ΥγείαΔήμοιΝέαΕιδήσεις

Μελίσσια: Εγκαινιάστηκε νέο Κέντρο Ημέρας Παιδιού και Εφήβου -Από την υφυπουργό Εργασίας, Ζωή Ράπτη

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιού και Εφήβου στα Μελίσσια, το δεύτερο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, εγκαινίασε την Τετάρτη (17/5) η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Η δομή δημιουργήθηκε κατόπιν διαγωνισμού, από τον φορέα Θάλπος-Ψυχική Υγεία, με τη συνεργασία της Εταιρίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής – Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ και τον Δήμο Πεντέλης, που παραχωρεί τους χώρους για τη στέγασή της.

Το νέο Κέντρο Ημέρας είναι το δεύτερο, μετά το αντίστοιχο στη Μεταμόρφωση, που τίθεται σε λειτουργία για παιδιά και εφήβους στην Αττική. Περιλαμβάνεται στις 106 νέες δομές ψυχικής υγείας που υλοποιούνται στην επικράτεια από το Υπουργείο Υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, οι οποίες παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.

 

Η νέα δομή έχει ως βασικούς στόχους τον εντοπισμό των αναγκών ψυχικής υγείας και ευεξίας των παιδιών και των εφήβων, τη συνεχιζόμενη υποστήριξη τους, την ενίσχυση της ομαλής κοινωνικής και σχολικής ζωής τους, την κοινωνικοποίηση των παιδιών και των εφήβων μέσα από ομαδικά προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης και την υποστήριξη των γονέων/κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και λοιπών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται με παιδιά και εφήβους. Οι δωρεάν υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας Παιδιού και Εφήβου περιλαμβάνουν την πρόληψη και ενδυνάμωση, τη διάγνωση και θεραπεία, τη συμβουλευτική υποστήριξη και προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ένταξης.

 

Οι υπηρεσίες παρέχονται στους κατοίκους των Δήμων Πεντέλης, Βριλησσίων και Κηφισιάς και απευθύνονται σε παιδιά, ηλικίας 4 έως 12 ετών, εφήβους ηλικίας 13 έως 18 ετών, νεαρούς ενήλικες ηλικίας 19 έως 23 ετών και γονείς/κηδεμόνες, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας καθώς και εκπαιδευτικούς.

 

Στο πλαίσιο των δράσεων του, το Κέντρο Ημέρας αναπτύσσει δράσεις διασύνδεσης και συνεργασίας με Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικές Υπηρεσίας του οικείου Τομέα Ψυχικής Υγείας.

Ράπτη: Τα Κέντρα Ημέρας Παιδιών και Εφήβων είναι οι πλέον ρηξικέλευθες δομές ψυχικής υγείας

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη βράβευσε τον Παύλο Θεοδωράκη, Ειδικό Σύμβουλο Πολιτικής Υγείας του ΠΟΥ Ευρώπης και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας, για την καίρια συμβολή του στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030 καθώς και την μακροχρόνια συνεισφορά του στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που υλοποιείται στην πατρίδα μας.

Ακολούθως η Υφυπουργός Υγείας επισήμανε: «Τα Κέντρα Ημέρας Παιδιών και Εφήβων είναι οι πλέον ρηξικέλευθες δομές ψυχικής υγείας, γιατί τα παιδιά μας και οι έφηβοι είναι οι πιο ευάλωτοι». Η κυρία Ράπτη πρόσθεσε ότι οι 106 νέες δομές Ψυχικής Υγείας που υλοποιούνται στην επικράτεια με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.

Πηγή: iefimerida.gr

Photo Credits: Facebook-Ζωή Ράπτη

Show More

Related Articles

Back to top button