ΠολιτισμόςΝέαΕιδήσεις

«Κάτω τα χέρια από τα μουσεία»: Το νομοσχέδιο στη Βουλή, οι αρχαιολόγοι στο δρόμο

Ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη μετατροπή πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ από την Ολομέλεια της Βουλής σήμερα Δευτέρα 13/2 και ο κόσμος του Πολιτισμού βρίσκεται για μια ακόμα φορά αντιμέτωπος με τις επιλογές της κυβέρνησης και διαμαρτυρόμενος με απεργίες και κινητοποιήσεις.

Στη Βουλή αναμένεται μετωπική σύγκρουση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρξει παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πραγματοποιεί 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή από καθήκοντα, εκφράζοντας  «την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ», καθώς, μεταξύ άλλων, «διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο ΣΕΑ, θα πραγματοποιήσει παράλληλα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τα άλλα σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο και συγκεκριμένα:

-στην Αθήνα στις 11.30 π.μ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

-στη Θεσσαλονίκη στις12 μ.μ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

-στο Ηράκλειο 12 μ.μ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατά του σχεδίου νόμου για τα Μουσεία

Απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή από καθήκοντα έλαβε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο ΣΕΑ στη ΓΣ αποφάσισε «την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ», καθώς, μεταξύ άλλων, «διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Έτσι, εκτός από την 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 13/2/2023, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη μετατροπή πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ από την Ολομέλεια της Βουλής, προκηρύσσονται επιπλέον δύο 24ωρες κυλιόμενες απεργίες την Τρίτη 13/2/2023 και την Τετάρτη 14/2/2023, ημέρες προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΚΑΣ, με σκοπό τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων.

«Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας των συνεδριάσεων του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία, οι ημερομηνίες των απεργιών θα μεταφερθούν αναλόγως», προσθέτει η ίδια ανακοίνωση. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις μαζί με τα άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, αύριο Δευτέρα, στις 11:30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα και στις 12: στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και την Τετάρτη 15/2, στις 17:00 έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

Ο ΣΕΑ προκηρύσσει επίσης «πανελλαδική απεργία-αποχή από τη διεκπεραίωση αλληλογραφίας με τους πολίτες και από τα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονται με τα ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εκτός μισθοδοσίας προσωπικού), από τη Δευτέρα 20/2/2023, για την ικανοποίηση επιπλέον των οικονομικών μας αιτημάτων και της άμεσης πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού», ενώ θα προσφύγει, όπως αναφέρει, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στον νόμο για τα Μουσεία «με σκοπό την κατάργησή του. Μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, δεν αναγνωρίζουμε την ισχύ αυτού του νόμου», συμπληρώνει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Show More

Related Articles

Back to top button