ΠολιτικήΔήμοιΕλλάδαΔημοτικάΕιδήσεις

ΚΕΔΕ: “Έρχεται πολυ μεγάλη οικονομική κρίση τον Σεπτέμβριο”

Αγωνία προκαλεί στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης η κυβερνητική αφωνία σχετικά με το δυσοίωνο μέλλον των οικονομικών των δήμων, που πλέον φτάνουν σε οριακό σημείο εξαιτίας των υπέρογκων δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όσο και των υψηλών διαφυγόντων εσόδων από μη εισπραχθέντα δημοτικά τέλη, ενοίκια από εκμισθώσεις δημοτικών ακινήτων και κοινόχρηστους χώρους.

«Έρχεται πολύ μεγάλη οικονομική κρίση από τον Σεπτέμβριο» προειδοποίησε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 25 Ιουνίου, με όλους τους δημάρχους να επικροτούν αυτή την άποψη. Ο ίδιος εξέθεσε ότι η κατάσταση στον δήμο που διοικεί, που, παρότι ήταν εύρωστος, τείνει να βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Μέχρι στιγμής η ζημία του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού αγγίζει τα 1,8 εκατ. ευρώ! «Πρέπει να συλλέξουμε τα στοιχεία που αποστέλλουμε στο υπουργείο Εσωτερικών και να τα δημοσιοποιήσουμε» υπογράμμισε ο Γρ. Κωνταντέλλος προσθέτοντας: «Πρέπει επιτέλους να πιέσουμε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να μας δώσει την απαιτούμενη οικονομική ενίσχυση προτού βαρέσουμε το μεγάλο κανόνι».

Μάλλον αμήχανη ήταν η στάση του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος υποχρεώθηκε να επαναλάβει την κυβερνητική θέση για εκκαθάριση στο τέλος Ιουνίου, ενώ μετέφερε και τη βούληση Θεοδωρικάκου για αλλαγή του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Την ίδια ώρα ο Δημ. Παπαστεργίου δεν είπε απολύτως τίποτε για την υπόθεση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ, που με τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους δήμους να προχωρούν σε διαγωνισμό με κριτήριο τα καλύτερα επιτόκια καταθέσεων, ώστε οι δήμοι να έχουν το δικαίωμα επιλογής για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων τους σε πιστωτικό ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό. Η τοποθέτηση του Λ. Κυρίζογλου συγκέντρωσε τη στήριξη όλων των αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

ΠΗΓΗ:  avgi.gr

Show More

Related Articles

Back to top button