Αγία ΠαρασκευήΔήμοιΕιδήσεις

“Νίκη των Πολιτών”: Να μεταφερθεί ο συντελεστής δόμησης του “Ιόλα”

Ο πρώην Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννης Σταθόπουλος και η παράταξή του “Νίκη των Πολιτών” σε ανακοίνωσή τους έλαβαν θέση για το θέμα της Βίλας Ιόλα και της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης του κτήματος.

Η “Νίκη των Πολιτών” επισημαίνει:

“Ως γνωστό, με το συμβόλαιο που υπεγράφη στις 28-12-2017, ο Δήμος μας απέκτησε το κτήμα και την οικία Ιόλα. Λίγες βδομάδες πριν, είχε δημοσιευθεί ο Ν4495/3-11-2017 με τις διατάξεις του οποίου μπήκαν οι βάσεις για να ενεργοποιηθεί, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, η μεταφορά συντελεστού δόμησης μέσω της υπό ίδρυση Τράπεζας Γης. Εκκρεμούσε η έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, συμπληρωματικών νόμων κ.λπ. που ακόμα και σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

 Βάσει αυτού και με δεδομένο ότι το κτήμα Ιόλα εμπίπτει στις διατάξεις του ανωτέρω νόμου, η Δημοτική Αρχή μας αποφάσισε να δοθεί το τμήμα του συντελεστού δόμησης που δεν έχει υλοποιηθεί, αφ’ενός για να έχει ο Δήμος ένα πολύ μεγάλο οικονομικό όφελος, αφ’ ετέρου για να εξασφαλισθεί ότι δεν θα ανεγερθούν ποτέ στο κτήμα νέα κτίσματα, πλην ίσως μικρής εξαίρεσης.

Να πούμε περιληπτικά ότι το οικόπεδο έχει επιφάνεια 6.687μ2, ο συντελεστής δόμησης της περιοχής είναι 1,0, άρα μπορούν να κτισθούν συνολικά  6.687 μ2.            

Με δεδομένο ότι το υπάρχον υπόγειο δεν μετρά στη δόμηση, υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω δόμησης 5.296 μ2 τα οποία μπορούν να μεταφερθούν όταν ολοκληρωθούν οι προαναφερθείσες διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι με την σημερινή αντικειμενική αξία του οικοπέδου που  είναι περίπου 470€/μ2, ο Δήμος μπορεί να εισπράξει από την πώληση ένα ποσό της τάξεως των 2.500.000€.Το θέμα τέθηκε υπ’όψη και της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΛΑΣ ΙΟΛΑ  και υπήρξε ομόφωνη σύμφωνη γνώμη επ’ αυτού, αλλά και ενημερώθηκαν όλες οι παρατάξεις.

Από εκεί και πέρα η Δημοτική μας αρχή ήλθε σε επαφή με  ειδικά γραφεία Μηχανικών που ασχολούνται με θέματα μεταφοράς συντελεστού προκειμένου να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, χωρίς να υπάρξει πρόοδος λόγω της καθυστέρησης των διαταγμάτων κ.λπ.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι πολύ σύντομα θα δημοσιευθεί όλο το Νομικό πλαίσιο που εκκρεμεί για το θέμα και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η σημερινή Δημοτική αρχή Αγ. Παρασκευής πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες παρά την έντονα αρνητική θέση που είχε παλαιότερα.”

Show More

Related Articles

Back to top button