ΠολιτισμόςΚινηματογράφοςΨυχαγωγία

“Καλωσήλθατε στην Τσετσενία”: το κοινωνικοπολιτικό ντοκιμαντέρ πάει για Όσκαρ

Το «Welcome to Chechnya» είναι ένα βαθύτατο κοινωνικοπολιτικό ντοκιμαντέρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα, το φιλμ μας παρουσιάζει τις διώξεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη περιοχή. Πρόκειται για μια ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο στην κατηγορία «Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους» που απονέμεται από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Αυτό από μόνο του θέτει την ταινία σε τροχιά… Όσκαρ. Το «Welcome to Chechnya» λοιπόν, προστίθεται απευθείας στη λίστα των κινηματογραφικών παραγωγών που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Σε αυτή, λοιπόν, τη συγκυριακά δύσκολη διοργάνωση το «Καλώς ήρθατε στη Τσετσενία» κατάφερε να «λάμψει».

Η ταινία

Το «Welcome to Chechnya» θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί ως μια ακτιβιστική πράξη ικανή να αλλάξει τα πράγματα. Προάγγελος της ταινίας θα λέγαμε ότι ήταν το άκουσμα των διώξεων που υφίστανται οι γκέι άντρες στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου. Το «Welcome to Chechnya» ακολουθεί τον David Isteev και την Olga Baranova, δύο από τις ηγετικές προσωπικότητες του ακτιβιστικού Russian LGBT Network, ενός δικτύου που προσφέρει βοήθεια σε μέλη της κοινότητας με στόχο να γλιτώσουν τον θάνατο και να «δραπετεύσουν» από τη χώρα. Το φιλμ παρακολουθεί μεμονωμένες περιπτώσεις γκέι ατόμων και λεσβιών που φυγαδεύτηκαν μέσω του διαδικτύου.

Welcome to Chechnya
Πηγή εικόνας: wuwf.org

Μέσα από αυτή τη δραματική ταινία, γνωρίζουμε λεπτό προς λεπτό όλη τη διαδρομή των ατόμων αυτών. Από την αναζήτηση βοήθειας ως τους ελέγχους των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο και τα ασφαλή «καταφύγια» της Ευρώπης.

Ανάμεσα σε αυτούς βλέπουμε και την ιστορία άλλων τριών ατόμων. Έναν νεαρό που θα υποδεχτεί στο καταφύγιο το αγόρι του και θα αποδράσει μαζί του. Μια κοπέλα που προσπαθεί να προσαρμοστεί σε ένα άγνωστο μέρος που δεν γνωρίζει κανέναν. Έναν νεαρό που προσπαθεί να βάλει τέλος στη ζωή του, παρ’ όλο που διασώθηκε.

Welcome to Chechnya
Πηγή εικόνας: economist.com

Το σενάριο του «Welcome to Chechnya» ανήκει στους Tyler H. Walk και David France, ο οποίος ανέλαβε και τη σκηνοθεσία. Αποτελεί μια αμερικάνικη παραγωγή που γυρίστηκε στη Μόσχα και πρωτο- προβλήθηκε στο Sundance Film Festival στις 26 Ιανουαρίου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησε στις 30 Ιουνίου ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιουλίου. Το φιλμ διανέμεται από το HBO.

Άλλες διακρίσεις

Η ταινία κατάφερε να αποσπάσει 3 βραβεία από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το «Καλωσορίσατε στην Τσετσενία» βραβεύτηκε επίσης στο Berlin International Film Festival, στο Hots Docs Canadian International Documentary Festival και στο Sundance Film Festival.  Τέλος, κατάφερε να τιμηθεί με τη διάκριση «Right to Know Competition» στο One World International Human Rights Documentary Film Festival.

Δείτε το trailer της ταινίας εδώ

ΠΗΓΗ: maxmag

Show More

Related Articles

Back to top button