ΚοινωνίαΤέχνεςΑλληλεγγύηΕιδήσεις

Η εικόνα της ημέρας

Ο Καντίρ Νέλσον δημιουργεί ένα... διαφορετικό πορτρέτο του Τζορτζ Φλόιντ για το εξώφυλλο του New Yorker

Το περιοδικό The New Yorker δημοσίευσε το νέο του τεύχος για τον Ιούνιο, με εξώφυλλο ένα έργο του καλλιτέχνη Kadir Nelson που απεικονίζει τον George Floyd, με το σώμα του να αποτελείται από ξεχωριστά πρόσωπα ανδρών και γυναικών: θύματα της αστυνομικής βίας στην Αμερική ή ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικών όπως, ο Martin Luther King Jr. και ο Malcom X, καθώς και ιστορικά πλακάτ, σκηνές από μνημειώδεις διαδηλώσεις (Selma to Montgomery marches, 1965) ή φρικαλέες ρατσιστικές επιθέσεις του παρελθόντος (Tulsa race massacre, 1921) και εικόνες που παραπέμπουν στην εποχή της δουλείας.

Το έργο φέρει το τίτλο «Say Their Names» (Πες τα ονόματά τους), και μπορεί κανείς να το βρει και να αλληλεπιδράσει με αυτό στην ιντερνετική εκδοχή του στο site του New Yorker. Η περιγραφή για το εν λόγω εξώφυλλο λέει πως ο φόνος του George Floyd ενσαρκώνει την ιστορία της βίας που έχει επιβληθεί στους μαύρους ανθρώπους της Αμερικής. Εκεί μπορεί κανείς να ανακαλύψει τις μεμονωμένες ιστορίες των ανθρώπων που απεικονίζονται στο εξώφυλλο.

Ο Nelson είναι γνωστός για το έργο του, που προβάλλει την αφροαμερικανική ιστορία και κουλτούρα. Συνεργάζεται συχνά με το περιοδικό The New Yorker, αλλά έχει δουλέψει επίσης για το National Geographic, το Ebony και την Marvel. Είναι ένας από τους πολλούς καλλιτέχνες που μιλά ανοιχτά κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας μετά το φόνο του Floyd από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, στις 25 Μαΐου 2020.

Η εν λόγω έκδοση του περιοδικού περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- εκτενή ρεπορτάζ από τις διαδηλώσεις και το πώς αυτές μεταμόρφωσαν τις ζωές των κατοίκων και τις πόλεις τους, προσωπικές ιστορίες για την ανατροφή μαύρων παιδιών στην Αμερική του 21ου αιώνα και μία αναλυτική κριτική για τη διαχείριση της κρίσης από τους ιθύνοντες.

ΠΗΓΗ: culturenow.gr

Show More

Related Articles

Back to top button