ΠολιτικήΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι με τις φωτιές

«Έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα (25/07) τονίζοντας την σκληρή δοκιμασία για τους πολίτες και τον κρατικό μηχανισμό που μάχεται επί πολλές εβδομάδες.

«Την δεύτερη συνεδρίασή μας σκιάζει δυστυχώς η δοκιμασία του πρωτοφανούς καύσωνα και των μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

Είναι μια δοκιμασία σκληρή για τους πολίτες των περιοχών που πλήττονται, ιδίως της Ρόδου.

Είναι μια δοκιμασία για το φυσικό περιβάλλον, αλλά είναι μια μεγάλη δοκιμασία και για τον κρατικό μηχανισμό που επί πολλές εβδομάδες μάχεται σε όλα τα μέτωπα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Όπως είπα και χθες στη βουλή, μπορεί τώρα να διαθέτουμε περισσότερα μέσα, περισσότερο έμψυχο δυναμικό, καλύτερη προετοιμασία, όμως ξέρουμε ότι η μάχη αυτή θα είναι πάντα δύσκολη καθώς βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ξέρουμε ότι τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν χειρότερα, και όχι καλύτερα, με υψηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερη ξηρασία, ισχυρούς ανέμους.

Η μορφολογία του εδάφους μας καθιστά σε πολλές περιπτώσεις την κατάσβεση εξαιρετικά δύσκολη.

Οπότε έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι. Στην αναμέτρηση αυτή είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες και οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων ήταν οργανωμένες και αποτελεσματικές , ειδικά στη Ρόδο όπου διοργανώθηκε από την αστυνομία και το λιμενικό μια εκκένωση σχεδόν 20.000 πολιτών, κυρίως τουριστών.

Όλη αυτή η διαδικασία διεξήχθη με πολύ μεγάλη ασφάλεια και για’ αυτό θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής, του κρατικού μηχανισμού και κυρίως στους εθελοντές μας» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι επόμενες ημέρες, σήμερα, αύριο και την Πέμπτη θα είναι ημέρες δύσκολες.

«Μετά ελπίζω οι συνθήκες θα μας βοηθήσουν περισσότερο και για αυτό παραμένουμε όλοι σε απόλυτη επιφυλακή» σημείωσε.

Επίσης είπε ότι η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

«Και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε, με περισσότερες δυνάμεις και μεγαλύτερη έμφαση στην διαλειτουργικότητα και στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών- σε ένα βαθμό το έχουμε κατακτήσει, μπορούμε όμως να γίνουμε καλύτεροι- και φυσικά στις δράσεις πρόληψης που θα αποτελέσουν το επίκεντρο του προγραμματισμού μας από εδώ και στο εξής» ανέφερε.

Show More

Related Articles

Back to top button