ΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

Εκλογές 2019: Οι πρώτες εκλογές μετά τα μνημόνια (podcast)

Ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκης, Πολιτικός Επιστήμονας, Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας και συγγραφέας του βιβλίου «Διλλήματα μιας πενταετίας, τα στρατηγικά πολιτικά ορόσημα της περιόδου 2014 – 2019» συζητά με τον Πέτρο Ιωαννίδη και τον Ηλία Τσαουσάκη για την εκλογική αναμέτρηση του 2019.

Την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, μέχρι στιγμής, της Μεταπολιτευτικής περιόδου και τις πρώτες εκλογές μετά το μνημόνιο, τις πρώτες εκλογές, μετά την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010, που ουσιαστικά μεταμόρφωσε και τον πολιτικό χάρτη στην Ελλάδα, με την διατάραξη του δικομματισμού και την ανάδειξη νέων ισχυρών πολιτικών δυνάμεων, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκης, αναλύει τη στρατηγική των κομμάτων σε όλη την περίοδο από τις εκλογές του 2015 και μετά. Το τρίτο μνημόνιο, η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία.

Τα πρόσωπα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, ο ρόλος τους στην προεκλογική εκστρατεία.

Οι βουλευτικές εκλογές του 2019

Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2019 διεξήχθησαν στις 7 Ιουλίου. Ήταν πρόωρες εκλογές, οι οποίες προκηρύχθηκαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ίδιου έτους.

Πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 39,85% και 158 έδρες, δεύτερο κόμμα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 31,53% και 86 έδρες, τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής με 8,10% και 22 έδρες, τέταρτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 5,30% και 15 έδρες, πέμπτο κόμμα η Ελληνική Λύση με 3,70% και 10 έδρες και έκτο κοινοβουλευτικό κόμμα το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής με 3,44% και 9 έδρες. Η κατανομή των εδρών έγινε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 57,78% και η αποχή στο 42,22%, επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Την επόμενη ημέρα, 8 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: News 24/7

Show More

Related Articles

Back to top button