ΚοινωνίαΝέαΕιδήσεις

Καταγγελία Εργαζομένων στο Βυζαντινό Μουσείο: «Παιχνίδια εξουσίας από τον νέο πρόεδρο και τη σύζυγό του»

Ένταση επικράτησε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο ανάμεσα στη σύζυγο του νέου προέδρου Γ. Πανέτσου τον οποίο διόρισε η κ. Μενδώνη την Μεγάλη Πέμπτη και τους εργαζόμενους.

Η ένταση προκλήθηκε από το γεγονός ότι σε σεμινάριο που γινόταν σε αμφιθέατρο του μουσείου, η σύζυγος του προέδρου κυρία Άλκηστη Ρόδη Πανέτσου, αφού συστήθηκε με διαφορετικό όνομα αρχικά, στη συνέχεια ζήτησε ονόματα υπαλλήλων οι οποίοι μοίραζαν φυλλάδια ενάντια στον νόμο Μενδώνη.

Η δρ Άλκηστις Ρόδη είναι επίκουρη καθηγήτρια Αστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και διετέλεσε ειδική σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης (Ευάγγελου Βενιζέλου) για θέματα αστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και αστικής διαχείρισης (2010-12).

«Μετά τους γάμους και τα βαφτίσια, οι εκλεκτοί της Νέας Δημοκρατίας και της Λίνας Μενδώνη στο ΒΧΜ δίνουν τώρα και δείγματα γραφής για τους τρόπους με τους οποίους θέλουν να διοικήσουν το νέο «μαγαζί τους». Δεν θα τους περάσει. Ο ν. 5021/202 θα καταργηθεί» τονίζει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Παιχνίδια εξουσίας σήμερα στο ΒΧΜ από το ζεύγος Πανέτσου

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Δευτέρα 24/4/2023

Δευτέρα πρωί κατέφθασαν στο Βυζαντινό Μουσείο οι φοιτητές του προγράμματος ανταλλαγής σε ένα αγνώστου ταυτότητας project. Το αμφιθέατρο του μουσείου είχε διατεθεί για την φιλοξενία ενός σεμιναρίου, μετά από αίτημα του διορισμένου από την Λίνα Μενδώνη «προέδρου» του ΔΣ του μουσείου Γ. Πανέτσου, υπεύθυνου, κατά δήλωσή του, και του συγκεκριμένου προγράμματος. Το αίτημα κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη, στην «εθιμοτυπική», όπως μας είπε επίσκεψή του στο μουσείο.

Το αίτημα είχε εγκριθεί, παρά το ότι κατατέθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε και είχε και ελαφρώς τον χαρακτήρα διαταγής του «νέου διοικητή».

Ομάδα εργαζομένων στο μουσείο διένειμαν στους συμμετέχοντες, φοιτητές και διδάσκοντες (εκτός του Γ. Πανέτσου που δεν εμφανίστηκε), όσο βρίσκονταν ακόμη στον αύλειο χώρο του μουσείου, ξενόγλωσσα ενημερωτικά φυλλάδια για την κατάσταση που επικρατεί στο μουσείο από την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει τα πέντε μεγάλα κρατικά εμβληματικά μουσεία σε εμπορικά καταστήματα με διορισμένες διοικήσεις ημετέρων. Μια από τις διδάσκουσες έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενημέρωση, ευχαρίστησε και ευχήθηκε «καλή επιτυχία στον αγώνα σας».

Λίγο αργότερα, οι συνάδελφοι που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων βρέθηκαν στο αμφιθέατρο για να διευκρινίσουν το ακριβές πρόγραμμα της ημέρας και αντιμετώπισαν μια επίμονη απαίτηση από την ίδια διδάσκουσα. Ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησε να της δοθούν εγγράφως (!) τα ονόματα των συναδέλφων, τα οποία και της δόθηκαν. Στην δική τους αντίστοιχη ερώτηση η ίδια τους συστήθηκε, μετά την αρχική της άρνηση, ως «Παρασκευή Φιλίππου», ισχυριζόμενη δε πως το πρόγραμμα και η λίστα των συμμετεχόντων έχουν δοθεί στην κ. Καλαμαρά (δηλ. την μέχρι τώρα Διευθύντρια του Μουσείου).

Ωστόσο, ούτε πρόγραμμα ούτε κατάλογος συμμετεχόντων βρέθηκε τελικά όταν αναζητήθηκε, ενώ όπως απεδείχθη στο διάλειμμα του σεμιναρίου η ανωτέρω διδάσκουσα ήταν στην πραγματικότητα η κ. Άλκηστις Ρόδη, σύζυγος του Γ. Πανέτσου…

Έκπληκτοι οι εργαζόμενοι, της ζήτησαν τον λόγο, διότι αντελήφθησαν πως τα δικά τους ονόματα ως εργαζόμενων που αντιτίθενται στον ν. 5021/2023 είχαν αποσπαστεί με δόλιο τρόπο και με άδηλες προθέσεις. Γιατί άραγε θεώρησε σκόπιμο να αποκρύψει το όνομα με το οποίο διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών η κ. Ρόδη; Προς τι αυτή η κρυψίνοια;

Ακολούθησε ένταση στον αύλειο χώρο του μουσείου, με την κ. Ρόδη-Πανέτσου να επιμένει ψευδώς ότι δήθεν είχε επιδώσει το πρόγραμμα και τη λίστα των συμμετεχόντων, να αποκαλεί ψεύτες και τραμπούκους τους συναδέλφους και να απειλεί πως θα καλέσει την αστυνομία!

Γίνεται φανερό πως ο Γ. Πανέτσος, συμπεριφερόμενος ως νέος ιδιοκτήτης του Μουσείου, επιχειρεί, πριν καν συνεδριάσει το διορισμένο ΔΣ στο οποίο προΐσταται και μετερχόμενος κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, να επιβάλει τη δοτή εξουσία του στο εθνικό μουσείο για τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες, δηλαδή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, και στα στελέχη του.

Μετά τους γάμους και τα βαφτίσια, οι εκλεκτοί της Νέας Δημοκρατίας και της Λίνας Μενδώνη στο ΒΧΜ δίνουν τώρα και δείγματα γραφής για τους τρόπους με τους οποίους θέλουν να διοικήσουν το νέο «μαγαζί τους».

Δεν θα τους περάσει. Ο ν. 5021/202 θα καταργηθεί.

Επιτροπή αγώνα ΒΧΜ»

*Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Πηγή: tvxs.gr

Show More

Related Articles

Back to top button