ΚοινωνίαΕιδήσεις

Καταδίκη Αμβρόσιου στον Άρειο Πάγο για το ομοφοβικό κήρυγμα: μια ιστορική απόφαση

"Πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό ρατσιστικό λόγο"

Με μια εμβληματική απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για το εμπρηστικό κείμενό του με το οποίο καλούσε το ποίμνιό του να φτύνει χωρίς δισταγμό και να απομονώνει τους ομοφυλόφιλους.

Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την καταδίκη του πρώην μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου για το ακραία ομοφοβικό κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του, τον Δεκέμβριο του 2015, υπό τον τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ».

Η καταδίκη Αμβρόσιου αποφασίσθηκε από το δικαστήριο του Αιγίου με βάσει τον αντιρατσιστικό νόμο, ωστόσο με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, το δεύτερο αδίκημα καταργήθηκε και έτσι οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν μόνο για τη «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους» και όχι για την «κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος». Ειδικότερα οι αρεοπαγίτες ταυτίστηκαν με την πρόταση του αντεισαγγελέα, ο οποίος, κατά τη διαδικασία ακρόασης, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε προτείνει την επικύρωση της ενοχής του πρώην Μητροπολίτη για το σκέλος που αφορά τον αντιρατσιστικό νόμο.

Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται σε επίπεδο ανώτατου δικαστηρίου μια τόσο σημαντική απόφαση που βάζει όριο στον εμπρηστικό ρατσιστικό λόγο. Παράλληλα, η απόφαση αυτή δικαιώνει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, εννιά μέλη της οποίας μήνυσαν τον Αμβρόσιο. Άλλωστε ο μητροπολίτης έχει παραδεχτεί ενώπιον του δικαστηρίου ότι το επίδικο κείμενό του αναφερόταν στους ομοφυλόφιλους πολιτικούς και σε όσους πολιτικούς υποστηρίζουν την ομοφυλοφιλία, όπως και γενικά στους ομοφυλόφιλους, διαψεύδοντας ο ίδιος την πρωτόδικη απόφαση που βασιζόταν στο σκεπτικό ότι οι επίμαχες φράσεις αφορούν μόνο τους πολιτικούς.

Για την αθωωτική πρωτόδικη απόφαση, που είχε προκαλέσει σάλο στο πανελλήνιο, είχαν ασκήσει έφεση η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου και ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών. Στη δεύτερη δίκη, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου καταδίκασε τον μητροπολίτη σε φυλάκιση επτά μηνών με τριετή αναστολή για «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους» και για «κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος», με τον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων να προσφεύγει στη συνέχεια και να ζητάει την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης.

Η αμετάκλητη καταδίκη του μητροπολίτη για τον επικίνδυνο, κατάπτυστο και ομοφοβικό δημόσιο λόγο είναι μια μεγάλη νίκη για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Πόσω μάλλον όταν ο Αμβρόσιος είχε φτάσει στο σημείο να λέει ενώπιον του δικαστηρίου ότι «το ”φτύστε τους” είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο, και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε (…) Αν παρόμοια φρασεολογία χρησιμοποιούσαν οι ναζί, τότε μπράβο».

«Είναι μια ιστορική απόφαση για την Ελλάδα και απολύτως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο, όριο στο λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία. Η απόφαση αυτή συνιστά δικλείδα ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για την ισότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Θεωρώ την απόφαση τομή για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας», τονίζει η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Κλειώ Παπαπαντολέων.

Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος είχε καταθέσει ως μάρτυρας Πολιτικής Αγωγής σημειώνοντας: «Είναι θεμιτή η θέση της Εκκλησίας ότι η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία και έχουν δικαίωμα να τη διατυπώνουν οι ιεράρχες. Το να λέει όμως ένας μητροπολίτης στο ποίμνιό του “φτύστε τους” είναι περίπου άμεση πρόκληση, που δημιουργεί άμεσα αποτελέσματα. Θέτει σε κίνδυνο όχι απλώς την ελευθερία τους, αλλά τη σωματική τους ακεραιότητα».

Επίσης, ο καθηγητής Αργυρόπουλος είχε καταθέσει ότι οι προτροπές του μητροπολίτη είναι πρόσφορες να προκαλέσουν διακρίσεις και εχθροπάθεια και με αυτές διασαλεύεται η δημόσια τάξη, η οποία στο κράτος δικαίου νοείται μόνο ως απόλαυση ίσων δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

 

Show More

Related Articles

Back to top button