ΧαλάνδριΚοινωνίαΝέα

Το Αμερικανικό Κολλέγιο κρατά «ομήρους» χιλιάδες πολίτες στο Χαλάνδρι;

Παρασκηνιακές παρεμβάσεις στην κυβέρνηση από το «American Community Schools of Athens» (ACS), ώστε να «μπλοκάρει» την ένταξη στο σχέδιο πόλεως της περιοχής «Πεύκο Πολίτη» στο Χαλάνδρι, η οποία εκκρεμεί από το 1971, με αποτέλεσμα να παραμένουν «όμηροι» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καταγγέλλει με δημοσίευμα της η Εφημερίδα των Συντακτών.

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περιοχή του Δήμου, που ξεκινά απο την περιοχή του Έθνους και φτάνει έως την πλατεία Κένεντι και το Νομισματοκοπείου και οριοθετείται γενικώς από τις οδούς Δουκίσης Πλακεντίας, Χαλανδρίου-Αγ. Παρασκευής και Μεσογείων.

Με αφορμή το δημοσίευμα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ έφεραν το θέμα στη Βουλή ενώ με ανακοίνωση του, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, αναφέρει ότι οι καταγγελία «μας έχει θέσει σε συναγερμό», ζήτησε «κάθε δυνατή στήριξη» για να «ανακόψουμε κακόβουλες κινήσεις» και κάλεσε την Κυβέρνηση «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα περίπου 8.000 άμεσα εμπλεκόμενων πολιτών».

Το δημοσίευμα της ΕφΣυν επικαλείται πληροφορίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σύμφωνα με τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου «έχει δεχτεί παρεμβάσεις από το ιδιωτικό σχολείο «American Community Schools of Athens» (ACS) με αίτημα την εξαίρεση του σχολείου από την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν οι πιέσεις του ιδιωτικού σχολείου να έχουν αποδώσει, με το υπουργείο να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην δώσει το πράσινο φως για την Πολεοδομική Μελέτη και να τη στείλει πίσω στο ΣΥΠΟΘΑ».

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι «πηγές της δημοτικής αρχής Χαλανδρίου περιγράφουν ότι η πλευρά του ACS ζητά να εξαιρεθεί από την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης και από την -προβλεπόμενη από τον νόμο- εισφορά σε γη και χρήμα, με το επιχείρημα ότι η ιδιοκτησία του -έκτασης 27 στρεμμάτων- είναι εντός Σχεδίου, ως οικισμός, από το 1923. «Από χάρτες και άλλα στοιχεία αποδεικνύεται ότι αυτό είναι ψευδές», αντιτείνουν πηγές του Δήμου Χαλανδρίου, εξηγώντας ότι ο πιο κοντινός οικισμός πριν από το 1923 βρισκόταν σε απόσταση 1,5 χλμ. από την ιδιοκτησία του ιδιωτικού σχολείου. Επιπλέον, πηγές της δημοτικής αρχής τονίζουν ότι οι αιτιάσεις του ACS έχουν απορριφθεί από το ΣΥΠΟΘΑ, αλλά και δύο φορές ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, κατά τη διαδικασία των ενστάσεων μετά την ανάρτηση της Πολεοδομικής Μελέτης.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Αν καρποφορήσει το αίτημα του ιδιωτικού σχολείου να αναγνωριστεί η ιδιοκτησία του ως εντός Σχεδίου και να εξαιρεθεί από την εισφορά σε γη και χρήμα, το κόστος «θα μετακυλιστεί στους μικροϊδιοκτήτες αυξημένο κατά 40%! Το γεγονός συνεπάγεται ότι οι μικροϊδιοκτησίες στην κυριολεξία θα εξαϋλωθούν», επισημαίνουν πηγές του Δήμου Χαλανδρίου, περιγράφοντας τα εξής: για να ενταχθεί στο Σχέδιο το ACS πρέπει να εκχωρήσει/καταβάλει 10 στρέμματα γης. Αν συνυπολογιστεί κόστος 500 ευρώ/τ.μ. (βάσει της αντικειμενικής αξίας για εκτός Σχεδίου πόλης τμήματα στην περιοχή του Πατήματος), προκύπτει κόστος 5 εκατ. ευρώ, ποσό «σημαντικό μεν, αλλά το λες και αστείο σε σχέση με τις εισπράξεις του σχολείου από τα 1.000 παιδιά που λέει ότι φοιτούν εκεί», σχολιάζουν πηγές της δημοτικής αρχής», όπως αναφέρει η ΕφΣυν.

Σίμος Ρούσσος: «Παραμένουμε σε εγρήγορση»

«Το πρόσφατο δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ, αναφορικά με παρασκηνιακές πιέσεις από ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που προοιωνίζονται καθυστερήσεις στην προώθηση της Πολεοδομικής Μελέτης στο ΣτΕ, μας έχει θέσει εκ νέου σε συναγερμό. Σ’ αυτή την προσπάθεια να ανακόψουμε κακόβουλες κινήσεις, που βάζουν εμπόδια στην ένταξη της περιοχής, κάθε δυνατή στήριξη είναι πολύτιμη. Εκ μέρους των συμπολιτών μας που ταλαιπωρούνται επί δεκαετίες από την πολεοδομική αυτή εκκρεμότητα, εκφράζω ευχαριστίες προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, που για μια ακόμη φορά έφεραν το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων, ζητώντας την αίσια έκβαση της υπόθεσης. Παραμένουμε σε εγρήγορση, κατανοώντας πλήρως ότι μετά από 50 χρόνια αναμονής και πολλά πισωγυρίσματα, η υπομονή των συμπολιτών μας έχει πλέον εξαντληθεί. Αδιανόητο το γεγονός ότι χρειάστηκε μισός αιώνας για να γίνει μόλις το πρώτο βήμα για την ένταξη της ζώνης των περίπου 1.300 στρ. που απέχει μόλις 9χλμ. από το Σύνταγμα! Αναμένουμε η Πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα περίπου 8.000 άμεσα εμπλεκόμενων, αλλά και όλων των πολιτών του Χαλανδρίου, για οριστική λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Η Πολεοδομική Μελέτη της περιοχής ολοκληρώθηκε -έπειτα από τριάντα χρόνια- με πρωτοβουλία της διοικησης Ρούσσου το 2018 και εγκρίθηκε – με μεγάλη καθυστέρηση – από το ΣΥΠΟΘΑ, το Φεβρουάριο του 2022. Στις αρχές Απριλίου,  η μελέτη διαβιβάστηκε από την Περιφέρεια Αττικής προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όμως το σχετικό ΦΕΚ δεν έχει προωθηθεί ακόμα στο ΣτΕ.

 

Show More

Related Articles

Back to top button