ΕλλάδαΕκπαίδευσηΕιδήσεις

“Μουδιασμένη” η επιστροφή στα σχολεία

Στα σχολεία επέστρεψαν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου χτες με την προσέλευσή τους σαφώς μειωμένη, φτάνοντας σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας σε ποσοστό ακόμη και 20-25%. Ωστόσο, η απουσία τους αυτή ένα μήνα πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται μάλλον συνηθισμένη, καθώς πολλοι μαθητές συνηθίζουν να μένουν σπίτι για να διαβάσουν.

Φουντώνει η ανησυχία για το αν οι κανόνες της επιστροφής τους αυτής είναι αφενός αρκετοί, βάσει των δεδομένων των επιδημιολόγων για τη αποφυγή εξάπλωσης του COVID-19, και αφετέρου ενδεδειγμένοι για την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας. Φλέγον ζήτημα έχει αποτελέσει η «έκτακτη» τροπολογία για την τοποθέτηση κάμερας στις τάξεις.

Τα αναγκαία μέτρα προστασίας όπως έχουν προβλέφθει από τον ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας, είναι ως εξής:

-Δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη των μαθημάτων

Ο μέγιστος αριθμός των μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε (15) και η απόσταση μεταξύ μαθητών καθισμένων στα θρανία θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο. Τα τμήματα τα οποία έχουν παραπάνω από 15

¶νοιγμα των σχολείων για τους μαθητές της 1ης Λυκείου. Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ περνούν από την διαδικασία της θερμομέτρησης λίγο πριν μπουν στις αίθουσες. Δευτέρα 11 Μάη 2020. (EUROKINISSI)

μαθητές έχουν χωριστεί στα δύο, με τους μισους μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή και τους άλλους μισούς Τρίτη-Πέμπτη, ενώ την επόμενη βδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 66% των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΓΕΛ θα κάνουν καθημερινά μάθημα και όχι εκ περιτροπής, διότι τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 15 μαθητές και δεν χρειάζεται να γίνει κατάτμηση τμημάτων. Για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι στο σχολείο, προβλέπεται να υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι.

Οι μαθητές θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλερά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.

-Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα, με τις καθαρίστριες να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

– Χωριστά στα διαλείμματα. Τα διαλείμματα των τάξεων θα είναι διαφορετικές ώρες, προβλέπεται σταδιακή έξοδος από την τάξει με τη σειρά και επίσης κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.

-Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο)

-τα Κυλικεία θα είναι κλειστά.

Τα σχολεία έχουν εξοπλιστεί με αντισηπτικά.

-Προαιρετική η χρήση μάσκας

– Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων: Οι διευθυντές των σχολείων θα έχουν τη δυνατότητα να καλούν τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεδρίαση σε χώρο που πληροί τις προϋποθέσεις της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ των εκπαιδευτικών, ακόμη και αν αυτό απαιτεί τη μετακίνηση της συνεδρίασης του Συλλόγου σε άλλο χώρο από εκείνο που συνήθως χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό.

– Για τους καθηγητές γυμνασίων: Η παρουσία των καθηγητών του γυμνασίου στα σχολεία τους κατά την ερχόμενη εβδομάδα, πριν την επανέναρξη της λειτουργίας των γυμνασίων καθορίζεται από τον διευθυντή, ανάλογα με τις εκάστοτε διοικητικές ανάγκες.

-Πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για κρούσματα: Για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της σχολικής κοινότητας, θα ενεργοποιείται το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, στη βάση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό. Δεν προβλέπεται να κλείνει το σχολείο σε περίπτωση κρούσματος.

-Απουσίες εκπαιδευτικών: Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπάρχει πρόβλεψη άδειας για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, ενώ θα συνεχιστούν οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

Απουσίες μαθητών: Υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).

-Ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος: Για όσους μαθητές υπάρχει ειδικός λόγος απουσίας από το σχολείο, προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης, μέτρο για το οποίο αντιδρούν έντονα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι γονείς και οι ίδιοι οι μαθητές.

-Γυμνάσια και λύκεια θα κάνουν μαθήματα μέχρι τις 12 Ιουνίου, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν (η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων).

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 15 και 16 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και τα Επαγγελματικά Λύκεια, αντίστοιχα. Για τα Ειδικά Σχολεία έχει παραταθεί η αναστολή λειτουργίας.

-Φροντιστήρια: Όσον αφορά στη λειτουργία των φροντιστηρίων, θα ακολουθηθεί η σταδιακή επαναλειτουργία των επκαιδευτικών βαθμίδων όπως ισχύει και για τα σχολεία, τηρώντας απαραιτήτως τα μέτρα πρόληψης (απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και 15 μαθητές ανά τμήμα). Τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου. Από το υπουργείο, πάντως, συστήνεται η συνέχιση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης.

Show More

Related Articles

Back to top button