ΠολιτισμόςΤέχνεςΨυχαγωγίαΕιδήσεις

Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ γεννήθηκε… σαν σήμερα

Γιος του Φέργκους και της Χνουδάτης Μακ Ντακ, ο Σκρουτζ γεννιέται στη Γλασκώβη το 1867, γεγονός που τον κάνει σήμερα 150 ετών. Ίσως βέβαια να ήταν σωστότερο να πούμε ότι ο Σκρουτζ γεννήθηκε σε κάποιο ατελιέ της Ντίσνεϊ στην Καλιφόρνια, όταν ο Καρλ Μπαρκς έψαχνε έναν καινούργιο χαρακτήρα για την ιστορία «Christmas on Bear Mountain» που ετοίμαζε για το εορταστικό τεύχος του περιοδικού Four Color.  Ήταν η 1η Δεκεμβρίου του 1947, κάτι που σημαίνει ότι ο Σκρουτζ Μακ Ντακ μόλις έκλεισε τα 73 του χρόνια. Για προφανείς λόγους, ο Μπαρκς τού χάρισε το όνομα του Εμπενίζερ Σκρουτζ της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Ντίκενς· οι δύο ήρωες έκτοτε κάπως ταυτίστηκαν, αποτελώντας αμφότεροι την προσωποποίηση -κυρίως- της τσιγκουνιάς.

Σε εκείνη την πρώτη του εμφάνιση, ο Σκρουτζ κάθεται μόνος του στο μέγαρό του «περιμένοντας το τέλος των Χριστουγέννων», όπως λέει, «αυτής της ανόητης γιορτής που όλοι αγαπάνε όλους». Κι έπειτα, κοιτάζοντας στα μάτια τον αναγνώστη, ο σκληρός θείος Σκρουτζ καταλήγει: «Εγώ είμαι διαφορετικός! Όλοι με μισούν κι εγώ μισώ τους πάντες!». Βέβαια, ο κακότροπος πάπιος έχει εκρήξεις καλοσύνης, κάτι που φαίνεται και στην εν λόγω ιστορία (τελικά, περνά τα Χριστούγεννα με τα ανίψια του), αλλά και στην πορεία του μέσα στα χρόνια. Είναι το μήνυμα που περνάει και η ιστορία του Εμπενίζερ. Ότι ο σκληρός άνθρωπος μαλακώνει. Ότι το δύσκολο γίνεται εύκολο. Ότι υπάρχει ελπίδα.

Ο Σκρουτζ βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας του Forbes με τα πλουσιότερα φανταστικά πρόσωπα, με περιουσία ύψους 65,4 εκατ. δολαρίων. Εν τω μεταξύ, στη λίστα των πλουσιότερων αληθινών προσώπων του περιοδικού προΐστανται άνθρωποι με περιουσίες που, εδώ και λίγα χρόνια, ξεπερνούν αυτήν του Σκρουτζ – όπως πολύ έξυπνα σχολιάστηκε σε σχετικό κείμενο στον Guardian, «φαίνεται ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο άνθρωποι πιο πλούσιοι απ’ όσο είμαστε ικανοί να φανταστούμε»

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button