ΚοινωνίαΚόσμοςΕιδήσεις

Η Αμερική φλέγεται: Διαδηλώσεις για τη δολοφονία του George Floyd

Φυγαδεύτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπόγειο καταφύγιο

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι συγκρούσεις διαδηλωτών- αστυνομίας από την δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ την περασμένη Δευτέρα έχουν επεκταθεί σε δεκάδες πόλεις. Φαίνεται πως η Αμερική ζει μία από τις μεγαλύτερες εξεγέρσεις πολιτών στην ιστορία, με τον κόσμο να μην μπορεί να συγκρατήσει την οργή του για την αποτρόπαιη δολοφονία του αφροαμερικανού από αστυνομικό. Με το βίντεο τη στιγμή που ο αστυνομικός στην κυριολεξία πατάει το θύμα στο λαιμό να κάνει το γύρο του κόσμου, πλήθος ανθρώπων έχει βγει όλη την εβδομάδα στους δρόμους με τα συνθήματα “Black Lives Matter”, “Justice for George Floyd” και “I can’t Breathe” να πρωτοστατούν σε δεκάδες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κατάσταση φαίνεται να είναι έκρυθμη καθώς ήδη έχουν υπάρξει νεκροί (Δείτε το σχετικό άρθρο) και θύματα ξυλοδαρμού.

Τη νύχτα της Παρασκευής οργισμένοι μαύροι, αλλά και λευκοί ακτιβιστές διαδήλωναν, μεταξύ άλλων, σε Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Λος Άντζελες, Χιούστον, Ντάλας, Πόρτλαντ, Μέμφις, Ντιτρόιτ, Μιλγουόκι, Ντένβερ, Φοίνιξ, Νιούσβιλ και Ατλάντα.

Ούτε η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε το Σάββατο, κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ, κατάφερε να σταματήσει τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για την αστυνομική βία που οδήγησε στον θάνατο του Αφροαμερικανού.

Την Παρασκευή το βράδυ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον με αποτέλεσμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μεταφερθεί για ένα χρονικό διάστημα σε υπόγειο καταφύγιο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου και αστυνομική πηγή.

Την αποκάλυψη έκανε το τηλεοπτικό καλωδιακό δίκτυο CNN ενώ παρόμοιες πληροφορίες έδωσε και η εφημερίδα New York Times. Ο Τραμπ έμεινε εκεί για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, πριν μεταφερθεί ξανά στον επάνω όροφο. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, μιλώντας στο δίκτυο CNN, αποκάλυψε ότι η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ και ο γιος τους, Μπάρον, μεταφέρθηκαν επίσης στο καταφύγιο.

Το οργισμένο πλήθος των διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές.

Το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα· το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Ουάσινγκτον.

Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν και στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες.

Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα. Αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει. Στο κέντρο του Λος Άντζελες ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του ρατσισμού.

Στιγμιότυπο από το σοκαριστικό βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο αστυνομικός (με βαρύ ιστορικό βίαιων πράξεων) να πιέζει με το γόνατο στον λαιμό τον Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος τελικά ξεψύχησε. (REUTERS)
Στιγμιότυπο από το σοκαριστικό βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο αστυνομικός (με βαρύ ιστορικό βίαιων πράξεων) να πιέζει με το γόνατο στον λαιμό τον Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος τελικά ξεψύχησε. (REUTERS)

 

Show More

Related Articles

Back to top button