ΘέατροΝέαΕιδήσεις

Ο Ρομπέρ Λεπάζ στο Εθνικό Θέατρο

Ο διεθνώς καταξιωμένος Καναδός δημιουργός του θεάτρου και μέντορας της Rolex, Ρομπέρ Λεπάζ έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει για το έργο του και τις μεθόδους θεατρικής δημιουργίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαΐου, στις 19.00, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Κτήριο Τσίλλερ και θα τη συντονίσει η Κάτια Αρφαρά, επίκουρη καθηγήτρια Θεάτρου και Επιτελεστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο ‘Αμπου Ντάμπι και επιμελήτρια.

Μάγος της σκηνής, αλχημιστής του βλέμματος, δεινός storyteller, o σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας, ο Ρομπέρ Λεπάζ ενσωματώνει στις δημιουργίες του τις κατακτήσεις των νέων τεχνολογιών, φτιάχνοντας ένα θέατρο ποιητικό, ηλεκτροφόρο, συγκινητικό, όπου όλα τα μέσα υπηρετούν μοναδικά την ανάγκη μας να ακούμε ιστορίες. Η διεθνής κριτική έχει αποθεώσει το πρωτότυπο, σύγχρονο και μοναδικό έργο του που ξεπερνά τα σύνορα και αμφισβητεί κάθε φορά τα πρότυπα της σκηνικής γραφής.

Το διορατικό πνεύμα του Ρομπέρ Λεπάζ και η θέλησή του για δημιουργία τον οδήγησαν να προωθήσει και να υλοποιήσει την κατασκευή του θεάτρου Le Diamant στο κέντρο του Κεμπέκ. Αυτός ο νέος και μοναδικός χώρος πολιτισμού εγκαινιάστηκε το 2019, με σκοπό να αποτελέσει σημείο συνάντησης του κοινού, νεοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών και δημιουργών από κάθε κοινωνικό στρώμα. H εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια mentoring» που θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 28 Μαΐου 2023 σε πολλούς χώρους σε ολόκληρη την Αθήνα, για να σηματοδοτήσει την 20ή επέτειο του Προγράμματος Rolex για την καλλιτεχνική καθοδήγηση.

Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη μοναδική ευκαιρία σε νέους και πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, του κινηματογράφου, της αρχιτεκτονικής, των εικαστικών και της λογοτεχνίας να έρθουν σε δημιουργική αλληλεπίδραση με αναγνωρισμένους στον τομέα τους διεθνείς καλλιτέχνες. Για πρώτη φορά η Rolex επιλέγει την Αθήνα για να αναδείξει, σε μια τριήμερη γιορτή, τα επιτεύγματα και τις δημιουργικές σχέσεις ανάμεσα σε προστατευόμενους και μέντορες του προγράμματος -που ξεπερνούν τους 60-, μέσα από παραστάσεις, εκθέσεις, αναγνώσεις, προβολές, εγκαταστάσεις και συζητήσεις.

Η συζήτηση με τον Ρομπέρ Λεπάζ θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με διαθέσιμη ελληνική μετάφραση. H είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διατίθενται από την Τετάρτη 17/5 έως και Πέμπτη 25/5 (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) στα ταμεία του κτηρίου Τσίλλερ από 10:00 έως 20:00. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Show More

Related Articles

Back to top button