ΠεριβάλλονΠολιτικήΔήμοιΕιδήσεις

Επιστροφή στο Μεσαίωνα

Επιμένων… αντιφατικά ο ΕΔΣΝΑ, ακόμα και υποχωρώντας. Επειτα από την άνευ προηγουμένου ένταση που προκάλεσε στη δημοτική αυτοδιοίκηση της Αττικής το «μίνι πραξικόπημα» –όπως συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν οι δήμαρχοι την πρόσφατη διά περιφοράς συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ για τη νέα τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων–, η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), διαμέσου του προέδρου τού Συνδέσμου, Β. Κόκκαλη, που βρέθηκε στη χθεσινή συνέλευση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του προέδρου της ΠΕΔΑ, Γ. Μαρκόπουλου, «να βρούμε μια λύση έστω και την ύστατη στιγμή».

Εντός των επόμενων 15 ημερών η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔΑ μαζί με τους επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων –σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔΑ είναι μονοπαραταξιακή– θα κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου για την τιμολόγηση της διαχείρισης απορριμμάτων. Ωστόσο, ακριβώς την ίδια στιγμή, ο κ. Κόκκαλης μόνο… συνεργάσιμος δεν εμφανίστηκε απέναντι στα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα των δημάρχων.

Εισήγηση

Υπενθυμίζεται ότι αν και οι αρχικές εισηγήσεις του ΕΔΣΝΑ έφερναν αναδρομικές χρεώσεις, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, ανακοίνωσε ότι «η απόφαση του ΕΔΣΝΑ για το νέο σχέδιο τιμολόγησης θα έχει ισχύ από 1-1-2021». «Τι ισχύει σήμερα; Η ανακοίνωση του περιφερειάρχη ή η εισήγηση του ΕΔΣΝΑ; Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;» ρώτησε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλος, για να πάρει από τον κ. Κόκκαλη μόνο για το τελευταίο ερώτημα μια μεσαιωνική και αντιδημοκρατική απάντηση: «Ο Θεός»!… Αναπάντητο έμεινε επίσης το ερώτημα γιατί ο ΕΔΣΝΑ έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του το αίτημα της ΠΕΔΑ για αναβολή της διά περιφοράς συνεδρίασης, εφόσον «οι δήμοι είναι ο ΕΔΣΝΑ», όπως παραδέχθηκε ο κ. Κόκκαλης, διατηρώντας ανοιχτά πολλά ουσιαστικά και τεχνικά ζητήματα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ επιβεβαίωσε εμμέσως ότι η τιμολογιακή πολιτική που εισηγείται ο ΕΔΣΝΑ –ανάμεσα σε άλλα εκτινάσσει το κόστος διαχείρισης των βιοαποβλήτων από 0 ευρώ σε 26,91 ευρώ/τόνο– τιμωρεί όσους ανακυκλώνουν και επιβραβεύει όσους θάβουν απορρίμματα. Καταρρίπτοντας, ουσιαστικά, τον ισχυρισμό του περιφερειάρχη περί «υποχρέωσης» που απορρέει από τον «νόμο Φάμελλου», εξήγησε το σκεπτικό του ΕΔΣΝΑ για την επιλογή των μέγιστων συντελεστών στη διαχείριση βιοαποβλήτων: «Αν πηγαίναμε με μηδενικό συντελεστή, πολλοί δήμοι, όπως ο Δήμος Αθηναίων, θα υπερχρεώνονταν πληρώνοντας παραπάνω 300-350 χιλιάδες ευρώ. Ο συντελεστής 0,5 (σ.σ. επί της τιμής των σύμμεικτων, που αυξάνεται κατά 8%) ελήφθη με το σκεπτικό ότι επιβαρύνονται πολύ λίγα χρήματα κάποιοι δήμοι», υποστήριξε ο κ. Κόκκαλης.

Αντικίνητρο

Το αποτέλεσμα είναι, όπως επιβεβαίωσαν όσοι αιρετοί αντέδρασαν στις αιτιάσεις του, το πρόσθετο κόστος-αντικίνητρο ανακύκλωσης να επιβαρύνει σε αντίστοιχα ποσά (300-350 χιλιάδες ευρώ) δήμους που κάνουν ανακύκλωση, όπως Χαλάνδρι, Γλυφάδα κ.λπ., ενώ ήδη δαπανούν δημοτικούς πόρους για την προδιαλογή των «πράσινων» απορριμμάτων.

«Το ζουμί της υπόθεσης», σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, για την τιμολόγηση των απορριμμάτων «είναι ότι πρέπει να μειωθεί το λειτουργικό κόστος του ΕΔΣΝΑ». Ωστόσο, με τις εισηγήσεις του ΕΔΣΝΑ έρχεται αύξηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που έχει να λαμβάνει ο Δήμος Φυλής, κατά 3,4 εκατ. ευρώ (από 36,27 εκατ., σε 39,67 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 44% του ετήσιου κόστους του ΕΔΣΝΑ, συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Πετρούπολης –και μέλος του συντονισμού συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο»– Ν. Σακούτη, από το 1991 έως σήμερα στον Δήμο Φυλής και στους προ-«καλλικρατικούς» δήμους που «φιλοξενούσαν» τη χωματερή, έχει δοθεί στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών περίπου 1 δισ. ευρώ. «Εχει γίνει έστω ένα ευρώ έργο για το περιβάλλον;» ρώτησε. «Κανείς δεν θέλει χωματερή στην πόλη του. Πρώτος εγώ», είπε ο δήμαρχος Φυλής, Χρ. Παππούς. «Μην πυροβολείτε τον Πατούλη», είπε ο δήμαρχος για τον περιφερειάρχη που έχει ανακοινώσει τη λειτουργία ακόμη μιας μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή και συγκεκριμένα αυτήν που με τον προηγούμενο ΠΕΣΔΑ έπρεπε να χωροθετηθεί στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών!

Στο μεταξύ, σε συνάντηση που είχε ο κ. Πατούλης με δημάρχους της Ανατολικής Αττικής συμφωνήθηκε η επίσπευση της δημιουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί επί θητείας Ρένας Δούρου.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Show More

Related Articles

Back to top button