ΧαλάνδριΔήμοιΔημοτικάΕιδήσεις

Κάθετη αντίθεση Ρούσσου για την κατάργηση της ΔΟΥ Χαλανδρίου

Προβληματισμοί για την ταλαιπωρία που θα προκαλέσει στους δημότες η συγχώνευση των υπηρεσιών

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατάργηση και της ΔΟΥ Χαλανδρίου και η συγχώνευσή της με αυτή του Χολαργού από την 1η Ιούλιου 2020.

Η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, στην οδό Βενιζέλου 100 στον Χολαργό, «απορροφά» τη ΔΟΥ που είχε έδρα στο Χαλάνδρι (Αισχύλου 27). Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχε ανακοινώσει τη σχετική πρόθεσή της το 2018, κάτι που υλοποιείται επισήμως την 1η Ιουλίου 2020. Στο σκεπτικό της απόφασής της, που αφορά συνολικά 6 ΔΟΥ της Αττικής, μιλά για ενοποίηση μικρών και υποστελεχωμένων Εφοριών με πλήρους αρμοδιότητας της ευρύτερης περιοχής, ενώ εξοικονομούνται και ποσά ενοικίων.

Ήδη οι κάτοικοι του Χαλανδρίου αναρωτιούνται πώς οι ανάγκες ενός Δήμου περίπου 100.000 κατοίκων θα εξυπηρετούνται από μία Υπηρεσία που απέχει σχεδόν 4 χιλιόμετρα από την πόλη, ενώ η εφορία του Χολαργού ήδη σηκώνει το «βάρος» των υποχρεώσεων της Αγίας Παρασκευής από το 2013.

Η ενημέρωση της ΑΑΔΕ

«Στην άμεση ενοποίηση μικρών και υποστελεχωμένων εφοριών περιορισμένης αρμοδιότητας (ΔΟΥ που δεν έχουν φορολογικό έλεγχο) της Αττικής με εφορίες πλήρους αρμοδιότητας της ευρύτερης περιοχής τους, προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει η παρέμβαση αυτή, η οποία αποτελεί ακόμη ένα βήμα για την παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες με ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και του χρόνου που απαιτείται για τις συναλλαγές με την Εφορία. Είχε προηγηθεί η έκδοση της απόφασης για την υποχρέωση των εφοριών να διεκπεραιώνουν τις δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές και δωρεές) μέσα σε τρεις ημέρες από την παραλαβή τους, χωρίς φυσική παρουσία των φορολογουμένων.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι:

-Η ΔΟΥ Γαλατσίου καταργείται και συγχωνεύεται με την ΙΓ Αθηνών,
-η ΔΟΥ Νέας Σμύρνης καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Καλλιθέας,
-η ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Ηλιούπολης,
-η ΔΟΥ Αχαρνών καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων,
-η ΔΟΥ Παλαιού Φαλήρου καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Γλυφάδας.
-η ΔΟΥ Χαλανδρίου καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Χολαργού,

Η Αρχή προχωρά σε αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας και οργάνωσης των εφοριών σε τρεις κατευθύνσεις:

-Διευρύνει το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών
-Αξιοποιεί καλύτερα τους εργαζομένους
-Τις ενοποιεί χωροταξικά

Τα οφέλη προβλέπεται ότι θα είναι σημαντικά και αφορούν όλους, φορολογούμενους, Δημόσιο και εργαζόμενους στις συγκεκριμένες εφορίες, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΑΑΔΕ. Στις υπό κατάργηση εφορίες ο μέσος αριθμός των υπαλλήλων ημερησίως είναι μικρότερος από 20 και σε ποσοστό είναι 60% λιγότεροι από το αντίστοιχο προσωπικό εφοριών πλήρους αρμοδιότητας, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται αρκετές φορές εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα. Είναι ενδεικτικό, επίσης, ότι για τις πρώτες έξι εφορίες, που σχεδιάζεται να ενοποιηθούν με πλησιέστερες μεγάλες εφορίες τους, το ετήσιο κόστος των ενοικίων αγγίζει τα 900.000 ευρώ».

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος εξέφρασε ανοιχτά την κάθετη αντίθεσή του με την παρούσα απόφαση κάνοντας λόγο για την ταλαιπωρία που πρόκειται να υποστούν οι πολίτες.

«Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην υλοποίηση του σχεδίου συγχώνευσης της εφορίας Χαλανδρίου, γιατί η κατάργηση της αναμένεται να δυσχεράνει σοβαρά την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επαγγελματιών της πόλης μας.»

Show More

Related Articles

Back to top button