ΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

Εκλογές 2023 – Η Ρωξάνη Μπέη εξηγεί γιατί χωρίς την Ερμιόνη ο Χάρι και ο Ρον δε θα τα κατάφερναν ποτέ

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές απαντούν στο ερωτηματολόγιο του ethnos.gr για τις πολιτικές επιρροές τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους αλλά και τους ήρωες -πραγματικούς ή φανταστικούς- που τους εμπνέουν.

H Ρωξάνη Μπέη είναι δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και υποψήφια, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Αθήνας.

1. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά και ποια πιστεύετε ότι είναι η βασική διαφορά δεξιάς – αριστεράς;

Αυτοπροσδιορίζομαι ως κεντροαριστερή. Πιστεύω στις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας ως μετεξέλιξής του. Η βασική διαφορά αριστεράς – δεξιάς είναι ότι η αριστερή πολιτική προσέγγιση προτεραιοποιεί πολιτικά, και καθοδηγείται από, την ανθρώπινη και κοινωνική σκοπιά, και θέτει την πρόοδο και το άνοιγμα της κοινωνίας σαν πρόταγμα, και όχι ακολούθημα ή απλό σημείο των καιρών. Η δεξιά είναι η πολιτική ενσωμάτωση της οικονομικής θεωρίας του καπιταλισμού, χωρίς τα «φρένα» που προτάσσουν οι πιο αριστερόστροφες πολιτικές, ενώ ταυτόχρονα προβάλει μια πιο συντηρητική οπτική για το πώς εξελίσσεται η κοινωνία. Συντηρητισμός είναι και η λογική του «μη χείρον βέλτιστο».

2. Οι μεγαλύτερες πολιτικές επιρροές σας (άλλοι πολιτικοί, συγγραφείς, στοχαστές) και για ποιο λόγο;

Νέλσον Μαντέλα. Από φυλακισμένος για τα πιστεύω του βρέθηκε πρόεδρος της χώρας του, έχοντας ενώσει τον λαό και έχοντας περάσει πανανθρώπινο μήνυμα σε όλη την υφήλιο. Για μένα αποτελεί την προσωποποίηση του τι σημαίνει να είναι κάποιος πολιτικός ηγέτης και να ασκεί πολιτική με την ίδια του την ύπαρξη.

Ούλωφ Πάλμε. Το απόλυτο πολιτικό πρότυπο της σκανδιναβικής σοσιαλδημοκρατίας, που έθεσε τον υψηλότερο πήχη για αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό κράτος. Ιδεαλιστής χωρίς εκπτώσεις, απλός άνθρωπος, δολοφονήθηκε βγαίνοντας από το σινεμά και τον πένθησε μια ολόκληρη ήπειρος.

Σιμόν Ντε Μποβουάρ. Έθεσε τις βάσεις για ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά κινήματα μέχρι σήμερα, αρθρώνοντας τα διακυβεύματα του φεμινισμού, πολιτικοποίησε τη γυναίκα στο κοινωνικό πεδίο και η σκέψη της αποτέλεσε από μόνη της μια επανάσταση.

Ανδρέας Παπανδρέου. Ο ορισμός του οραματιστή και αγωνιστή πολιτικού. Άλλαξε την ταυτότητα, και καθόρισε την πορεία, μιας ολόκληρης χώρας. Ένα συγκλονιστικό μυαλό, ένας πολιτικός που αγκάλιασε τον λαό του και χρησιμοποίησε το χάρισμά του για την ευημερία των πολλών.

Ντολόρες Ιμπάρρουρι. Το αρχέτυπο της γυναίκας μαχήτριας και επαναστάτριας και μία από τους ικανότερους ομιλητές του 20ου αιώνα. Πρότυπο πάθους και θάρρους αντίστασης κατά του φασισμού.

3. Τις (λίγες) ελεύθερες ώρες σας κατά την προεκλογική περίοδο, με τι ασχολείστε; Πώς χαλαρώνετε;

Ειλικρινά, δεν υπάρχουν ελεύθερες ώρες, αν και κάτι ξεκλέβουμε, κυρίως με φίλους και συνεργάτες που τρέχουμε μαζί και εκλογικά. Αυτό με χαλαρώνει. Να γελάσουμε και να πιούμε ένα ποτό εν μέσω τρεξίματος και μικρών, καθημερινών κρίσεων. Αργά το βράδυ, μπορεί και λίγο Netflix, αν και αδυνατώ να ολοκληρώσω σε αυτή τη φάση ό,τι ξεκινάω να βλέπω. Λειτουργεί περισσότερο σαν ένα απαραίτητο νανούρισμα.

4. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια ενός «πολιτικού λάθους»; Σε ό,τι αφορά το κόμμα σας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει;

Πολιτικό λάθος είναι η κάθε πολιτική ή στρατηγική αστοχία, τις συνέπειες της οποίας αντιλαμβάνεται κανείς όταν είναι ήδη αργά. Όσο πιο αφυπνισμένο είναι ένα πολιτικό κόμμα ως προς τις προσδοκίες της εκλογικής βάσης του, αλλά και όσο πιο δομημένη ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα έχει, είναι σε καλύτερη θέση να αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερα πολιτικά λάθη, όπως την υιοθέτηση θέσεων ή πρακτικών που αποξενώνουν τον κόσμο που το εμπιστεύεται να τον εκπροσωπήσει. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν υπήρξε η ανοχή σε πρακτικές και λογικές διαχείρισης εξουσίας που δεν υπηρέτησαν τη δεδομένη στιγμή τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος και έτσι πλήγωσαν τον κόσμο της παράταξης, αλλά και η δυσανάλογη ανάληψη πολιτικού κόστους για αποφάσεις που μετά όλοι υπηρέτησαν για να μην καταβαραθρωθεί η χώρα. Το ΠΑΣΟΚ είναι, όμως, και το μόνο κόμμα στη μεταπολίτευση που στάθηκε με ευθύνη και λογοδοσία απέναντι στα λάθη του και έχει ενδυναμωθεί και αναγεννηθεί με νέα στελέχη και ανανεωμένη δυναμική.

5. Ποιον πολιτικό άλλου κόμματος εκτιμάτε και γιατί;

Εκτιμώ διάφορους πολιτικούς άλλων κομμάτων, ως παρουσίες, και σε προσωπικό επίπεδο. Θα επιλέξω να αναφερθώ, όμως, σε δύο γυναίκες πολιτικούς που έχουν προσδώσει μια γυναικεία οπτική μέσω της πολιτικής δράσης τους την οποία θεωρώ σημαντική, και έχουν προτάξει τα ζητήματα φύλου και τις γυναικείες διεκδικήσεις, συμμετέχοντας σε διακομματικές πρωτοβουλίες και συνέργειες, ενώ έχουν συμβάλλει στην καθιέρωση ενός προτύπου νέων γυναικών, τα προηγούμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Οι εν λόγω κυρίες είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία έχει ψηφίσει και κομβικά νομοσχέδια κατά συνείδηση, διαφοροποιούμενη από τη γραμμή του κόμματός της, και η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ηγήθηκε ενός δύσκολου και ανδροκρατούμενου χαρτοφυλακίου και παραμένει ανθρώπινη, χωρίς να υιοθετεί μια στημένη εικόνα τελειότητας, πράγμα για το οποίο πρόσφατα κατακρίθηκε, μάλιστα, σφοδρά. Ενδεικτικά παραδείγματα και οι δύο γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες πολιτικούς, από όλο το δημοκρατικό τόξο, που θα διαλύουν στερεότυπα και θα θέτουν νέα ατζέντα.

6. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Να φέρω στην Ελληνική Βουλή μια «Αθηνοκεντρική» ατζέντα. Δηλαδή, να εκφράσω και να σηκώσω τα ζητήματα που πονάνε την Αθήνα και χρήζουν διαχείρισης και αντιμετώπισης σε επίπεδο κεντρικού κράτους, όπως και να προτείνω νομοθετικά πλαίσια ή παρεμβάσεις που θα δώσουν λύσεις. Με λίγα λόγια, να γίνω μια φωνή για τις Αθηναίες και τους Αθηναίους, η οποία λείπει. Η απόλυτα ακριβής απάντηση, όμως, ως προς το πρώτο πράγμα που θα κάνω, ίσως να είναι ότι… θα κάνω πάρτι από τη χαρά μου.

7. Γιατί πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνει την πολιτική; Τι έχει πάει λάθος;

Οι απανωτές και επαναλαμβανόμενες κρίσεις έφεραν αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε ένα πολιτικό σύστημα, συχνά φοβικό απέναντι στους πολίτες, ενώ εγκαθιδρύθηκε και μια δεδομένη έλλειψη λογοδοσίας μέσα σε αυτό. Κάπως έτσι, η κρίση εμπιστοσύνης, μετά από σειρά διαψεύσεων προσδοκιών, οξύνθηκε και οδήγησε σε αποπολιτικοποίηση του δημόσιου διαλόγου και ισοπέδωση των ιδεολογιών και του ρόλου της πολιτικής. Γενικά, συνέβη η τέλεια καταιγίδα και έτσι πήγαν όλα λάθος. Ευθύνη, όμως, έχουν και όλοι οι πόλοι οι οποίοι τρέφουν την τοξικότητα και πολιτεύονται με ψευτοδιλήμματα, κενά πολιτικής ουσίας, προκειμένου να μη φανεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως για να ανατραπεί αυτή η απαξίωση είναι αλλαγή παραδείγματος διακυβέρνησης, πολιτικές με όραμα αντί σύγκρισης αδιεξόδων, και πολιτικό προσωπικό προερχόμενο από την κοινωνία, σαρξ εκ της σαρκός αυτών που θέλει να εκπροσωπήσει. Αυτή είναι η μάχη του ΠΑΣΟΚ.

8. Με ποιον φανταστικό χαρακτήρα βιβλίου, ταινίας ή κόμικ ταυτίζεστε;

Με την Ερμιόνη Γκρέιντζερ από τη σειρά βιβλίων και ταινιών Χάρι Πότερ. Μεγάλωσα με τα συγκεκριμένα βιβλία και οι ηλικίες των ηρώων, ενόσω έβγαιναν τα νέα βιβλία, ταυτίζονταν με τη δική μου. Η Ερμιόνη ήταν πάντα η έξυπνη, συγκροτημένη, αλλά και παρεξηγημένη, ως αυστηρή και επικριτική, κολλητή του πρωταγωνιστή. Λίγο ξερόλας και nerd, αλλά γενναία, δοτική και με δυνατό αξιακό κώδικα, στεκόταν στην πλευρά του δίκιου, υπερασπιζόταν σθεναρά τα πιστεύω της και τους δικούς της ανθρώπους, και δε δεχόταν από κανέναν να μειώσει ή να αμφισβητήσει την αξία της επειδή ήταν γυναίκα ή εξαιτίας της καταγωγής της. Η εξαιρετική ικανότητά της στην επίλυση προβλημάτων πάντα με ιντρίγκαρε, σε συνδυασμό με την καλά κρυμμένη ευαισθησία της. Χωρίς εκείνη, οι υπόλοιποι ήρωες δε θα είχαν φτάσει ούτε μέχρι τη μέση της περιπέτειάς τους.

9. Αν η ζωή σας γινόταν ταινία ποιος/α ηθοποιός θα σας υποδυόταν και γιατί;

Θα ήθελα να την υποδυθεί η Jennifer Lawrence! Απλά την αγαπώ! Το χιούμορ της, την οξυδέρκειά της, την υποκριτική της εμβέλεια, τις κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες της και το γεγονός ότι είναι λίγο καρτούν και απόλυτα αληθινή. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο ταιριαστή εναλλακτική.

10. Μοιραστείτε με το ethnos.gr (χωρίς να κλέβετε) την τελευταία φωτογραφία που τραβήξατε στο κινητό σας.

Σέλφι από το προεκλογικό μου γραφείο, με κάποιους μαύρους κύκλους, κρατώντας το φυλλάδιο με το σύνθημα της καμπάνιας μου «Δες την αλλιώς». Μπροστά από κάτι χάρτες της Αθήνας τους οποίους έχουμε κάνει κολάζ στον τοίχο και σημειώνουμε. Πήγαινε σε μια φίλη μου που είναι στο εξωτερικό και με ρωτάει πώς πάει ο προεκλογικός αγώνας και αν είμαστε έτοιμοι για την τελική ευθεία.

Πηγή: ethnos.gr

Show More

Related Articles

Back to top button