ΠεριβάλλονΔήμοιΠεντέλη

Πεντέλη: Μια πόλη προς την κλιματική ουδετερότητα

Μεταξύ των 140 πόλεων της Ευρώπης

 

Ο Δήμος Πεντέλης μεταξύ των πρώτων 140 πόλεων στην Ευρώπη που επιταχύνουν προς την κλιματική ουδετερότητα το 2030.   Δήμητρα Κεχαγιά: Το πιστέψαμε και τα καταφέραμε – Βάλαμε το Δήμο μας στην πρώτη ταχύτητα των ευρωπαϊκών Δήμων που μπορούν να πετύχουν αυτό το στόχο

Με ανακοίνωση του αρμοδίου οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Mission Board, ο Δήμος Πεντέλης και άλλες 39 πόλεις από 20 χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν στο δίκτυο «Twin Cities» του προγράμματος της Ε.Ε. «NetZeroCities».

Για να γίνει κατανοητή η σημασία αυτής της επιτυχίας είναι σημαντικό να εξηγηθεί τι είναι η πρωτοβουλία της Ε.Ε. «NetZeroCities», και τα προγράμματα που υπάρχουν στο πλαίσιο αυτό.

Με την πρωτοβουλία της «NetZeroCities» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά τις πόλεις της Ευρώπης να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα έως το 2030. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μέχρι σήμερα υπάρχουν τα ακόλουθα τρία προγράμματα:

  • Πρόγραμμα 100 κλιματικά ουδέτερων και«έξυπνων» πόλεων. Είναι οι πρώτες 100 πόλεις στην Ευρώπη που έχουν επιλεγεί και οι οποίες θα υποστηριχθούν για να πετύχουν κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030.
  • Pilot Cities: Είναι οι πόλεις που έχουν επιλεγεί μεταξύ των 100 κλιματικά ουδέτερων και «έξυπνων» πόλεων, οι οποίες έχουν προχωρήσει σημαντικά την προσπάθεια και υλοποιούν πρωτοποριακές δράσεις και πρακτικές με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, δράσεις που μπορεί να λειτουργήσουν ως παραδείγματα για άλλες πόλεις.
  • Twin Cities: Είναι 40 πόλεις, από 20 ευρωπαϊκά κράτη, που έχουν υλοποιήσει συγκεκριμένες δράσεις προς την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2030 και έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν στο«NetZeroCities» για να «διδαχθούν» από τις Pilot Cities, με στόχο την άντληση καλών πρακτικών και την προσαρμογή των πρωτοποριακών δράσεων και ενεργειών στο δικό τους περιβάλλον.

Ο Δήμος Πεντέλης εντάχθηκε τη Δευτέρα 25/9 στο πρόγραμμα Twin Cities και είναι πλέον συνδεδεμένος με την πόλη του Bristol της Μεγάλης Βρετανίας. Έτσι συγκαταλέγεται μεταξύ των 140 πόλεων που προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, και τη βοήθεια της Ε.Ε., να υλοποιούν δράσεις ώστε να πετύχουν κλιματική ουδετερότητα το 2030.

Ο Δήμος Πεντέλης παρουσίασε στην Ε.Ε. ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις δημοτικές του υποδομές, που πιστοποιεί ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη μείωση των ενεργειακών του αναγκών. Παράλληλα, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές, οριστικοποιεί το σχέδιο μετάβασής του σε κλιματικά ουδέτερη πόλη.

Το επόμενο βήμα είναι να υπογράψει ο Δήμος Πεντέλης το Ευρωπαϊκό Κλιματικό Σύμφωνο (Climate CityContract) με την Ε.Ε. για ενεργειακή μετάβαση και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το έτος 2030.

Η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε σχετικά: «Πλέον ανοίγεται μια νέα εποχή για τον Δήμο μας. Είναι πραγματικότητα ότι η Πεντέλη είναι στην πρώτη ταχύτητα των ευρωπαϊκών πόλεων που στοχεύουν να πετύχουν κλιματική ουδετερότητα το 2030, είκοσι χρόνια νωρίτερα από τον ευρωπαϊκό στόχο. Στην πρώτη ταχύτητα των πόλεων που θα περάσουν στη νέα εποχή.

Το πιστέψαμε και τα καταφέραμε. Εργαστήκαμε πολύ, εργαστήκαμε μεθοδικά, συνεργαστήκαμε με την Ε.Ε. και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βρισκόμαστε πλέον ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας. Να υπογράψουμε το Ευρωπαϊκό Κλιματικό Σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεσμεύομαι στους συμπολίτες μας ότι οι συνεργάτες μου κι εγώ θα εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά ώστε αυτό να γίνει το συντομότερο. Μετά ανοίγει ο δρόμος να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για τη μετάβαση αυτή, να εξασφαλίσουμε ακόμα περισσότερους πόρους που θα κάνουν την πόλη μας μια πόλη που θα χαίρεται ο πολίτης να ζει, μια πόλη θωρακισμένη από την κλιματική κρίση. 

Ευχαριστώ θερμά όλα τα στελέχη της τεχνικής και πολεοδομικής υπηρεσίας του Δήμου μας, αλλά και των άλλων υπηρεσιών που εργάστηκαν για να προωθήσουμε το σχέδιό μας. Ευχαριστώ τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου μας. Ευχαριστώ τους εξωτερικούς συνεργάτες μας για το θέμα. Ευχαριστώ όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη βοήθειά της. Βάζουμε πλέον τον Δήμο μας σε άλλη εποχή, με έργα, σχέδιο, όραμα, πάμε την πόλη μας μπροστά».

Η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Άντα Μπούσουλα σχολίασε από τη πλευρά της: «Από τον Σεπτέμβριο του 2022 η τεχνική και πολεοδομική υπηρεσία αγκάλιασαν το όραμα της Δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά, να μειώσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες και να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο για την προσαρμογή του Δήμου σε κλιματική ουδετερότητα το 2030. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη σημερινή εξέλιξη. Η τεχνική μας υπηρεσία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει και στις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε όλες τις προϋποθέσεις και να υλοποιήσουμε όλα τα έργα και τις παρεμβάσεις που χρειάζονται ώστε σύντομα οι πολίτες να δουν ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση στο αστικό περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής τους».

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button