1Απόψεις

Οι εκπλήξεις και οι ανατροπές των Δημοτικών εκλογών.

Συσπείρωση της κεντροαριστεράς και μεγάλη αποχή.

Ενα πρώτο μήνυμα αποσταθεροποίησης της απόλυτης κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές έφερε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών. Η αντιπολίτευση «έδειξε τα δόντια της» με τις συσπειρώσεις που έκανε απέναντι σε μια διασπασμένη δεξιά αλλα και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αδιάφορων και κουρασμένων πολιτών.

Δεν μπορεί κανείς όμως να παραβλέψει το γεγονός ότι η δυσαρέσκεια απέναντι στις διοικήσεις των μεγάλων δήμων και ιδιαίτερα της Αθήνας ήταν φανερη και έκδηλη πολύ καιρό τώρα με τις αστοχίες του Κώστα Μπακογιάννη.

Αναμενόμενη και η ήττα του Κώστα Αγοραστού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που είχε ήδη προεξοφληθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Η αποδυνάμωση του μετώπου της Νέας Δημοκρατίας συμπληρώθηκε με την επικράτηση των «ανταρτών» στις περιφέρειες Δ. Μακεδονίας, Β. Αιγαίου και Α. Μακεδονίας και Θράκης. Το ίδιο και με την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

O δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έφερε τις ανατροπές, όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως. Η διαφορά σήμερα είναι ότι, μετά απο ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό νίκης της ΝΔ ερχεται να την σκιάσει η παράταξη δυνάμεων της αντιπολίτευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα στους μεγάλους δήμους της χώρας, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Πειραιά. Ο Χάρης Δούκας, πέτυχε μια ανέλπιστη ανατροπή στον Δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη της παράταξης του Κώστα Ζαχαριάδη και σίγουρα δεν αρκέστηκε μόνο στις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχεται.

Ο Δημήτρης Κουρέτας που επικράτησε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι ο μοναδικός εκ των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων σε μεγάλους δήμους που υποστηρίχθηκε ενεργά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η περίπτωση του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη γνωστού ως στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ιδιαίτερη και δεν μπορεί να πεί κανείς οτι είχε την απόλυτη στήριξη του ΠΑΣΟΚ καθότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε διαφωνίσει πολιτικά με τον Ευ. Βενιζέλο. Ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πολιτική ταυτότητα του Στέλιου Αγγελούδη ως ΠΑΣΟΚ.

«Δεν ήταν μια καλή βραδιά για την Νέα Δημοκρατία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι πρέπει «Να πατάμε γερά τα πόδια μας στη γη» και άφησε έντονα υπονοούμενα για άστοχες δηλώσεις και φαινόμενα αλαζονείας απο στελέχη της παράταξής του.

Απο την άλλη, ο Δημήτρης Πτωχός αναδείχθηκε νικητής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχοντας την ισχυρή στήριξη του Αντώνη Σαμαρά ως πρώην συνεργάτης του που ήταν. Όλες οι άλλες «γαλάζιες» υποψηφιότητες δεν πέρασαν στον β’ γύρο, τον οποίο στιγμάτισε εκτός των άλλων η μεγάλη αποχή, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε ακόμη και στο 70%, στέλνοντας ένα εξίσου ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχοντας μάλιστα σύντομα την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αυτή των Ευρωεκλογών.

Show More

Related Articles

Back to top button