ΠεριβάλλονΔήμοιΑνάπλασηΔημοτικάΠεντέλη

Οι πολίτες του Δήμου Πεντέλης ζητούν μια κλιματικά ουδέτερη κι έξυπνη πόλη.

Δήμητρα Κεχαγιά: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας η ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση

Πολύ σημαντικό θεωρούν οι πολίτες του Δήμου Πεντέλης το σχέδιο της μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη.

Δημοσιεύονται σήμερα τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με τους πολίτες του Δήμου μας, που ξεκίνησε την 25/4/2023 και ολοκληρώθηκε την 14/9/2023.  Η διαβούλευση έγινε ηλεκτρονικά, μέσω δομημένου ερωτηματολογίου και συμμετείχαν 1.335 συμπολίτες μας . Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  1. Πολύ σημαντικό θεωρούν οι κάτοικοι του Δήμου Πεντέλης (Μελίσσια, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη) να γίνει η Ελλάδα χώρα κλιματικά ουδέτερη, ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
  2. Είναι πρόθυμοι να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να προχωρήσουμε σε μία κοινωνία μηδενικών εκπομπών.
  3. Σε συντριπτικό ποσοστό –που ξεπερνάει το 88%– θεωρούν σημαντική την προσπάθεια και το σχέδιο του Δήμου Πεντέλης να εξελιχθεί σε κλιματικά ουδέτερη πόλη.
  4. Τον εαυτό τους θεωρούν οι συμπολίτες μας συνυπεύθυνο, μαζί με την κυβέρνηση και τους Δήμους, για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία.
  5. Σημαντικότερες προτεραιότητες θεωρούν τη διαχείριση αποβλήτων, την ανακύκλωση και μαζί την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων (ιδιωτικών και δημοσίων) και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των δημόσιων χώρων.
  6. Το 49% θεωρεί πολύ-αρκετά πιθανό να προχωρήσει σε ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού του το προσεχές διάστημα και το 35,6% να αντικαταστήσει το αυτοκίνητο του με ηλεκτρικό.
  7. Με συντριπτικά ποσοστά, που ξεπερνούν το 85%, δηλώνουν οι πολίτες ότι είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και να υπάρχει ανακύκλωση.
  8. Ισχυρά κίνητρα θεωρούν την αύξηση της επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και η ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων.
  9. Ως κυριότερα εμπόδια οι συμπολίτες αναγνωρίζουν το οικονομικό κόστος της μετάβασης, τα χαμηλάεισόδηματα και την έλλειψη κινήτρων.
  10. Η βελτίωση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι αναμφίβολα, με συντριπτικό ποσοστό, τα πιο σημαντικά οφέλη για τους πολίτες από την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

Η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε τα εξής:

“Ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, όχι μόνο η μεγάλη συμμετοχή των συμπολιτών μας στη διαβούλευση, αλλά και τα πολύ μεγάλα ποσοστά υποστήριξης της επιλογής μας να γίνει ο Δήμος μας κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη.

Με το σχέδιο μας διεκδικούμε σημαντικές χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκούς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους, της τάξης των 500 εκατ. Ευρώ, που θα αλλάξουν για πάντα την πόλη μας και θα ωφελήσουν τους συμπολίτες μας.

Έχουμε βάλει γερές βάσεις, έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε εξαιρετικούς συνεργάτες, έχουμε την υποστήριξη των συμπολιτών μας. Συνεχίζουμε!”

 

Show More

Related Articles

Back to top button