V-talksΣυνεντεύξειςΝέαΕιδήσεις

Δυο καλλιτέχνες με οπτική αναπηρία έγιναν… partners in crime για χάρη της Euro Low-Vision!

Συνέντευξη στην Αθηνά Χατζηαθανασίου

Η Δέσποινα Μπαλάσκα και ο Γιάννης Βίτσος συμμετείχαν στον ελληνικό τελικό για την ανάδειξη εκπροσώπησης της Ελλάδας στο διαγωνισμό τραγουδιού Euro Low-Vision 2021, ένα διαγωνισμό για άτομα με οπτική αναπηρία, κατακτώντας τη δεύτερη θέση με το τραγούδι “Partners in Crime”.

Τόσα λίγα γνωρίζουμε γι’ αυτή τη διοργάνωση που διεξάγεται πρώτη φορά! Η Δέσποινα κι ο Γιάννης  μας είπαν ότι είναι “μια συνάντηση, συνάντηση ατόμων με απώλεια όρασης από όλη την Ευρώπη”.
Γι΄αυτή τη συνάντηση, λοιπόν, μας μίλησαν τα δυο νέα παιδιά και για την αγάπη τους για τη μουσική. Για τη συνάντηση με το ελληνικό χρώμα, για τον ελληνικό τελικό που παρουσιάστηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, όπου την πρόκριση για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό πήρε τελικά το τραγούδι “Μονάχα μια στιγμή” της Αναστασίας Αξαοπούλου.

Ο Γιάννης και η Δέσποινα, η Δέποινα και ο Γιάννης έδωσαν απαντήσεις για όλα στη συνέντευξη που παραχώρησαν στη “V”. Μίλησαν για την αληθινή φιλία που τους δένει, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό και για τις πόρτες που άνοιξε, όπως η πρόταση από τον Αναστάσιο Ράμο για συνεργασία και μας ψιθύρισαν και κάποια από τα μελλοντικά τους σχέδια…

Είμαστε partners, όχι μόνο στο έγκλημα, αλλά και στη μουσική και στις όμορφες και δύσκολες στιγμές του καθενός.

 

“Euro Low-Vision Contest”. Ένας διαγωνισμός που διεξάγεται για πρώτη φορά. Τι είναι;

-Η EuroLowVision είναι ένας ευρωπαϊκός μουσικός διαγωνισμός για άτομα με οπτική αναπηρία, που συνοργανώνεται από το VIEWS international, που είναι ένα δίκτυο 23 χωρών, που αποσκοπεί στην κοινωνική ένταξη των νέων με απώλεια όρασης, και το DBSV, μία σχολή τυφλών στη Γερμανία. Στόχος της EuroLowVision είναι η συνάντηση ατόμων με απώλεια όρασης από όλη την Ευρώπη, που μοιράζονται ένα κοινό πάθος. Τη μουσική.

 

Δεύτερη θέση λοιπόν, με αρκετές ψήφους. Ικανοποιημένοι;

-Φυσικά, όταν κάποιος λαμβάνει μέρος σε έναν διαγωνισμό, έχει ως στόχο την πρώτη θέση. Ωστόσο, για εμάς δεν μετράει μόνο το αποτέλεσμα, γιατί περάσαμε υπέροχα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του κομματιού. Επιπλέον, λόγω της συμμετοχής μας στη EuroLowVision γνωρίσαμε τον Θοδωρή Αλεξόπουλο, που επιμελήθηκε την παραγωγή της μουσικής και του βίντεο. Αυτή η συνάντηση πρόκειται να οδηγήσει όχι μόνο σε μελλοντικές συνεργασίες, αλλά και στη δημιουργία μιας όμορφης παρέας, καθώς μας συνδέει η αγάπη μας για τη μουσική, αλλά και το κοινό χιούμορ και η χημεία που έχουμε ως τριάδα. Επομένως, παρά το ότι κατακτήσαμε την δεύτερη θέση, θα θυμόμαστε με χαμόγελο και ικανοποίηση τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό.

 

Ποια η γνώμη σας για τις άλλες δύο συμμετοχές;

Θεωρούμε τη τις άλλες δύο συμμετοχές εξίσου αξιοπρεπείς. Εκτιμούμε και θαυμάζουμε τη δουλειά τους. Το «Μονάχα μια στιγμή», που κατέκτησε την πρώτη θέση, είναι ένα τραγούδι που αγαπάμε ιδιαίτερα, καθώς το έχουμε ερμηνεύσει και οι δύο στο παρελθόν μαζί με την δημιουργό του, ο Γιάννης σε συναυλία και η Δέσποινα σε YouTube cover.  Το «χάνω τον εαυτό μου», που κατέκτησε την Τρίτη θέση, είναι ένα πολύ δυναμικό και ταυτόχρονα πολύ συναισθηματικό τραγούδι. Γνωρίζουμε τα μέλη του group και τους ευχόμαστε τα καλύτερα.

 

Ποια είναι η ενασχόλησή σας με τη μουσική και πώς αποφασίσατε να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό;

Δέσποινα – Ασχολούμαι καθαρά με το κομμάτι του τραγουδιού. Κυρίως κάνω song covers, τα οποία ανεβάσω στο κανάλι μου στο YouTube, Δέσποινα Μπαλάσκα, αντιμετωπίζω το τραγούδι ως χόμπι, και δεν σκέφτομαι να ασχοληθώ σε επαγγελματικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά θα διεκδικήσω όποια ευκαιρία μου δοθεί. Όσο για το πώς αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος στον διαγωνισμό… με πληροφόρησε σχετικά ο σύντροφός μου. Μου άρεσε πολύ η ιδέα του να συμμετέχω, καθώς είχε να κάνει με αυτό που αγαπώ περισσότερο. Έτσι, βγήκα προς αναζήτηση πιθανής ομάδας, με την οποία θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Γιάννης – Ασχολούμαι με τη μουσική τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κάνω μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού, και συμμετέχω σε συναυλίες, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Εγώ, αρχικά, ήμουν μέλος της ομάδας του τραγουδιού που προκρίθηκε. Όμως, εν τέλει χρειάστηκε να αποχωρήσω, επειδή μου ήταν δύσκολο να βρίσκομαι στις πρόβες λόγω χρονικής πίεσης. Τότε, με ρώτησε η Δέσποινα, αν θα συμμετείχα στον διαγωνισμό με κάποια άλλη ομάδα. Της εξήγησα τι είχε συμβεί, μου είπε ότι κι εκείνη ψάχνει για παρτενέρ, κι έτσι γίναμε και επίσημα partners in crime.

 

Με τι άλλο ασχολείστε; Εργάζεστε αυτή τη στιγμή;

Δέσποινα – Δεν εργάζομαι αυτή τη στιγμή. Κάνω μαθήματα αγγλικών, με σκοπό να πάρω το proficiency τον επόμενο χρόνο. Μελλοντικά σκέφτομαι να διδάξω κι εγώ την αγγλική γλώσσα, αλλά δεν αποκλείω κάποια αλλαγή στα σχέδιά μου.

Γιάννης – Είμαι πρωτοετής στο τμήμα ψυχολογίας, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα έχω το δικό μου podcast με τίτλο «Δίπλα Σου». Σε κάθε επεισόδιο του «Δίπλα Σου», συνομιλούμε με ανθρώπους με διάφορες αναπηρίες, παθήσεις, ψυχικά νοήματα, ή σύνδρομα, με ανθρώπους με διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς, ή με ανθρώπους που ασκούν ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα επαγγέλματα, και προσπαθούμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια. Ακόμη,  παίζω γκολμπολ, ένα παραολυμπιακο άθλημα σχεδιασμένο για άτομα με οπτική αναπηρία. Τέλος, τον τελευταίο ένα χρόνο, ασχολούμαι με την εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας. Εν τούτοις, τα δύο μεγαλύτερα πάθη μου είναι η μουσική και τα ταξίδια.

Γιάννης: Το τραγούδι το αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Είναι ο πιο δημιουργικός και αντιπροσωπευτικός αντικατοπτρισμός της φιλίας μας.

 

Μουσική: Για σας χόμπι ή επάγγελμα;

Γιάννης – Η μουσική είναι ξεκάθαρα το χόμπι μου. Είναι η δεύτερη ψυχοθεραπεία μου. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει ποτέ το κύριο επάγγελμά μου. Όπως και να ΄χει, είτε παραμείνει χόμπι, είτε γίνει επάγγελμα, θα συνεχίσω να την απολαμβάνω κάθε στιγμή.

Δέσποινα – Η μουσική αποτελεί για εμένα τρόπο έκφρασης, και το τραγούδι είναι το μεγάλο μου πάθος. Πιστεύω πως θα παραμείνει ένα χόμπι, αν και δεν αποκλείω τη μελλοντική μου συμμετοχή σε κάποιο συγκρότημα. Προς το παρόν είμαι αρκετά καλυμμένη με το ΥουΤυbe κανάλι μου και την ομώνυμη σελίδα μου στο facebook.

 

Οι δυο σας είστε partners in crime;

-Φυσικά! Άλλωστε, οι σκηνές που βλέπετε στο video clip του κομματιού είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα. Είμαστε partners, όχι μόνο στο έγκλημα, αλλά και στη μουσική και στις όμορφες και δύσκολες στιγμές του καθενός. Έχουμε χτίσει μια πολύ όμορφη φιλία, η οποία βασίζεται στο χιούμορ, την ειλικρίνεια και την αλληλοκατανόηση.

Δέσποινα: Έμπνευση για να γράψω τραγούδι στάθηκε η ιερή για εμένα αξία της φιλίας, αλλά και η πολύτιμη σχέση μου με τον συνεργάτη μου, Γιάννη Βίτσο.

 

Θα ξαναπαίρνατε μέρος στο διαγωνισμό;

-Ναι, είναι κάτι που σκεφτόμαστε. Είτε μαζί, είτε χωριστά, θα θέλαμε να το ξαναεπιχειρήσουμε. Και γιατί όχι, να πάρουμε και την εμπειρία του ευρωπαϊκού τελικού.

 

-Πώς σας φάνηκε η πρόταση του Αναστάσιου Ράμου για συνεργασία;

Είναι κάτι που θα θέλαμε πολύ να συμβεί. Δε γνωρίζουμε πότε και υπό ποιες συνθήκες θα συμβεί, όμως σε κάθε περίπτωση τον ευχαριστούμε πολύ για την πρότασή του. Μια συνεργασία πάνω στη μουσική είναι κάτι που μας τιμά και μας ευχαριστεί από όπου κι αν προέρχεται. Είτε από κάποιον επαγγελματία, είτε από κάποιον ερασιτέχνη.

-Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Γιάννης – Σκοπεύω να συνεχίσω να τραγουδάω κάθε μέρα, όπου και αν βρίσκομαι. Σκοπεύω, επίσης, να ολοκληρώσω τις σπουδές μου. Από εκεί και πέρα δεν έχω κάποιο σχέδιο. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές, και δεν ξέρουμε ποτέ που θα μας βγάλει. Ό,τι, όμως, και να συμβεί, στόχος μου είναι να συνεχίζω να εξελίσσομαι, να συνεχίσω να είμαι παραγωγικός, και να συνεχίσω να βάζω νέους στόχους και να αποδέχομαι νέες προκλήσεις.

Δέσποινα – Μπορώ να μιλήσω μόνο για το άμεσο μέλλον. Πρόκειται να συνεχίσω να τραγουδάω όσο μπορώ, να εξελίξω το YouTube κανάλι μου και το blog μου, και να συνεχίσω να προσπαθώ για την κατάκτηση του proficiency. Και φυσικά, κορωνοιού επιτρέποντος, διάφορες μουσικές συνεργασίες θα μπορέσουν να συμβούν.

Δέσποινα,

οι στίχοι και η μουσική είναι δικοί σου. Γράφτηκαν συγκεκριμένα για το διαγωνισμό ή κάτι άλλο ήταν η πηγή έμπνευσής σου;

-Το partners in crime γράφτηκε για τον διαγωνισμό. Γι΄αυτό άλλωστε οι στίχοι είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά. Για την περίπτωση της πρόκρισής μας στον τελικό. Έμπνευση, ωστόσο, στάθηκε η ιερή για εμένα αξία της φιλίας, αλλά και η πολύτιμη σχέση μου με τον συνεργάτη μου, Γιάννη Βίτσο. Επίσης, στο ρεφραίν γίνεται αναφορά στα ονόματα Elliot και Penny. Πρόκειται για δύο χαρακτήρες από το βιβλίο girl online, της Zoe Sugg, με τους  οποίους ταυτιζόμαστε. Το συγκεκριμένο βιβλίο μου πρότεινε ο Γιάννης να το διαβάσω, και μάλιστα στάθηκε η αφορμή να ασχοληθώ ξανά με το blog μου, No Limits To Love.

 

Γράφεις γενικώς μουσική και στίχους;

Γενικά μου αρέσει το γράψιμο. Είτε πρόκειται για ένα κείμενο στο blog μου, είτε για στίχους σε κάποιο κομμάτι. Δε θα έλεγα, εν τούτοις, ότι γράφω μουσική. Απλώς μουρμουρίζω μελωδίες σε άλλους μουσικούς φίλους μου, οι οποίοι κάνουν διορθώσεις και προσαρμογές. Είναι μια ομαδοσυνεργατική δουλειά. Στην περίπτωση του partners in crime, συνέβαλε όλη η ομάδα. Στο πρώτο μου τραγούδι, I want to kiss you, με είχε βοηθήσει ο καλός μου φίλος, Κυριαζής Ρουσακάκης.

 

Γιάννη,

Ποια ήταν η πρώτη αντίδρασή σου όταν πήρες στα χέρια σου το τραγούδι της Δέσποινας;

Αρχικά, η Δέσποινα μου έστειλε δύο κομμάτια, με στόχο να αποφασίσουμε με ποιο θα διαγωνιζόμασταν. Το ένα ήταν μια μπαλάντα. Το άλλο ήταν το partners in crime. Η μπαλάντα μου άρεσε αρκετά, όμως, όταν άκουσα το partners in crime, ήξερα ότι είχαμε στα χέρια μας ένα διαμαντάκι. Ενθουσιάστηκα. Μάλιστα, βρισκόμουν σε ηχογράφηση για το podcast εκείνη την ώρα και άκουγα το κομμάτι με ακουστικά. Ο ηχολήπτης άκουσε μέσα στην απόλυτη ησυχία ένα «ΟΥΑΟΥ!!! ΤΕΛΕΙΟ!!!» Μου πήρε λίγη ώρα να τον πείσω ότι δεν είμαι τρελός. Τέλος πάντων…το τραγούδι το αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Είναι ο πιο δημιουργικός και αντιπροσωπευτικός αντικατοπτρισμός της φιλίας μας.

 

Σκοπεύεις να ξανασυνεργαστείς μαζί της;

Εννοείται! Hands down, που λένε και στο χωριό μου! Συνεργασίες σε covers, σε συναυλίες, σε δικά μας τραγούδια… περνάμε πολύ ωραία κάθε φορά που μπαίνουμε στη διαδικασία να συνεργαστούμε μουσικά. Άλλωστε, once partners in crime, always partners in crime!!!

 

Show More

Related Articles

Back to top button