ΠολιτισμόςΤέχνεςΒιβλίοΨυχαγωγίαΕιδήσεις

Η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεκινά διαδικτυακά

«Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής», είναι ένα από τα αφιερώματα που θα παρουσιάσει η φετινή 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 19 έως τις 29 Νοεμβρίου 2020.

Εν μέσω πανδημίας και των ολοένα αυξανόμενων περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, οι προετοιμασίες της 17ης διοργάνωσης βρίσκονται στην τελική ευθεία. Η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού και ο πρόεδρός του Νίκος Α. Κούκης εκφράζει τη σταθερή πεποίθηση του Ιδρύματος ότι «ο Πολιτισμός και κυρίως το βιβλίο οφείλουν να διαδραματίζουν ενισχυτικό ρόλο στη συλλογική συνείδηση συμβάλλοντας στην ανάταση μιας κοινωνίας, ιδιαιτέρως όταν αυτή βρίσκεται σε πίεση λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών».

Στις διαδικτυακές δράσεις συμμετέχουν καταξιωμένοι συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, χάρη στη δυναμική στήριξη του ελληνικού εκδοτικού κόσμου, αλλά και τη συμβολή μεγάλων ξένων ινστιτούτων στη χώρα. Το επίκαιρο, λόγω της Covid 19, αφιέρωμα «Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής» ξεφυλλίζει νέα βιβλία που γράφονται για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των επιδημιών σε μια περίοδο κλιματικών αλλαγών. Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης έχει τίτλο «Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στο χρόνο». Αφορμή από τις λογοτεχνικές επετείους γέννησης ή θανάτου σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων παίρνει το αφιέρωμα «Λογοτεχνία και Μνήμη» και το «Το ’21 σήμερα» διερευνά τη βιβλιοπαραγωγή και το πεδίο της νεότερης έρευνας γύρω από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι δράσεις «Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία» θα πραγματοποιηθούν για 5η συνεχή χρονιά, ενώ παρούσα -έστω και διαδικτυακά- θα είναι και η «Παιδική και Εφηβική Γωνιά», ένας από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ. Προγραμματίζεται επίσης μια σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων για τους επαγγελματίες του βιβλίου, ενότητα στην οποία εντάσσεται και το ελληνογερμανικό επαγγελματικό πρόγραμμα «Let’s talk».

Μερικά μόνο από τα γνωστά ονόματα που καταγράφονται στον μέχρι στιγμής προγραμματισμό της διοργάνωσης είναι: Ο διακεκριμένος Αιγύπτιος συγγραφέας Αλάα Αλ Ασουάνι (Πατάκης), του οποίου το τελευταίο βιβλίο με τίτλο «Ανεκπλήρωτη Δημοκρατία» κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο Γάλλος διεθνολόγος – πανεπιστημιακός, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Ζιλ Κεπέλ (Κλειδάριθμος) με πιο πρόσφατο το βιβλίο του «Έξοδος από το χάος», ο Γάλλος καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Πολ Βαλερί του Μονπελιέ Φρεντί Βινέ (Μεταίχμιο), με πιο πρόσφατο το βιβλίο του «Η Μεγάλη Γρίπη του 1918», η Ιταλίδα Φραντσέσκα Μελάντρι (Καστανιώτης), συγγραφέας του μυθιστορήματος «Σωστό αίμα», ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Τζορτζ Πελεκάνος (Πατάκης) με πιο πρόσφατο το βιβλίο του «Ο άντρας που επέστρεψε», ο Βρετανός Πολ Μέισον (Καστανιώτης), δημοσιογράφος, πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας των βιβλίων «Μετακαπιταλισμός» (2016) και «Καθαρό, λαμπρό μέλλον» (2020), ο Βρετανός καλλιτέχνης και συγγραφέας Τζέιμς Μπριντλ (Μεταίχμιο), με το τελευταίο του βιβλίο «Νέα σκοτεινή εποχή: Η Τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος», ο Ισπανός Χαβιέρ Θέρκας (Πατάκης) με το τελευταίο του βιβλίο «Ο μονάρχης των σκιών», ο Νίκλας Νατ οχ Νταγκ (Μεταίχμιο), που γεννήθηκε στη Σουηδία και κατάγεται από την παλαιότερη αριστοκρατική οικογένεια της χώρας, με πιο πρόσφατο το μυθιστόρημά του «1794: Οι σκοτεινές μέρες της Στοκχόλμης», ο Βρετανός ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον (Πατάκης), με τελευταίο βιβλίο του το «Ελλάδα: βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους», ο πολυβραβευμένος Ιταλός συγγραφέας Πάολο Τζιορντάνο (Πατάκης), με το επίκαιρο βιβλίο του «Περί μετάδοσης. Επιστήμη, άνθρωπος και κοινωνία στην εποχή της πανδημίας», ο εγκατεστημένος στη Βρετανία Έλληνας συγγραφέας Πάνος Καρνέζης (Πατάκης), αλλά και οι Γάλλοι συγγραφείς Πιερ Ασουλίν (Πόλις) και Ζαν – Πολ Ντυμπουά (Δώμα), στο πλαίσιο της παρουσίασης του βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Τη ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, και με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η 17η διαδικτυακή ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Show More

Related Articles

Back to top button