ΕλλάδαΕιδήσεις

Μεταμεσονύκτια… απόφαση της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων

Με πρόσχημα τους λοινοξιολόγους οι οποίοι... έμαθαν την απόφαση από την τηλεόραση

Αιφνιδιαστικά και μεταμεσονύχτια, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 100 ατομών από σήμερα έως την 1η Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται, από σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) στις 06:00 έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η απόφαση σχετίζεται με την «αποδοχή της εισήγησης της επιτροπής λοιμοξιολόγων» προκειμένου να περιφρουρηθεί η διασπορά του ιού στον πληθυσμό και η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχές, έχει γίνει στις 22 Ιανουαρίου. Ωστόσο, οπως και στην προηγούμενη σχετική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων, φαίνεται πως δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους.

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων το πρωί της Τρίτης στο ΣΚΑΙ ερωτηθείς για το αν είχε αποφασιστεί κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής απάντησε αρνητικά λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι από εσάς το άκουσα τώρα». Επικριτική εμφανίστηκε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, η οποία, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε την απόφαση «κίνηση πανικού» που όπως είπε «έχει και άλλες προεκτάσεις και θα πρέπει να διορθωθεί».

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Για τους παραβάτες προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

«Διευκρινίσεις» αστυνομίας: Τα ψώνια επιτρέπονται

Στην προσπάθειά της να αμυνθεί των οργισμένων αντιδράσεων, η αστυνομία προχώρησε σε «διευκρινίσεις». Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζουν ότι η απόφαση «δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.».

Το Αρχηγείο επιμένει, ότι «πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Επιπλέον, για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από τη λέξη «απαγορεύεται», το Αρχηγείο υποστηρίζει, ότι «ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».

Πηγή: tvxs.gr

Show More

Related Articles

Back to top button