ΠολιτισμόςΔήμοιΦιλοθέη-ΨυχικόΕκπαίδευσηΔημοτικάΕιδήσεις

Ο στοχαστής και φιλόσοφος Χρ. Μαλεβίτσης δίνει το όνομά του στο ΓΕΛ Φιλοθέης

Τιμώντας τη μνήμη του διακεκριμένου Φιλοθεάτη στοχαστή και φιλοσόφου Χρήστου Μαλεβίτση, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλοθέης-Ψυχικού αποφασίστηκε ομόφωνα να ονομαστεί το ΓΕΛ Φιλοθέης «Χρ. Μαλεβίτσης» προς τιμήν του, όπως ενημερώνει ο δήμαρχος της πόλης, Δημήτρης Γαλάνης.

Ειδικότερα, ο κ. Γαλάνης αναφέρει τα εξής σχετικά με την απόφαση του Σώματος:

“Υπήρξε στοχαστής, φιλόσοφος και συγγραφέας δοκιμίων που αποτελούν τομές στη συνείδηση της εποχής μας, εκφράζοντας την πνευματική ανησυχία και τον προβληματισμό του εικοστού αιώνα. Με σεμνή παρουσία στα ελληνικά γράμματα, άντλησε από τους θησαυρούς της θρησκείας, της φιλοσοφίας και της τέχνης.

Στα δοκίμιά του επιδιώκει να απαντήσει στο πρωταρχικό ερώτημα «πώς να ζήσω αυθεντικά την ύπαρξή μου και να φανώ αντάξιος της έκτακτης και μοναδικής παρουσίας μου στον κόσμο», εκφράζοντας την αγωνία του για το μυστήριο, την τραγικότητα και την έσχατη μέριμνα του ανθρώπου.

Εκτός από το εκτενές δοκιμιακό του έργο, εξίσου αξιόλογες είναι οι μεταφράσεις φιλοσοφικών βιβλίων των Γιάσπερς, Χάιντεγκερ, Μπερντιάεφ και άλλων κορυφαίων σύγχρονων διανοητών, με σκοπό να διευρύνει τον φιλοσοφικό στοχασμό στην Ελλάδα.”

Χρήστος Μαλεβίτσης: Σεφέρης και Χάιντεγκερ – Άρδην – Ρήξη

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Μαλεβίτση

Ο Χρήστος Μαλεβίτσης γεννήθηκε στην Καλοσκοπή Παρνασσίδος (1927) και βίωσε από τη νεανική του ηλικία τα τραύματα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Άπαντα Μαλεβίτση, 20ος Ιστορία Της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Φιλοσοφίας

Σπούδασε οικονομικές και εμπορικές επιστήμες στην Αθήνα και εργάστηκε επί τριανταπέντε χρόνια στο δημόσιο τομέα. Από το 1963 μέχρι το τέλος της ζωής του έζησε με την οικογένειά του στη Φιλοθέη Αττικής, διάστημα κατά το οποίο είδαν το φως της δημοσιότητας περισσότερα από είκοσι βιβλία δοκιμίων και δέκα βιβλία μεταφράσεων κλασικών έργων της σύγχρονης σκέψης.

Βραβεύθηκε από την Εθνική Τράπεζα για το βιβλίο «Εσωτερική Διάσταση», τιμήθηκε με το Βραβείο Δοκιμίου για το βιβλίο «Η Τραγωδία της Ιστορίας», με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο «Οι Αγραυλούντες», με το Βραβείο Ουράνη για το βιβλίο «Εφημερία» και με το Βραβείο Δοκιμίου του ελληνικού Pen Club για το βιβλίο «Ο Φωτισμός του Ανθρώπου».

Πηγή: enypografa.gr

Show More

Related Articles

Back to top button