Παπάγου-ΧολαργόςΑσφάλειαΕιδήσεις

Δήμος Παπάγου- Χολαργού: Καταδίκη κάθε μορφής παρενόχλησης & κακοποίησης

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παπάγου – Χολαργού κατά τη συνεδρίασή του στις 19-2-2021 προχώρησε στην απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής παρενόχλησης και κακοποίησης, ύστερα από εισήγηση της Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Μαρίας Δημητριάδου – Καραμισοπούλου. Η Επιτροπή εξέδωσε ψήφισμα, δηλώνοντας συμπαράσταση σε γυναίκες και άνδρες που υπέστησαν οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης ή κακοποίησης και ζητά από την Πολιτεία να προχωρήσει στη θεσμική προστασία των θυμάτων.

“Η Πρόεδρος και τα μέλη της  Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Παπάγου-Χολαργού καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφής Βία και Σεξουαλική παρενόχληση που ασκείται σε βάρος γυναικών, κοριτσιών και ανδρών σε οποιοδήποτε χώρο, γιατί θίγει την τιμή, την υπόληψη και την ατομική τους ελευθερία, με βαριές συνέπειες στη σωματική, σεξουαλική και ψυχική τους υγεία, ισοπεδώνει την οικογένεια και διαταράσσει την κοινωνική ευημερία» αναφέρει το ψήφισμα και καλεί την κυβέρνηση στην ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών που θα οδηγήσουν βαθμιαία στην εξάλειψη του φαινομένου.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει για την βαθμιαία εξάλειψη του φαινομένου προβαίνοντας σε αλλαγή της κείμενης Νομοθεσίας. Οι κρατικοί μηχανισμοί είναι η ΓΓΟΙΠΙΦ Κύριος φορέας πρόληψης και καταπολέμησης της βίας, το ΚΕΘΙ, το ΕΚΚΑ (Ν. 3106/2003, Η Ελληνική Αστυνομία με 73 σταθμούς(ΠΔ 37/2019), το ΕΣΙΦ, Η ΕΝΠΕ, Η ΚΕΔΕ, 42 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΆ ΚΈΝΤΡΑ θα αυξηθoύν σε πάνω από 200 και γραμμή sos 15900 για τα θύματα βίας.

Προτείνουμε:

  1. H κυβέρνηση να προχωρήσει στη βαθμιαία εξάλειψη των στερεοτύπων που οδηγούν στην υποβάθμιση της γυναίκας εντάσσοντας το θέμα της Ισότητας στο αναλυτικό πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  2. Να διατηρηθούν σε προτεραιότητα και να ενταθούν οι δράσεις για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων γυναικών -θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, με παράλληλη συμπλήρωση του Νομικού πλαισίου, ώστε να προστατευθεί η οικογένεια. Να γίνει ευρεία ενημέρωση για τη συναίνεση στη σεξουαλική πράξη, τη διαχείριση των κινδύνων από τα θύματα, τους τρόπους προστασίας τους, για τις ποινές που προβλέπει ο Νόμος, με καμπάνια στα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την πρόληψη του φαινομένου.
  3. Συντονισμός και συνεκτικότητα όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, των ΜΚΟ ισότητας, για την πρόληψη και αποτελεσματική προστασία των θυμάτων βίας, γυναικών που ζητούν άσυλο, μεταναστριών κα .
  4. Η ΓΓΟΙΠΙΦ οι κοινωνικές υπηρεσίες περιφέρειας και Δήμων, τα Αστυνομικά κέντρα, οι Εισαγγελικές αρχές, τα Συμβουλευτικά Κέντρα, τα κέντρα κοινότητας, οι υπηρεσίες Υγείας, τα ψυχιατρεία , τα κέντρα απεξάρτησης, οι νομικές υπηρεσίες, ο Συνήγορος του Πολίτη κ. α να συντονιστούν σε ένα μνημόνιο συνεργασίας για την αρωγή των θυμάτων.
  5. Όλες οι φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, επιχειρήσεις, τράπεζες, καταστήματα, να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στην κατεύθυνση της Ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την πρόληψη των φαινομένων έμφυλης βίας.
  6. Να γίνει κύρωση όλων των διατάξεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, (Ν.4531/2018)που είναι το σημείο-σταθμός για την επίλυση των θεμάτων βίας.
  7. Να ληφθούν ειδικά μέτρα για την εξάλειψη της βίας στον Κυβερνοχώρο, ήτοι τη διαδικτυακή παρενόχληση του κυβερνοεκφοβισμού, που πλήττει γυναίκες και κορίτσια.
  8. Να ενισχύσει την ποινική νομοθεσία για τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης ειδικά σε βάρος ανηλίκων και να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους δράστες αυτών των εγκλημάτων.
  9. Να σημειωθεί εδώ ότι η πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία και κυρίως τη μη παραγραφή των αδικημάτων βία και κακοποίησης, μας βρίσκει σύμφωνους.
  10. Χρειάζεται η πολιτεία να φροντίσει για την κύρωση της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
  11. Να υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο στους χώρους εργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτροπή των περιστατικών βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης,
  12. Καλούμε σε ενεργοποίηση όλους τους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να λάβουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης κατά των γυναικών.
  13. Να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις για ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη και προστασία των γυναικών και παιδιών που υφίστανται κακοποίηση.
  14. Καλούνται όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας να αναλάβουν πρωτοβουλία για την πρόληψη και αποτροπή επίδοξων δραστών.
  15. Καλούνται όλες οι γυναίκες που υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση ή άλλης μορφής βία να προσφεύγουν στους ανωτέρω σχετικούς φορείς του Δήμου μας ή στη ΓΡΑΜΜΗ SOS

Μαρία Δημητριάδου -Καρασιμοπούλου

Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων

Τα Μέλη

Βασιλική Ρετσινιά, Κωνσταντίνα Κοπανέζου, Μύριαμ Τουμάζου, ΧαράλαμποςΔρανδάκης, Εριφύλλη Μποσταντζόγλου, Ελένη Νίνα-Παζαρζή , Γεώργιος Νικολόπουλος”

 

Show More

Related Articles

Back to top button