ΑπόψειςΠολιτικήΖητείται ΠαρόνV-talksΑρθρογραφίαΕιδήσεις

Η “Θάλεια”, ο Νικολάκης, το σιωπηλό 112 και ο… χαμένος κηδεμόνας

Της Αθηνάς Χατζηαθανασίου

Για όλα φταίει ο καιρός.

“Κυρία, δεν ήμουν εγώ. Η Θάλεια φταίει”, είπε ο μικρός Νικολάκης.

Κι έτσι η “Θάλεια” θα σταθεί τιμωρία στη γωνία. Και η “Θάλεια” δικαίως θα σταθεί τιμωρία στη γωνία. Είναι απρόβλεπτη, είναι καταστροφική και λεηλάτησε ό, τι βρήκε στο διάβα της. Και όσο και να την περιμένεις δεν είσαι ποτέ έτοιμος πραγματικά να την αντιμετωπίσεις. Όταν όμως η ΕΜΥ φωνάζει: “Έρχεται η Θάλεια!” και όταν έχεις αναπτύξει εργαλεία – τηλεβόες που μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές και δεν τα χρησιμοποιείς τότε δεν πρέπει να σταθούν στη γωνία και κάποιοι ακόμη;

Τα θύματα μέχρι χτες βράδυ έφταναν τα 7 στην Εύβοια μεταξύ των οποίων ένα βρέφος 8 μηνών. Τουλάχιστον άλλο ένα άτομο αγνοείται και εκατοντάδες παρέμεναν εγκλωβισμένοι.

Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για τη σφοδρή κακοκαιρία «Θάλεια» από την Πέμπτη. Κανένα μέτρο δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να παρθεί. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρ’ όλα αυτά, δηλώνει πως όλα είναι καλώς καμωμένα παρά τις εικόνες χάους και καταστροφής και την ολέθρια επιλογή της Πολιτικής Προστασίας να μη σταλούν προειδοποιήσεις στους πολίτες μέσω του 112.

«Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε. Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Οταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Τι να ζητούσαμε εκκένωση όταν η περιοχή είναι έξω πλημμυρισμένη; Είχαμε ετοιμάσει το 112, αλλά πρόκειται για επιχειρησιακό εργαλείο που δεν είναι για πάσα νόσο» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ταυτόχρονα απέδωσε το χάος σε λάθος πρόβλεψη της ΕΜΥ: «Η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά»

Ο Διευθυντής προγνώσεων της ΕΜΥ, κ. Θεόδωρος Κολυδάς απάντησε στη δήλωση του κ. Χαρδαλιά πως οι επίγειες μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τα ραντάρ και από δορυφόρους πάντοτε παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα μετεωρολογικά μοντέλα πρόβλεψης γεγονός που γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία.
Ταυτόχρονα στην Εύβοια μετέβη εσπευσμένα ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας. Ήταν πριν από έναν χρόνο ακριβώς, τον Άυγουστο του 2019, όταν ο κ. Λέκκας είχε τονίσει την άμεση ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια λόγω των πυρκαγιών που έπληξαν την Κεντρική Εύβοια.«Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις που συμπαρασύρουν τα ήδη ευπαθή εδαφικά υλικά με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν συντελούνται μόνο από τη βροχή που πέφτει αλλά από τα στερεά υλικά που συμπαρασύρει το νερό», είχε πει τον Αύγουστο του 2019.
Όλα αυτά δηλαδή προς αναζήτησιν του “τις πταίει”. Που πάντα αυτός που φταίει είναι ο προηγούμενος ή ο επόμενος ή κάποιος άλλος τελοσπάντων. Κι έτσι τα γεγονότα μένουν ορφανά ευθυνών και οι αδικημένοι εσαεί αναζητούν τον χαμένο κηδεμόνα των λαθών που στοίχισαν τη ζωή στους δικούς τους ανθρώπους. Και το πάθημα ουδέποτε γίνεται μάθημα. Και τα λάθη επαναλαβάνονται ξανά και ξανά. Το δις (εκατομμύρια) εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Έτσι. Προς αναζήτησιν αυτού του σοφού.

Show More

Related Articles

Back to top button