ΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

Εκλογές 1993: Η μεγάλη επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου (podcast)

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Manchester και διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, μιλά για τις εκλογές του 1993, και την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, μετά το ταραγμένο 1989 – 1990.

Οι βασικοί πολιτικοί συσχετισμοί που δημιουργήθηκαν. Τα κόμματα και τα προτάγματα. τους. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ.

Η διακυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τα βασικά της χαρακτηριστικά. Η οικονομία, ο παράγοντας του Μακεδονικού και ο Αντώνης Σαμαράς με την Πολιτική Άνοιξη.

Γιατί τελικά κέρδισε το ΠΑΣΟΚ; Η μεγάλη μεταστροφή του εκλογικού σώματος και οι ερμηνείες για το γεγονός.

Οι βουλευτικές εκλογές του 1993

Οι πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 που προκλήθηκαν από την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις 9 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους (απώλεια της δεδηλωμένης και διάλυση της Βουλής μετά την δήλωση ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ Γιώργου Συμπιλίδη) κερδήθηκαν με ευρεία πλειοψηφία (46,88%) από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος επέστρεψε στην εξουσία και σχημάτισε την τρίτη και τελευταία κυβέρνησή του. Στη Βουλή μπήκε η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά (10 έδρες) και το ΚΚΕ υπό την ηγεσία της Αλέκας Παπαρήγα (9 έδρες). Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (Μαρία Δαμανάκη) με ποσοστό 2,94%, έμεινε εκτός Βουλής.

Οι εκλογές έγιναν με τον Εκλογικό Νόμο 1907/1990 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή ενισχυμένη αναλογική με τις ρήτρες του +1 και του 3%.

ΠΗΓΗ: NEWS 24/7

Show More

Related Articles

Back to top button