ΧαλάνδριΜουσικήΨυχαγωγία

Μια ρεμπέτικη «λειτουργία»με τον Τάκη Χρυσικάκο, φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2023 – Νύχτες Αλληλεγγύης την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου.

Τη θεατρική – μουσική παράσταση Τα «Κατά Μάρκον»!.. – Μια ρεμπέτικη λειτουργία, με τον Τάκη Χρυσικάκο, φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2023 – Νύχτες Αλληλεγγύης την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή παράσταση, η οποία ερευνά και προβάλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία της αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου.

Μέσα από τις μνήμες, τις διηγήσεις και τα τραγούδια τους, η παράσταση ξεκινά από την παλιά Σύρα του Μάρκου, για να καταλήξει στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο. 

Τις αφηγήσεις των κορυφαίων ρεμπετών ζωντανεύει επί σκηνής ο Τάκης Χρυσικάκος που είναι και ο σκηνοθέτης της παράστασης. Την ιστορικήμουσικολογική έρευνα, τα κείμενα και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος στην έναρξη της παράστασης παρουσιάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμόρφωσαν το κλασικό Ρεμπέτικο ως ταυτότητα και μνήμη του ελληνικού μουσικού πολιτισμού αλλά και ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (απόφαση UNESCO 2017). Οι προβολές της παράστασης προέρχονται (ευγενική παραχώρηση) από πίνακες του Χρήστου Μποκόρου. Συμμετέχει επίσης ο μουσικός Νίκος Μπλουμπής.

Κείμενα μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Τάκης Χρυσικάκος

Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr

Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τις κοινωνικές δομές της πόλης.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

Show More

Related Articles

Back to top button