Γερακας-ΠαλλήνηΚοινωνία

Μοριοδότηση μαθητών Παλλήνης. Το κέρδισε ο Ζούτσος, το “βάφτισε” δικό του ο Αηδόνης

 

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται – Πότε λήγει η προθεσμία

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (5306Β/05.09.2023) (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) η Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη μοριοδότηση των μαθητών του Δήμου Παλλήνης που επλήγησαν από την περσινή πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η Απόφαση λήφθηκε έπειτα κι από το αίτημα που υπέβαλε ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος στις 27 Ιανουαρίου 2023.

Το θέμα προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση στον Δήμο Παλλήνης, αφού ο υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Αηδόνης, έσπευσε προ ημερών να οικειοποιηθεί ως δική του διεκδίκηση την Υπουργική Απόφαση, επικαλούμενος το δημόσιο αίτημα που απηύθυνε προς τους αρμόδιους υπουργούς, στα τέλη Αυγούστου.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί κατά οκτώ μήνες, ο κ. Ζούτσος.

Η κίνηση Αηδόνη προκάλεσε αντιδράσεις από πολλές πλευρές, τόσο από τη διοικούσα παράταξη όσο και από την παράταξη της κας Κουνενάκη, ενώ στα τοπικά social media, έγινε λόγος για «καπηλεία» ενώ πολλοί σχολίασαν ότι ο κ. Αηδόνης, «όπως παρουσίασε ένα πρόγραμμα που κατά 90% υλοποιείται ήδη από τον Ζούτσο, έτσι συνεχίζει να βαφτίζει δικές του και τις θεσμικές ενέργειες του Δημάρχου».

Τι προβλέπει η Απόφαση – Πενθήμερη προθεσμία για την υποβολή δικαιολογητικών

Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι «ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό  έτος 2023-2024, οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι  Λυκείων του Δήμου Παλλήνης, που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών και οι οποίοι  υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2023, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.). Το δικαίωμα αυτό ισχύει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του σχολικού έτους 2022-2023 καθώς και για τους αποφοίτους, οι οποίοι υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση στα Λύκεια της ανωτέρω περιοχής και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023.

Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται επίσης για μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι κατοικούν μονίμως στην ως άνω περιοχή και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023, ακόμα και εάν υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το ειδικό ποσοστό που αποδίδεται στους εν λόγω υποψηφίους βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023 ανά κατηγορία Λυκείου, ορίζεται ως εξής:

  • (i) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων ΓΕΛ, αποδίδεται ποσοστό 1,23% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α).
  • (ii) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Εσπερινών ΓΕΛ, αποδίδεται ποσοστό 1,95% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α).
  • (iii) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων ΕΠΑΛ αποδίδεται ποσοστό 0,26% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υπαγωγή των υποψηφίων στο ειδικό ποσοστό του άρθρου 1 θα κατατεθούν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκει η πληγείσα περιοχή εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την έκδοση της παρούσας και είναι τα εξής:

Α. Για τους μαθητές και αποφοίτους των Λυκείων του Δήμου Παλλήνης:

  1. Αίτηση -Υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ο υποψήφιος την πρόθεση του για την υπαγωγή του στο ειδικό ποσοστό, καθώς και τα πλήρη στοιχεία του και τον κωδικό υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023.
  2. Βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία είχαν υποβάλει την Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Β. Για τους μαθητές και αποφοίτους των Λυκείων που κατοικούσαν μόνιμα στον Δήμο Παλλήνης και υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

  1. Αίτηση -Υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ο υποψήφιος την πρόθεση του για την υπαγωγή του στο ειδικό ποσοστό καθώς και τα πλήρη στοιχεία του και τον κωδικό υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023.
  2. Δήλωση Ε1 οικονομικού έτους 2023 (χρήση 2022) του γονέα στη δήλωση του οποίου φαίνεται το τέκνο ως προστατευόμενο μέλος ή του ιδίου του τέκνου αν κάνει αυτοτελή δήλωση, προς απόδειξη της μόνιμης κατοικίας του.
  3. Βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία είχαν υποβάλει την Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Show More

Related Articles

Back to top button