – Διεύθυνση – Προβολή Pierre Reis – Bureau Formart, Paris (FR)

Παραγωγή Mehr Theatre Group, Paris (FR)

Συμπαραγωγή Kunstenfestivaldesarts Brussels (BE), Berliner Festspiele (DE), Φεστιβάλ Αθηνών Επιδάυρου (GR), Festival d’Automne à Paris (FR), Théâtre de la Bastille Paris (FR), La rose des vents – scène nationale Lille Métropole – Villeneuve d’Ascq (FR), La Vignette, scène conventionnée Université Paul-Valéry Montpellier, Théâtre populaire romand – Centre neuchâtelois des arts vivants, La Chaux-de-Fonds (CH), Triennale Milano Teatro (IT), Festival delle Colline Torinesi / Fondazione TPE (IT)

Καλλιτεχνικά residencies Théâtre populaire romand – Centre neuchâtelois des arts vivants, La Chaux-de-Fonds (CH), Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Brussels (BE)

Με την υποστήριξη The Institut français και The Ministry of Culture – Regional Directorate of Cultural Affairs of Île-de-France

Παράσταση στην περσική γλώσσα

20 Ιουνίου Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση.

Εισιτήρια

Τιμή εισιτηρίου: 25 €

Πηγή: elculture.gr

Show More

Related Articles

Back to top button