ΠεριβάλλονΠολιτικήΔήμοιΔημοτικά

Κάνει πίσω ο Πατούλης για τις αναδρομικές χρεώσεις, επιμένει για τα βιοαπόβλητα

Εστω κι εν μέρει κάνει πίσω ο Γ. Πατούλης στην τιμολόγηση των απορριμμάτων.
Αναστέλλει τις νέες χρεώσεις για το 2021 σεβόμενος το σχετικό αίτημα της ΠΕΔΑ. Επιμένει, ωστόσο, στην εκτίναξη του κόστους των βιοαποβλήτων, τιμωρώντας στην ουσία δήμους που κάνουν ανακύκλωση.

Σε αναστολή των αυξημένων χρεώσεων που συνεπάγεται η νέα τιμολογιακή πολιτική του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων προχωρά ο περιφερειάρχης Αττικής, μετά τις οργισμένες αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών στελεχών της Αττικής. Κάνοντας μεταστροφή από τον αρχικό του σχεδιασμό, ο Γ. Πατούλης σπεύδει –κατόπιν επίμονης κριτικής– να ανακοινώσει ότι οι νέες χρεώσεις στους πολίτες μέσω των δήμων τους θα τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι αρχικές εισηγήσεις του ΕΔΣΝΑ, ως γνωστόν, προέβλεπαν αναδρομικές χρεώσεις για το 2019 και το 2020. Κάτι που θα σήμαινε αναδρομικές επιβαρύνσεις στα εισοδήματα των πολιτών μέσω των τελών που πληρώνουν στους δήμους και ανατροπές σε δημοτικούς προϋπολογισμούς. Ο περιφερειάρχης τώρα οπισθοχωρεί και τονίζει «κατηγορηματικά ότι δεν θα πληρώσει κανένας δήμος αναδρομικά ούτε για το 2019 αλλά ούτε και για το 2020», καθησυχάζοντας ότι «δεν θα επιβαρυνθεί σε περίοδο κρίσης κανένας δήμος με επιπλέον κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων του».

Πρόκειται όμως για μερική αναδίπλωση του κ. Πατούλη ως προς τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επιμένει στη δραστική αύξηση του κόστους διαχείρισης βιοαποβλήτων, που αναμένεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την επαναχρησιμοποίηση «πράσινων» αποβλήτων, πριμοδοτώντας κατ’ επέκταση την ταφή.

Με αυτήν την απόφαση του ΕΔΣΝΑ: α) αυξάνεται το κόστος ταφής κατά 8% (από 49,67 ευρώ/τόνο σε 53,82 ευρώ/τόνο) και β) εκτινάσσεται το κόστος διαχείρισης βιοαποβλήτων από 0 ευρώ σε 26,71 ευρώ/τόνο.

Οι αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών στελεχών που εκφράζονται μέσω της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) εστίασαν τόσο στις παραπάνω χρεώσεις όσο και στον τρόπο που ελήφθησαν οι αποφάσεις· με διά περιφοράς συνεδρίαση, με δημάρχους να κάνουν δημοσίως λόγο για «μερική ενημέρωση» μελών που κλήθηκαν να ψηφίσουν και «πειρατική» απόφαση.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, 1 Ιουνίου, η ΠΕΔΑ ζήτησε αναστολή των αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ, μέχρι το θέμα να συζητηθεί σε επικείμενη διευρυμένη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των 66 δημάρχων της Αττικής και των εκπροσώπων της ΠΕΔΑ στον ΕΔΣΝΑ. Μόλις μία ημέρα μετά, ο περιφερειάρχης Αττικής στην ουσία αποδέχεται τις απόψεις της ΠΕΔΑ και ανακοινώνει την αναστολή.

Έντονες πιέσεις ασκήθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Βριλησσίων και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ) Αλέξη Μαυραγάνη, και από τη «Νέα Αυτοδιοίκηση» (παράταξη ακομμάτιστων αιρετών) με βασικό τους αίτημα «τον παραλογισμό να διαδεχθεί ο εξορθολογισμός για αποκατάσταση της θεσμικής υπόστασης και αρμονίας της σχέσης συνεργασίας-συνευθύνης Α′ και Β′ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος του συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ)».

Επιμένει για τα βιοαπόβλητα…

Στη χθεσινή του ανακοίνωση, ωστόσο, ο περιφερειάρχης μιλά για «απόφαση» της διοίκησής του για εφαρμογή της τιμολόγησης των βιοαποβλήτων με συντελεστή 0,5 επί της τιμής των σύμμεικτων απορριμμάτων (με αποτέλεσμα τη χρέωση των βιοαποβλήτων με 26,71 ευρώ/τόνο). Η αύξηση προκύπτει από την εφαρμογή του «νόμου Φάμελλου» και ο ΕΔΣΝΑ επιλέγει τους μέγιστους προτεινόμενους συντελεστές, με τον Σύνδεσμο να διαγράφει ταυτόχρονα προγενέστερες αποφάσεις του για μη χρέωση μιας σειράς «πράσινων» αποβλήτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔΑ υπήρξαν κάθετες διαφωνίες στις αναδρομικές χρεώσεις, ενώ το ενδεχόμενο μεταγενέστερων χρεώσεων συνάντησε θετικές απόψεις εφόσον όμως το ύψος των τιμών καθοριστεί βάσει σχετικής μελέτης. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επικείμενη γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ. Σπεύδει, άραγε, ο περιφερειάρχης από τώρα να… λογαριάσει χωρίς την ΠΕΔΑ και να ανακοινώσει «απόφαση» και «στρατηγική επιλογή» για εφαρμογή των υψηλότατων συντελεστών;

Ο κ. Πατούλης ισχυρίζεται ότι με αυτές τις τιμές στα βιοαπόβλητα «υιοθετούμε μια τιμολογιακή πολιτική που ενισχύει την ανακύκλωση και δεν την τιμωρεί, όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονται». Ξεκάθαρη άποψη αυτοδιοικητικών στελεχών έμπειρων στο θέμα είναι ότι αυτές οι αυξήσεις όντως θα τιμωρήσουν την ανακύκλωση: οι δήμοι δαπανούν χρήματα για να συγκεντρώνουν καθαρά (χωρίς προσμίξεις άλλων απορριμμάτων) βιοαπόβλητα και με τη νέα τιμολογιακή πολιτική η τιμή στη διαχείριση των βιοαποβλήτων ανεβαίνει υπερβολικά, σε σύγκριση με το υφιστάμενο μηδενικό κόστος. Πολλοί δήμοι δεν αποδέχονται το «ταβάνι» και εξηγούν ότι εάν υπάρχει όντως βούληση να ενισχυθεί η ανακύκλωση, οι χρεώσεις στα βιοαπόβλητα πρέπει να είναι πολύ μικρότερες.

…και την επικοινωνία

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης επιμένει να «χρεώνει» σε άλλους ευθύνες που του αναλογούν. Με τη χθεσινή ανακοίνωσή του –ενδεικτική της επικοινωνιακής διαχείρισης της περιφερειακής αρχής Πατούλη– ισχυρίζεται ότι το επίμαχο «σχέδιο τιμολόγησης» του ΕΔΣΝΑ εκκρεμεί από το 2019 και πως «η προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας έπρεπε να το έχει φέρει ως θέμα (…) αλλά δεν το έκανε».

Το 2019, υπενθυμίζεται, ο κ. Πατούλης ανέλαβε τα ηνία όχι μόνο της περιφέρειας αλλά και του ΕΔΣΝΑ, όπου διόρισε πρόεδρο τον Β. Κόκκαλη, πριν από τις εκλογές του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, έπειτα από παραιτήσεις μελών της προηγούμενης διοίκησης. Κωλυσιέργησε ενώ ο ίδιος δήλωνε «έτοιμος» για τα προβλήματα της Αττικής από τον περσινό Μάιο, οπότε και κέρδισε τις εκλογές;

ΠΗΓΗ:  Efsyn

 

Show More

Related Articles

Back to top button