Αυτοδιοικητικές εκλογέςΑγία ΠαρασκευήΔημοτικά

Κ. Τσιαμπάς: «Καιροσκοπισμός και ψέμα δεν έχουν τέλος»

Ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης άσκησε κριτική για τα οικονομικά του Δήμου με ανοιχτή επιστολή στην Διοίκηση και την αντιπολίτευση

 

«Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε μια απελπισμένη προσπάθεια του κυρίου Ζορμπά, ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, να εξωραΐσει την κακή κατάσταση – εμφάνιση του Δήμου με εξαγγελίες νέων έργων υποδομής χωρίς όμως να τεκμηριώνει την διάθεση των πόρων που πρέπει να διαθέσει ο Δήμος (ίδιοι πόροι).

Κύριε δήμαρχε

Έχετε εξαγγείλει και υπογράψει έργα υποδομής τα οποία η πόλη τα έχει ανάγκη, ορισμένα των οποίων είναι ημιτελή πολλές δεκαετίες, αλλά χωρίς να έχεις εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πιστώσεις ακόμη και αυτές των ιδίων πόρων. Δυστυχώς σε όλα αυτά τα έργα η συμμετοχή του Δήμου στη χρηματοδότηση είναι πολύ μεγάλη για τις οικονομικές του δυνατότητες .

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες και τις συμβάσεις που έχετε υπογράψει, αλλά και τις λοιπές ετήσιες υποχρεώσεις του Δήμου, (χωρίς κανένα νέο έργο ή συντήρηση παλαιών κλπ) απαιτούνται από ιδίους πόρους τα επόμενα 3 χρόνια τα παρακάτω:

α. Δημαρχείο : Ετήσια δόση ( για την συμπληρωματική σύμβαση 1.413.000,
με δανεισμό από την περιφέρεια 3χ353.250) και μένει η 4η δόση 1.059 000
β. Ανάπλαση οδού Ειρήνης: εφάπαξ 520.000
γ. Ανάπλαση Πλατείας Αγ. Ιωάννου: εφάπαξ 956.000
δ. Υποχρεώσεις από συνεχιζόμενα έργα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα 2023-24-25
ολοκλήρωσης αυτών 1.021.539
ε. Κολυμβητήριο με την ολοκλήρωση του έργου 1.000.000
στ. Χρεολύσια (από δάνειο Μακρή + κολυμβητήριο ) 3χρόνια επί 530.000
περίπου ανά έτος 1.590.000
ζ. Χρεολύσια από παλιά επενδυτικά δάνεια που είχαν παγώσει
λόγω κορονοϊού και επανέρχονται από 1/1/2024, 3 χρόνια επί 400.000
περίπου ανά έτος 1.200.000
Σύνολο 7.346.539

Στα παραπάνω δεν συμπεριελήφθησαν:

α . Οι σταλίες (ρήτρες) για την κατασκευή του Δημαρχείου, που εκτιμώνται πάνω από 800.000 ευρώ και τις οποίες η Περιφέρεια θα τις φορτώσει στο Δήμο (κάτι που απεύχομαι).
β. Τα 2.000.000 ευρώ για το κολυμβητήριο που υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια, ΜΑΚΑΡΙ, αλλά περιγράφονται στο Τεχνικό της πρόγραμμα «σε μεσοπρόθεσμη ωρίμανση» – Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, δηλαδή.
γ. Οι ψηφισμένες στα τεχνικά προγράμματα πιστώσεις για νέα έργα!

Κύριοι δήμαρχε,

λαμβάνοντας υπόψη ότι :Πρόσφατα ζητήσατε από το Υπ. Εσωτερικών, προκαταβολή από την ετήσια κρατική χρηματοδότηση του 2024, 800.000 για να καλύψετε ανταποδοτικών και τρεχουσών αναγκών ,(απόδειξη της κακής κατάστασης των οικονομικών του Δήμου), το ερώτημα είναι απλό που θα βρείτε τα λεφτά όταν από το 2011 μέχρι και το 2022 οι Προϋπολογισμοί του δήμου επιτρέπουν τη διάθεση από ιδίους πόρους για έργα κατά Μ.Ο 680.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή στα τρία επόμενα χρόνια περίπου 2.040.000 ευρώ, πως θα καλύψετε τα 7,3 εκατομμύρια που απαιτούνται τα επόμενα τρία χρόνια.

Η παράταξή μας προτείνει:

Επειδή τα παραπάνω χρήματα δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν στο Δήμο μας και για να μην γεμίσουμε με εξελιγμένες τρύπες.

Θα πρέπει άμεσα:

α. Στα δημοπρατημένα έργα και όπου υπάρχει νομική δυνατότητα, να μην εγκατασταθούν εργολάβοι πριν εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις διότι ο κίνδυνος να σταματήσουν οι εργασίες και να επιβαρυνθούμε με σταλίες, είναι μεγάλος και ορατός.
β. Τα νέα έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα να μην ξεκινήσουν οι διαδικασίες πριν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ ή άλλους φορείς προκειμένου να μην μείνουν στα χαρτιά και να δοθεί η δυνατότητα καλύτερης χρηματοδότησης των παλαιών .
γ. Να γίνει διακανονισμός των δανείων για διευκόλυνση χρηματοδότησης των έργων.

Τι κάνει η εκλεγμένη αντιπολίτευση;

Αινιγματική παραμένει η στάση της, η οποία σημειωτέον διαθέτει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αντί να ασχοληθεί με τον θεσμικό της ρόλο να ελέγξει δηλαδή τη διοίκηση, να ενημερώσει τους δημότες και να προστατεύσει τα συμφέροντα του δήμου. Πράττουν ως καιροφυλακτούν τες, περιμένοντας την αποτυχία της διοίκησης του Δήμου, μόνο και μόνο για να ασκήσουν κριτική. Επικοινωνιακή πολιτική και καιροσκοπισμός.

Εκτός λογικής είναι η παράταξη του κου Μυλωνάκη, που όταν έπρεπε να ασχοληθεί και να διερευνήσει εάν υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις, ψήφιζε τα έργα έβγαζε μάλιστα ανακοινώσεις, ότι είναι υπέρ της συναίνεσης και της συνεργασίας, και τώρα βγάζει σποτάκια με πρωταγωνιστή τον ίδιο, καταγγέλλοντας αυτά που ψήφιζε. Κύριοι λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Το καινούργιο δεν έρχεται με πολιτικές της δεκαετίας του 1980».

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button