ΠεριβάλλονΠολιτικήΔήμοιΕλλάδαΕιδήσεις

Μηχανοκίνητη κινητοποίηση με αποκλεισμό της εισόδου του ΧΥΤΑ Φυλής στις 23 Νοεμβρίου

"Θα πρέπει όλοι να ευχόμαστε να φυσάνε δυτικοί άνεμοι στην Αττική"

Μηχανοκίνητη κινητοποίηση αποκλεισμού του ΧΥΤΑ της Φυλή ανακοίνωσε το Δυτικό Μέτωπο και καλεί τις περιβαλλοντικές κινήσεις, τα συνδικάτα των εργαζομένων, τους τοπικούς φορείς, και όλες τις συλλογικότητες της Αττικής να βρεθούν στην είσοδο της χωματερής το πρωί της Δευτέρας 23/11, σαν το πρώτο βήμα μιας σειράς κλιμακούμενων αντιδράσεων.

Η πρωτοβουλία διοργανώνεται μετά την υπογραφή και έγκριση από τους αρμόδιους Υπουργούς των δύο Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων με την μέθοδο ΣΔΙΤ στην Αττική.

Το μεγάλο πρόβλημα της μεθόδου ΣΔΙΤ το οποίο κατήγγειλε προς την Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι οι εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων για 50 χρόνια. Ανεξάρτητα δηλαδή των επιδόσεων ανακύκλωσης ή επανάχρησης ή και των νέων τεχνολογιών που θα υπάρξουν, ο φορέας διαχείρισης και στην προκειμένη περίπτωση ο ΕΔΣΝΑ, είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει κάποιες εγγυημένες ποσότητες απορριμάτων στις Μονάδες. Διότι οι συμβάσεις προβλέπουν ότι οι εργολάβοι θα πληρώνονται βάση ποσοτήτων. Και αυτό κατ΄επέκταση σημαίνει ότι οι κάτοικοι των δήμων της Αττικής θα συνεχίσουν να πληρώνουν προστιθέμενα τέλη με ειδικά τιμολόγια για πολλά – πολλά χρόνια μετά.
Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια λύση τεράστιου περιβαλλοντικού και οικονομικού κόστους για τους κατοίκους της Αττικής που επιλέγεται μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργεί ο κορεσμός του ΧΥΤΑ της Φυλής που δεν έχει διάρκεια ζωής πάνω από πέντε μήνες όπως έχει.
Εχουν ήδη αποφασιστεί κάποιες επεκτάσεις ακόμη και χωρίς περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που ίσως δώσουν μια ανάσα δύο χρόνων με τεράστια όμως ρίσκα κυρίως σταθερότητας των λόφων των σκουπιδιών.
Ετσι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ετοιμάζεται να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς την ανακύκλωση αφού οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν και το κόστος συντήρησης ξεχωριστών ρευμάτων και τα τιμολόγια των Μονάδων Επεξεργασίας.

Σίγουρα οι ευθύνες είναι τεράστιες, πρώτα στις κυβερνήσεις και στις Περιφερειακές αρχές που όλο μιλούσαν για αποκεντρωμένες χωροθετήσεις διαλογής και ποτέ δεν το έκαναν. Τεράστιες οι ευθύνες και για τους δημάρχους που αντέδρασαν έντονα όποτε μια περιφερειακή αρχή προσπάθησε να χωροθετήσει. Τώρα όμως περασμένα ξεχασμένα. Το πρόβλημα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Και το από εδώ και πέρα προβλέπει έναν ζοφερό μέλλον, πρώτον διότι όπως υποψιάζονται βάσιμα τα μέλη του Δυτικού Μετώπου θα χρειαστεί και εργοστάσιο καύσης εντός της Αττικής και είναι άγνωστο που θα πηγαίνει το υπόλειμμα που αγγίζει το 35% του επεξεργασμένου και προφανώς η διαχείριση των σκουπιδιών και το κόστος μέσω των ανταποδοτικών τελών θα πάει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ επεσήμανε πως η κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή, σε συνδυασμό με την κατασκευή του υπερ-εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών στη Φυλή, την επέκταση του υφιστάμενου εργοστασίου (ΕΜΑΚ) και τη φημολογούμενη επαναλειτουργία της Χαλυβουργικής για καύση σκουπιδιών, καταδικάζουν τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας – Αττικής να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε ένα περιβαλλοντικό εφιάλτη. Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας – Αττικής όπως είπαν, θα υποχρεωθούν να φορούν μάσκες σε όλη τους τη ζωή για να αντέξουν τη δυσοσμία και τη ρυπασμένη ατμόσφαιρα, από τα εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών που θα καίγονται και θα θάβονται δίπλα στα σπίτια τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αθέατες μέχρι σήμερα πλευρές του διαγωνισμού για το νέο ΧΥΤΑ Φυλής και την πρωτοφανή όπως την χαρακτήρισαν πατέντα για την κατασκευή φράγματος και τεχνητής “λίμνης” κυττάρου σκουπιδιών. Αποκαλύφθηκε πως υπάρχουν σχέδια για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής στην περιοχή της γ΄ φάσης και μετά το γέμισμα του νέου ΧΥΤΑ.

Τα μέλη του Δυτικού Μετώπου μίλησαν για ασύλληπτες αλχημείες του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, καθώς δεν περιορίζονται στην τεχνητή «λίμνη» σκουπιδιών, αλλά και στην ίδια την γεωγραφία, αφού αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο, θηριώδες εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών στη Φυλή και να το βαφτίσει Μονάδα επεξεργασία απορριμμάτων του Κεντρικού Τομέα Αθήνας. Πρόκειται όπως είπαν για μια απίστευτη επινόηση, με σκοπό να «προσπεραστούν» οι προβλέψεις του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ, που ορίζει πως οι μονάδες του κεντρικού τομέα Αθηνών θα χωροθετηθούν, κατά προτεραιότητα, σε ήδη αδειοδοτηµένους χώρους για την κατασκευή κεντρικών ΣΜΑ. Τα μέλη του Δ.Μ. υπογράμμισαν ότι ο κ. Πατούλης φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο της εμπροσθοφυλακής της κυβέρνησης και στο μεγάλο ζήτημα της καύσης των απορριμμάτων, συναινώντας και υπερθεματίζοντας στις κυβερνητικές επιλογές για την καύση των απορριμμάτων στις νέες μονάδες επεξεργασίας.

Οι εκπρόσωποι του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ αναφέρθηκαν και στο σκανδαλώδη διαγωνισμό του ΕΔΣΝΑ για τον εξοπλισμό της ανακύκλωσης, που αποδεικνύει και στον πιο δύσπιστο, πως ο ΕΔΣΝΑ έχει, πλέον, μεταλλαχθεί από όργανο της αυτοδιοίκησης σε όργανο εξυπηρέτησης εργολαβικών συμφερόντων, που δρα με απολύτως αδιαφανή τρόπο και με περίεργες συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες.

Για πολλοστή φορά, έγινε αναφορά στην επικίνδυνα οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Φυλής, λόγω του υπερκορεσμού του, με ορατό τον κίνδυνο πρόκλησης κάποιου σοβαρού ατυχήματος. Επισημάνθηκε πως μόνη λύση για το σημερινό αδιέξοδο είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης στη Φυλή, η ένταξή της σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και η υιοθέτηση της αντίληψης της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών και στην ανακύκλωση.

Κλείνοντας τα μέλη του Δ.Μ. τόνισαν ότι η προοπτική της μονιμοποίησης της περιβαλλοντικής – υγειονομικής υποβάθμισης δεν είναι αποδεκτή από τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας – Αττικής και δεν πρόκειται να τη δεχτούν αδιαμαρτύρητα. Θα βρουν τον τρόπο να ξεπεράσουν με ασφάλεια τα τυπικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του covid-19 και να οργανώσουν τις αντιδράσεις τους και μέσα στην περίοδο του lockdown.

“Κατά την άποψή μας βέβαια οι αντιδράσεις του κόσμου της Δυτικής Αθήνας δεν είναι τόσο έντονες και απειλητικές για την Περιφερειακή Αρχή και την Κυβέρνηση και όπως φάνηκε και οι δήμαρχοι της Δυτικής Αττικής απλά μια διαμαρτυρία έβγαλαν για να υπάρχει. Εντωμεταξύ η ΠΕΔ Αττικής δείχνει να έχει παραιτηθεί από τον ΕΔΣΝΑ και δεν ασχολείται με τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Τα μεγάλα ερωτήματα για μας είναι:
Αν τελικά οι δήμοι της Αττικής θα προχωρήσουν στην ανακύκλωση, αφού δεν θα έχουν σημαντικό κίνητρο ή θα καταφύγουν σε μεθόδους που ήδη χρησιμοποιούν όπως το να θάβουν τα πράσινα κάτω από τα σύμμεικτα για να περάσουν τις πύλες του ΧΥΤΑ.
Και αν κάποιοι δήμοι καταφέρουν να εκτρέψουν μεγάλες ποσότητες, θα δικαιωθούν αν διεκδικήσουν δικαστικά να μην πληρώνουν τις εγγυημένες ποσότητες; Και να δικαιωθούν ποιος θα το πληρώνει; Θα επιμεριστεί στους υπόλοιπους;
Κι το τελευταίο αμείλiκτο ερώτημα: Θα συνεχίσουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής και ειδικά της Φυλής να υπομένουν και να συμβιβάζονται με την δυσοσμία, την καρκινογόνα ατμόσφαιρα, τις ξαφνικές πυρκαγιές και την υποβαθμισμένη περιουσία τους ή κάποια μέρα θα ξυπνήσουν και θα πουν «φτάνει πια». Διότι τώρα βέβαια η Δυτική Αττική μπορεί να κατοικείται από ανθρώπους που έχουν χαμηλή πολιτική συνείδηση, αλλά οι κληρονόμοι τους εντός 15 χρόνων μπορεί να καταλάβουν ότι εάν κλείσει ο ΧΥΤΑ οι περιουσίες τους θα εκατονταπλασιαστούν και τότε τι γίνεται; Που θα πάνε τα σκουπίδια;

Και βέβαια θα πρέπει όλοι να ευχόμαστε να φυσάνε δυτικοί άνεμοι στην Αττική”

ΠΗΓΗ:  myota.gr

Show More

Related Articles

Back to top button