ΒριλήσσιαΠολιτικήΔήμοιΔημοτικάΕιδήσεις

Η φιλοκυβερνητική αντιπολίτευση του Δήμου Βριλησσίων σιωπά μπροστά στο καταστροφικό νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Μαρτίου συζητήθηκε επί της ουσίας και πέραν των κομματικών γραμμών, δηλαδή με αυτοδιοικητική λογική, το νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση.

Στη συνεδρίαση, κατά την οποία συζητήθηκαν διεξοδικά όσα έχει δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών «για την Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών», μετά από πολύωρη συζήτηση, που ολοκληρώθηκε στις 3.00 το πρωί της Τρίτης, διαμορφώθηκε πρόταση κοινού ψηφίσματος από την «Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη» και την «Κίνηση Δημοτών Βριλήσσια – Δήμος Δημιουργίας».

Το ψήφισμα τέθηκε σε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε -εκτός από τις δύο παρατάξεις που το εισηγήθηκαν- και από την κα Αθανασοπούλου («Πρόοδος στα Βριλήσσια»), συγκεντρώνοντας 12 θετικές ψήφους επί 26 παρόντων δημοτικών συμβούλων. Καταψηφίστηκε από 14 δημοτικούς συμβούλους. Αρνητικά ψήφισαν οι παρατάξεις «Ντινόπουλος – Βριλήσσια Δυνατά» και «Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια», καθώς και «Λαϊκή Συσπείρωση» που κατέθεσε δικό της ψήφισμα. Οι δύο πρώτες, παρά τις διαφωνίες που και οι δημοτικοί τους σύμβολοι διατύπωσαν απέναντι σε επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου, τελικά κρύφτηκαν πίσω από την καταγγελία της απλής αναλογικής…

Για την ιστορία, η κοινή πρόταση ψηφίσματος είχε ως εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βριλησσίων με το ψήφισμα του αυτό:

Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του προς τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση. Η διαφαινόμενη επιδίωξη του κομματισμού να ελέγξει τον θεσμό είναι τόσο έκδηλη και διατρέχει σε τέτοιο βαθμό το νομοσχέδιο, που κανείς αυτοδιοικητικός δεν νοείται να το παραβλέψει. Με το νομοσχέδιο, η αυτοδιοίκηση δεν θα είναι πλέον ούτε Τοπική, ούτε Αυτοδιοίκηση, καθώς με ποικίλες εφευρετικές διατάξεις αίρεται κάθε υπόλειμμα ανεξαρτησίας των ΟΤΑ και εξανεμίζεται κάθε δυνατότητα αυθεντικής εκπροσώπησης της τοπικής κοινωνίας. Σύντομα οι κοινότητες και οι δημότες θα τεθούν οριστικά στο περιθώριο.

Διαφωνεί με την απόλυτη αγνόηση και πλήρη διαστροφή της αναλογικότητας στη διαδικασία εκπροσώπησης των πολιτών (με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα) και τη συνεπαγόμενη δυσαρμονία μεταξύ δημοτικού συμβουλίου και θέλησης της τοπικής κοινωνίας.

Διαφωνεί με την κατάργηση του 50%+1 για εισαγωγή της εκλογή του Δημάρχου με ποσοστό 43% από τον πρώτο γύρο και με την ταυτόχρονη πριμοδότηση με τα 3/5 των εδρών του συνδυασμού που θα επικρατήσει, είτε από τον πρώτο είτε στον δεύτερο γύρο, κι ανεξαρτήτως του ποσοστού που αυτός είχε στον πρώτο γύρο.

Διαφωνεί με την καθιέρωση πλαφόν εισόδου 3% στο δημοτικό συμβούλιο, αφού αυτό, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, οδηγεί σε πρωτοφανή αύξηση του εκλογικού μέτρου και σε αποκλεισμό όλων των μικρότερων συνδυασμών και των τοπικών κινήσεων από τα δημοτικά συμβούλια.

Διαφωνεί με τη θέσπιση, για πρώτη φορά, υποχρεωτικής προεκλογικής περιόδου τεσσάρων μηνών, (20 ημέρες είναι σήμερα), χρονικό διάστημα κατάλληλο μόνο για λίστες μελών κομματικών παρατάξεων, μόνον αυτά θα μπορούν να είναι διαθέσιμα να συγκροτήσουν συνδυασμούς τόσο νωρίς και τόσο εκτός εκλογικού κλίματος.

Διαφωνεί με την αύξηση κατά 150% του αριθμού των υποψηφίων που μπορούν να περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια και με τον διπλασιασμό των εκλογικών παράβολων.

Διαφωνεί με τη διάλυση των κοινοτήτων κάτω των 500 κατοίκων, που δεν θα έχουν πλέον κοινοτικό συμβούλιο και πρόεδρο αλλά «Εκπρόσωπο της Δημοτικής Κοινότητας» και με τη μείωση του αριθμού των κοινοτικών συμβούλων στις κοινότητες άνω των 500 κατοίκων, όπου προϋπόθεση συμμετοχής στις εκλογές είναι η κατάρτιση ψηφοδελτίου στο σύνολο των κοινοτήτων.

Διαφωνεί με την μείωση της ποσόστωσης μεταξύ των δύο φύλλων κάτω από το ισχύον 40%

Διαφωνεί με την αύξηση της θητείας των δημοτικών συμβουλίων και αρχών από τα 4 στα 5 έτη – Διαφωνείμε την αύξηση του κόστους των παραβόλων, ως εισπρακτική και απωθητική για τη συμμετοχή παρέμβαση στα κοινά των τοπικών κοινωνιών

Διαφωνεί τέλος, με τη θεσμοθέτηση θέσης «Συμβούλου Ακεραιότητας» με πρόσχημα την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς, αφού και πάλι, η πραγματική στόχευση είναι ο έλεγχος των ΟΤΑ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βριλησσίων δηλώνει ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση πρέπει να συζητηθεί «από μηδενικής βάσης», με άξονα τις πραγματικές ανάγκες του θεσμού όπως αυτές προκύπτουν από τις αρμοδιότητές και τη λειτουργία ενός σύγχρονου Ο.Τ.Α. με την ενεργή και διαρκή συμμετοχή των πολιτών και όχι του πολιτικού συστήματος.

Show More

Related Articles

Back to top button