ΚοινωνίαΑλληλεγγύη

“Τα ψυχικά νοσήματα πρέπει επιτέλους να απενοχοποιηθούν!” – το συγκινητικό βίντεο του διεθνούς μοντέλου

Διεθνή σάλο προκάλεσε το εξώφυλλο της Vogue Πορτογαλίας, το οποίο απεικονίζει ένα μοντέλο μέσα σε μία μπανιέρα και δύο νοσοκόμες να ρίχνουν κρύο νερό, με τίτλο “The Madness Issue” (Το ζήτημα της τρέλας).

Ειδικοί στο χώρο της ψυχολογίας κάνουν λόγο για “δυστοπική και ξεπερασμένη” αντίληψη της θεραπείας, άλλοι για έλλειψη ευαισθησίας από το περιοδικό μόδας και, σύμφωνα με την Κατερίνα Αλεξανδράκη, ψυχολόγο που εργάζεται στο Λονδίνο και μίλησε στο BBC, πρόκειται για «ανήθικη» εικόνα: «Αυτή η εικόνα ενισχύει την ιδέα ότι οι γυναίκες είναι ευάλωτες και αβοήθητες όταν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ψυχικής κατάρρευσης. Δεν δείχνει όμως τον αγώνα που κάνουν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας για να τα ξεπεράσουν, ούτε τη δύναμή τους και την αντίσταση που δείχνουν απέναντι σε κάτι τόσο σοβαρό».

Την υποστήριξή της σε ανθρώπους που πάσχουν απο ψυχικά νοσήματα δήλωσε η Σάρα Σαμπάιο, διεθνούς φήμης μοντέλο από την Πορτογαλία, χρησιμοποιώντας το βήμα που της δίνει η απήχηση που έχει στα κοινωνικά δίκτυα και ενισχύοντας τις παραπάνω απόψεις των ειδικών και συγκεκριμένα μιλώντας… για τα δικές της προσωπικές ψυχικές διαταραχές, τις οποίες έχει αναφέρει και στο παρελθόν.

Σ’ ένα αληθινό και συγκινητικό βίντεο εξομολογήθηκε τον προσωπικό της αγώνα με την κατάθλιψη, την αγοραφοβία, τριχοτιλλομανία κ.α. εξηγώντας πώς κατάφερε με δυσκολία να μη ντρέπεται γι’ αυτά, να ζητήσει βοήθεια απο ειδικούς και να προσπαθήσει να τα αντιμετωπίσει ουσιαστικά.

Υποστήριξε πως η λέξη “τρέλα” δε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται, όπως απαράδεκτα έκανε η Vogue, γιατί ενοχοποιεί μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που παλεύουν με ψυχικά νοσήματα όλη τους τη ζωή και πως η εικόνα του εξωφύλλου της Vogue είναι απλώς “κακόγουστη”. Είπε επίσης πως έχει έρθει η στιγμή τόσο όσοι πάσχουν απο ψυχικά νοσήματα όσο και οι γύρω τους να συνειδητοποιήσουν ότι τα ψυχικά νοσήματα είναι όπως όλα τα υπόλοιπα νοσήματα: απλώς χρειάζονται θεραπεία. “Τα θέματα ψυχικής υγείας πρέπει κάποτε να απενοχοποιηθούν”, πρόσθεσε και αποδοκίμασε οποιαδήποτε στοχοποίηση ή περιθωριοποίηση ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή της.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο που ανήρτησε η Σαρα Σαμπάιο στα κοινωνικά δίκτυα ΕΔΩ

 

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button