ΚοινωνίαΕιδήσεις

Φονικές οι εκρήξεις στο Λίβανο – Πάνω απο 100 νεκροί και συνεχίζουν…

Φορτίο νικτρικού αμμωνίου αφημένοι 6 χρόνια η αφορμή

Συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη από την καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε στον Λίβανο την Τρίτη.
Οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που ανατινάχτηκαν, ήταν αφημένοι σε αποθήκη στο λιμάνι «επί έξι χρόνια». Μαζική συμπαράσταση από όλον τον κόσμο για συνδρομή στην πόλη, που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στην αποθήκη που εξεράγει στο λιμάνι της Βηρυτού προκαλώντας δεκάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και ζημιές άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα του Λιβανου, στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.
Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν από το πρωί να αναζητούν επιζώντες σε μια θάλασσα από συντρίμμια μετά τις ισχυρές εκρήξεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 78 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι σχεδόν 4.000, σύμφωνα με τις λιβανέζικες αρχές, οι οποίες προειδοποιούν πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», δήλωσε Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, σε διάγγελμά του. Ο Χασάν Ντιάμπ απηύθυνε έκκληση στις «φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Λίβανο. «Απευθύνω κατεπείγουσα έκκληση σε όλες τις φίλες και αδελφές χώρες που αγαπούν τον Λίβανο να σταθούν στο πλευρό του και να μας βοηθήσουν να γιατρέψουμε τις βαθιές πληγές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνιστά» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα την Τετάρτη.

Πηγή: ieidiseis.gr

Show More

Related Articles

Back to top button