Δήμοι

OUTTA CLIMATE FESTIVAL: Ασφαλείς δρόμοι σχολείων μέσα από την τέχνη

Asphalt Art«Μηδενίζουμε τις τροχαίες συγκρούσεις με σύμμαχο την τέχνη»

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα ξεκινάει στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Δικτύου CIVINET Greece-Cyprus, με την υποστήριξη και συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και μιας σειράς Δήμων-μελών του Δικτύου. Πρόκειται για την εκστρατεία «Outta Climate Festival» που προσπαθεί να συνδέσει την κλιματική κρίση, με την οδική ασφάλεια, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τον πολιτισμό, αξιοποιώντας την τεχνική του asphalt art, όπως και άλλες μορφές τέχνης με σύνθημα «Μηδενίζουμε τις τροχαίες συγκρούσεις με σύμμαχο την τέχνη»

Η τεχνική του asphalt art είναι ουσιαστικά μια τεχνική street art που υλοποιείται επί της ασφάλτου, προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή των οδηγών, να μειώσει τις ταχύτητες και ενίοτε να αλλάξει τον σχεδιασμό και την λειτουργία των οδών προς όφελος των πεζών, των ποδηλάτων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, νέοι γονείς κ.α.). Η μεθοδολογία αυτή υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και έχει ήδη επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πάνω από 64 πόλεις.

Τα Outta Climate Festival θα απαρτίζονται από πρωινές παρεμβάσεις «asphalt art» έξω από σχολεία και από απογευματινό πολιτιστικό πρόγραμμα σε κεντρικούς δημόσιους χώρους της κάθε συμμετέχουσας πόλης. Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχει η Περιφέρεια Αττικής, ο Άγιος Δημήτριος, η Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, το Ηράκλειο Κρήτης, το Καρπενήσι και η Βέροια.

Η υλοποίηση των παρεμβάσεων asphalt art θα γίνει από τον διεθνούς φήμης εικαστικό Soteur, με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών του κάθε σχολείου. Το απογευματινό πολιτιστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μαθητικές μπάντες, αλλά και παραστάσεις υψηλού επιπέδου για ενήλικες από τους καλλιτέχνες του Jazz Solidarity Network.

Οι πρώτες δράσεις του Outta Climate Festival έχουν οριστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου (Άγιος Δημήτριος) και 10 Νοεμβρίου (Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επερχόμενες δράσεις, την συμμετοχή νέων Δήμων και την δυνατότητα χορηγικής υποστήριξης της εκστρατείας παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στα 6983598687 (Σταματία Μελά, υπεύθυνη επικοινωνίας), και 2107710979 (Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, συντονιστής εκστρατείας).

Show More

Related Articles

Back to top button