ΧαλάνδριΙστορία

Δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικης μνήμης ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος

Με αφορμή την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στις 14 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ανακοίνωσε την δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικής μνήμης.

Κύλησαν 100 και πλέον χρόνια από τον μεγάλο ξεριζωμό. Οι παλιοί έφυγαν, οι μνήμες ξεθωριάζουν, όμως δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Η πορεία του λαού μας, αυτά τα 101 χρόνια, καθορίστηκε από το μικρασιατικό ελληνισμό, που πλήρωσε βαρύ τίμημα, με το χαμό πάνω από 600.000 ανθρώπων και τον ξεριζωμό από τη γη της Ιωνίας, μετά από τρισχιλιετή παρουσία” είπε ο Σίμος Ρούσσος.

Ο Δήμος Χαλανδρίου, κάνει από το 2022, στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια σημαντική προσπάθεια να μάθουν οι νεότεροι Χαλανδραίοι την τεράστια συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της πόλης μας.
Η συμβολική κίνηση της ύψωσης της επετειακής σημαίας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συνοδεύτηκε από ακόμα πιο ουσιαστικές δράσεις, όπως η παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Μικρασία 100 χρόνια μετά», το οποίο φέτος το καλοκαίρι παρουσιάστηκε και εκτός συνόρων Χαλανδρίου, σε ειδική εκδήλωση στις Οινούσσες.
Το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, με τη δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης, σε συνεργασία με τον σύλλογο Μικρασιατών – Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», που έχει ήδη συγκεντρώσει ανεκτίμητο υλικό.
Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι οφειλόμενο χρέος, σε όσους έφυγαν και περισσότερο σε εκείνους που θα ‘ρθουν»
Show More

Related Articles

Back to top button