Αυτοδιοικητικές εκλογέςInterviews

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης στην Victory press: Η Αττική «διψά» για λύσεις εφικτές, συγκεκριμένες και αποδοτικές.

1. Κύριε Ιωακειμίδη διεκδικείτε την Περιφέρεια Αττικής μετά από μια μακροχρόνια θητεία ως δήμαρχος στον Δήμο Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Ο θεσμός της περιφέρειας πιστεύετε ότι θα σας δώσει την δύναμη να υλοποιήσετε ένα μεγάλο μέρος του οράματος που έχετε για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Αττικής?

Τη δύναμη την αντλώ από τους ίδιους τους κατοίκους της Αττικής. Οι αγωνίες, οι ελπίδες, τα όνειρά τους δεν περιχαρακώνονται σε κομματικά σύνορα, ούτε υπακούουν σε ιδεολογικά προστάγματα του χθες. Η Αττική «διψά» για λύσεις εφικτές, συγκεκριμένες και αποδοτικές. Δεν υπάρχουν μπλε, πράσινες και κόκκινες λύσεις. Υπάρχουν καλές και κακές. Το χρέος μου είναι να επιλέξω τις άριστες λύσεις και όχι τα χρώματα. Διεκδικώ την ψήφο των πολιτών της Αττικής με τον «Αττικό Κύκλο Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» που δεν έχει ανάγκη ούτε από κομματικές ταυτότητες, ούτε από ευλογίες κομματικών ιερατείων. Έχει ανάγκη από ανθρώπους ικανούς και από πολίτες που αγαπούν ανιδιοτελώς τον τόπο που ζουν. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά ή θα οπισθοδρομούμε διαρκώς, βαυκαλιζόμενοι με κομματικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις, παντελώς ξένες προς τα συμφέροντα και τις ανάγκες της Αττικής. Ετσι θα καταξιωθεί και ο θεσμός της Περιφέρειας που κακά τα ψέματα βρίσκεται σήμερα στη δίνη μιας κρίσης θεσμών και αξιών. Η απελθούσα διοίκηση της Περιφέρειας ήταν η πρώτη διοίκηση που είχε την ευκαιρία να χαράξει και να ασκήσει περιφερειακή πολιτική στην μεταμνημονιακή εποχή. Μπορούσε να κάνει πολλά, έταξε πολλά και έκανε ελάχιστα. Απέτυχε συνολικά και το μόνο που άφησε είναι οι φανφάρες και τα βαλτωμένα έργα.


2. Ποιά προβλήματα επείγουν στην Αττική και θεωρείτε ότι καλείστε να τα λύσετε άμεσα.

Ένα από τα  μεγαλύτερα προβλήματα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Η Αττική παράγει 1,8 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών ετησίως και ο χρόνος για τη λειτουργία του XYTA Φυλής μετράει αντίστροφα καθώς η «ζωή» του δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια. Γι’αυτό το λόγο προάγουμε ευρύτατη συνδρομή σε δήμους για οργάνωση ανακύκλωσης στους τρεις κάδους (μπλε, καφέ, κίτρινο) και κομποστοποιητές στο σπίτι.

Παράλληλα δίνουμε έμφαση στην προώθηση και στη στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας, με βάση την κυκλική οικονομία, από τη λειτουργία των τοπικών εμπορικών καταστημάτων, έως τα παραγωγικά συστήματα των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το κυκλοφοριακό είναι επίσης ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αττική για το οποίο έχουν γίνει μέχρι σήμερα ελάχιστες ή και καθόλου παρεμβάσεις. Τα φανάρια προγραμματίζονται μία φορά την εβδομάδα, γεγονός στο οποίο οφείλεται το μισό μποτιλιάρισμα στην Παραλιακή. Τη λύση στο πρόβλημα μπορούν τα δώσουν τα «έξυπνα» φανάρια που θα αναπρογραμματίζονται διαρκώς ανάλογα με την κίνηση. Ένα τροχαίο στον Κηφισό τον μετατρέπει σε πραγματικό εφιάλτη για τα 200.000 οχήματα που ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά. Η άμβλυνση μπορεί να επιτευχθεί με την προμήθεια τουλάχιστον τεσσάρων ειδικών πλατφορμών που θα μείωνε στο μισό τον χρόνο απομάκρυνσης των οχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια διαθέτει μία πλατφόρμα κι αυτή όχι πάντα… Αναγκαίες είναι και οι παρεμβάσεις στις λεωφόρους   στις λεωφόρους Κατεχάκη, Κηφισίας, Μεσογείων Μαραθώνος και στην Παραλιακή, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία μελέτη.

Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, σχεδιάζουμε την δρομολόγηση και ολοκλήρωση της κατασκευής των απαιτούμενων υποδομών, στην επεξεργασία εξελιγμένων σχεδίων διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων φυσικών καταστροφών. Οικονομικούς πόρους διεκδικούμε για έργα προληπτικής πυροπροστασίας και αντιπλημμυρικά που σήμερα είναι ανύπαρκτα.

 

3. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων που ήδη ζούμε, πως θα το αντιμετωπίσετε το επόμενο διάστημα καθότι η κλιματική αλλαγή μας προλαβαίνει?

Προτεραιότητά μας  πρέπει να είναι η αειφορική διαχείριση και προστασία των περιβαλλοντικών πόρων, η αναβάθμιση και η επέκταση των πράσινων υποδομών. Γι’αυτό το λόγο προτάσσουμε την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας η οποία θα συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα πρόληψης έναντι της αντιμετώπισης κινδύνων και φυσικών καταστροφών.

  Στο πρόγραμμα μας έχουμε στόχο να επιταχύνουμε και να  ολοκληρώσουμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα : θωρακίζουμε την κοίτη του Κηφισού, τους παραλιακούς δήμους του Φαληρικού, το ρέμα Σαπφούς, κατευθύνουμε περισσότερους πόρους για τη δημιουργία υποδομών αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε τοπικό – δημοτικό επίπεδο.

Δεσμευόμαστε για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων που έχουν βαλτώσει σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Επισπεύδουμε την εγκατάσταση αποχετευτικού δικτύου στην Ανατολική Αττική και προστατεύουμε το αστικό πράσινο. Κάθε νησί  μπαίνει στο τρίπτυχο: βιολογικός καθαρισμός, μονάδα αφαλάτωσης, ενέργεια από ΑΠΕ. Προστατεύουμε τους υδάτινους πόρους μας με το νερό ποτίσματος καθαρισμού να προέρχεται από πηγές εκτός ΕΥΔΑΠ.

Η απόλυτη προτεραιότητα μας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων – λυμάτων, επανασχεδιάζοντας την Στρατηγική διαχείρισής τους. Δεν συμφωνούμε στην καύση σύμμεικτων απορριμμάτων που έχουν επιβαρυντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Συνεργαζόμαστε, δεν «καπελώνουμε»τους δημάρχους στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), προάγοντας την απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία του. Δημιουργούμε άμεσα μονάδες επεξεργασίας των λυμάτων και για τους οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών. Υλοποιούμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις αρχές κυκλικής οικονομίας, στα σχολεία, στους πολίτες και στον επιχειρησιακό πληθυσμό.

 

4. Έχετε μιλήσει για  ένα τεράστιο προϋπολογισμό 1,6 δισ. της Περιφέρειας και Ευρωπαϊκών πόρων, για την υλοποίηση μεγάλων έργων που σήμερα είναι ημιτελή ή ανύπαρκτα. Ποιά είναι αυτά?

Η  απελθούσα διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής  βρίσκεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά με πολύ υψηλό ταμειακό έλλειμμα και ενδεχόμενο στάσης πληρωμών. Ούτε η ίδια δεν αμφισβητεί ότι  έχει δημιουργήσει συσσωρευμένο ταμειακό έλλειμμα ύψους 162.000.000 €. Δεν αρνείται ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπό εκτέλεση έργων ανέρχεται σε 262 εκατομμύρια ευρώ, τα δε Ταμειακά Διαθέσιμα είναι μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ. Τη διαχείριση διαφθοράς αποδεικνύουν και οι απευθείας αναθέσεις οι οποίες ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, κατά παρέκκλιση των κανονισμών των δημοσίων συμβάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 μέσα σε μία χρονιά έγιναν 510 απευθείας αναθέσεις. Αναλόγως και οι δαπάνες για ενέργειες δημοσίων σχέσεων όπως εκθέσεις, συνέδρια, άλλες εκδηλώσεις αυξήθηκαν από 1,5 εκατομμύρια ευρώ το 2020 στα 5,7 εκατομμύρια ευρώ.

Η Περιφέρεια τέσσερα χρόνια δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει και να προχωρήσει το πιο μεγάλο και καυτό πρόβλημα της Αττικής: τη διαχείριση των απορριμμάτων.  Προσχηματικά προχώρησε τις διαδικασίες για τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ σε δύο σημεία το Σχιστό και το Γραμματικό που χάθηκαν στο λαβύρινθο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Ταυτόχρονα δαπανά εκατομμύρια σε ρηχές  επικοινωνιακές δράσεις προωθώντας την ανακύκλωση χωρίς να έχει έναν ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό για την προώθηση των πολιτικών ανακύκλωσης και επανάχρησης των υλικών. Δυστυχώς η  Αττική συνεχίζει να παραβαίνει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της και σε μερικούς μήνες θα παλεύει να μην πνιγεί στα απορρίμματα.

Η Περιφέρεια Αττικής εμφάνισε πρωτόγνωρη αδυναμία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει με αξιοπιστία νέα μεγάλα έργα υποδομής. Η κακή πορεία των έργων ανάπλασης στον Φαληρικό όρμο και ευρύτερα στο παραλιακό μέτωπο είναι εκπληκτική και πρωτοφανής. Η πρώτη φάση των έργων που είχαν ξεκινήσει το 2017 και την οποία παρέλαβε από την προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας παραδόθηκαν μετά από πολλαπλές παρατάσεις με τεράστια καθυστέρηση. Για τη δεύτερη φάση των έργων η οποία ήταν συνολικά δική της ευθύνη, μετά από επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες έναρξης για μία τριετία, τελικά μόλις τον Μάρτιο του 2023 κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της. Αντίστοιχες περιπτώσεις είναι ο οδικός άξονας του Κηφισού και ευρύτερα οι μελέτες και τα έργα αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού βρόγχου της Αττικής που γιγαντώνεται.

Το ταμειακό έλλειμμα και η διαχειριστική ανεπάρκεια της απελθούσας διοίκησης της Περιφέρειας την ανάγκασε σε πολλές περιπτώσεις να ακυρώσει την κατασκευή κρίσιμων έργων. Μεταξύ αυτών και κάποια που έχουν ιδιαίτερη σημασία όπως είναι αντιπλημμυρικά έργα σε δήμους που τα έχουν ανάγκη (Καρέας, Κόρμπι, Νίκαια, Χαϊδάρι, Νέα Ιωνία, Μοσχάτο, Πολύδροσο Αμαρουσίου, Καλλιθέα). Τα έργα σταματούν και οι συμβάσεις έργου διαλύονται καιακυρώνονται. Μέχρι σήμερα από τη απελθούσα διοίκηση της Περιφέρειας έχουν διαλυθεί 18 συμβάσεις έργων, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν στην Περιφέρεια Αττικής.

Πάνω από 85 εκ.€ λιμνάζουν δεξιά αριστερά για 4 χρόνια για έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας, σε Δυτική Αττική, στους Δήμους Αμαρουσίου, Αλίμου,Βάρης, Κινέτας, Κορυδαλλού και Νίκαιας -Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

 

5. Έχετε βάλει μέσα στις πρώτες προτεραιότητες και τον πολιτισμό συνδέοντας τον με τον τουρισμό. Σε ποιο πλαίσιο θα δραστηριοποιείται η Περιφέρεια?

Η πολιτιστική πολιτική και οι δράσεις για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος, πέρα από την κοινωνική και οικονομική τους σημασία, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την οργάνωση και εφαρμογή του νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου για την Αττική.

Στόχος της πολιτικής μας είναι, να αναδείξει την μοναδική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, με κρίσιμα ιστορικά και πολιτιστικά τοπόσημα, και να τα συνδέσει με ένα δυναμικό παρόν, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναζωογόνηση της σύγχρονης δημιουργίας, της κοινωνίας και της οικονομίας του τόπου.

Επιδίωξη της πολιτικής μας είναι η δημιουργία πολιτιστικών γεγονότων και θεσμών του μέλλοντος, που έχουν ως σημείο αναφοράς την Αττική.

Για την αναδιάρθρωση της πολιτιστικής στρατηγικής είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση τεχνολογιών  ψηφιοποίησης, επαυξημένης πραγματικότητας για την ανάπτυξη εφαρμογών τρισδιάστατης απεικόνισης μνημείων στην πρότερη κατάστασή τους για σημαντικά μνημεία και τόπους της Αττικής.

Ο ρόλος της Περιφέρειας στα ευρωπαικά δίκτυα μπορεί να ενισχυθεί. Για παράδειγμα μπορούν να προσκληθούν σημαντικοί διεθνείς δημιουργοί από διαφορετικούς τομείς του πολιτισμού όπως στον κινηματογράφο,το θέατρο, την φωτογραφία, και να έρθουν στην Περιφέρεια για μια συγκεκριμένη παραγωγή έργου, με στόχο να γίνουν στη συνέχεια «πρεσβευτές» της Περιφέρειας στο εξωτερικό.

Παράλληλα μπορούμε να υλοποιήσουμε δράσεις, υποστηρίζοντας την ανάδειξη του έργου των πιο άγνωστων αυτοδημιούργητων καλλιτεχνών, παρέχοντας κίνητρα για την αξιοποίηση και ανάδειξη του ταλέντου των κατοίκων της Αττικής, για τη δημιουργία νέου πολιτισμού, χωρίς αποκλειστικά προσκόλληση στο κλασικό μοτίβο μνημεία – αρχαία.

Show More

Related Articles

Back to top button