ΚοινωνίαΑρθρογραφίαΝέα

Τα σχολεία της ντροπής

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η νέα σχολική χρονιά και ακούσαμε βαρύγδουπες κυβερνητικές δηλώσεις για το «νέο σχολείο», την «ψηφιακή εκπαίδευση» τους «διαδραστικούς πίνακες» και τα «σετ ρομποτικής». Ακούσαμε και πομπώδεις, καμαρωτούς λόγους από δημοτικούς άρχοντες που περιγράφουν μάλλον κάτι άλλο από αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Πως μπορείς να καμαρώνεις όταν ένας τεράστιος αριθμός σχολείων είναι λυόμενα και τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερς;

Πως να καμαρώσεις για αυτά τα άθλια κτίρια που στοιβάζουμε τα παιδιά μας με τις απρόσωπες, γεμάτες τσιμέντο και πίσσα αυλές;

Πως είναι δυνατόν να μην οργίζεσαι που τα σχολεία ξεκινάνε (και μάλιστα φέτος πολλά θα είναι και ολοήμερα), αλλά το Κράτος κάνει περικοπές στις σχολικές καθαρίστριες κι ενώ δεν έχουμε ξεμπλέξει ακόμα με την πανδημία; Ευτυχώς κάποιοι Δήμοι πλήρωσαν από ιδίους πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες αλλά τα κενά παραμένουν.

Πως γίνεται να μιλά για αναβάθμιση του σχολείου η υπουργός όταν τα κονδύλια που δίνει στους Δήμους για να συντηρούν τα σχολεία είναι κι αυτά περικομμένα και ελάχιστα, αφήνοντας τους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους και με βάση το φιλότιμο τους και το ενδιαφέρον τους. Κάποιοι Δήμοι, σαν αυτόν της Αγίας Παρασκευής δεν μπορεί να καμαρώνει για τα σχολεία του.

Πως είναι δυνατόν να μην μας απασχολεί που χιλιάδες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε νησιά ή τουριστικές περιοχές καθώς και οι αναπληρωτές, κοιμούνται στα αυτοκίνητα τους γιατί με τα λίγα λεφτά που παίρνουν δεν μπορούν να νοικιάσουν τα πανάκριβα σπίτια;

Πως είναι δυνατόν να θεωρούμε λογικό και να μη κάνουμε τίποτα για τις ανατιμήσεις στα κυλικεία που έρχονται να προσθέσουν κι άλλα βάρη στους γονείς που ήδη πρέπει να πληρώσουν πανάκριβα τα σχολικά και τα χαρτικά είδη των παιδιών τους;

Ξεκινάνε πάλι τα σχολεία, το Υπουργείο καμαρώνει άλλα τα κενά παραμένουν και οι αλχημείες με φιλόλογους να διδάσκουν θρησκευτικά και μαθηματικούς να κάνουν φυσική, δίνουν και παίρνουν ενώ χιλιάδες εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να διδάξουν σε τρία και τέσσερα σχολεία ταυτόχρονα.

Δεν είναι να καμαρώνει κανείς για αυτά τα σχολεία κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης και κάποιοι δημοτικοί άρχοντες. Να ντρέπεστε είναι.

O Kαθένας

Show More

Related Articles

Back to top button