ΒριλήσσιαΠεριβάλλονΔήμοιΕιδήσεις

Η δημοτική παράταξη “Δράση για μια άλλη πόλη” και η διαχείριση απορριμάτων

Σε δημοσίευσή της η δημοτική κίνηση Δήμου Βριλησσίων “Δράση για μια άλλη πόλη” αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις στην τιμολογιακή πολιτική για τα απορρίματα από τον ΕΔΣΝΑ και στη διαχείριση των απορριμάτων από τη δημοτική αρχή, προτείνοντας τις δικές της λύσεις για την ανακύκλωση, λέγοντας ότι οι πολίτες πρέπει να πειστούν με “άλλους τρόπους” και η ανακύκλωση πρέπει να συντελείται σε επίπεδο δήμου.

Αναλυτικά η δημοσίευση της “Δράσης για μια άλλη πόλη”:

“Μια εκτός προγράμματος «συζήτηση» προέκυψε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ του Μάρκου Κρητικού (δημοτικού συμβούλου της ΔΡΑΣΗΣ) και του Δημάρχου, με αφορμή τα ερωτήματα του πρώτου στο πλαίσιο της 4ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού: Μεταξύ άλλων, η διοίκηση αύξησε το ποσό που θα καταβάλει εφέτος ο Δήμος στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τα απορρίμματά του κατά 74% συγκριτικά με το ποσό που είχε προϋπολογιστεί σε προηγούμενη αναμόρφωση. Πώς εξηγείται αυτή αύξηση αναρωτηθήκαμε;

Όπως θα δείτε στη συνέχεια, (1) μπορεί ο κ. Μανιατογιάννης να άφησε αναπάντητο το ερώτημά μας για να κάνει «γενική πολιτική» γύρω από την απόφαση της νέας διοίκησης του ΕΣΔΝΑ(2) να χρεώνει στο εξής τους Δήμους με 27 ευρώ τον τόνο για το «πράσινο» απόρριμμά τους (σήμερα τα πράσινα δεν χρεώνονται), αλλά αυτό δεν μας ενόχλησε καθόλου! Διότι τώρα φαίνεται καθαρά αυτό που επί χρόνια επισημαίναμε, ότι είναι η κεντρική διοίκηση που ορίζει τι θεωρείται απόρριμμα και πόσο αυτό χρεώνεται, επομένως αυτή επηρεάζει καθοριστικά τα ποσοστά ανακύκλωσης που εμφανίζουν οι Δήμοι. Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα η πολιτική του ΕΣΔΝΑ «βόλευε» και ουδείς ήθελε να υπογραμμίζεται αυτή η σχέση, τώρα που αυτή άλλαξε, αρκετοί, όπως ο κ. Μανιατογιάννης διαμαρτύρονται. Όμως αυτό είναι ανακύκλωση;

Μήπως είναι ώρα να τεθεί μια πολιτική πιο σύνθετη και πιο «τοπική»; Με την αρθρογραφία μας έχουμε εξηγήσει (3) ότι η εικόνα των δεικτών της ανακύκλωσης βελτιώνεται εκτός των άλλων, επειδή ένα μέρος των απορριμμάτων που στο παρελθόν χρεώνονταν έπαψε να χρεώνεται. Τα κλαδιά του 2014 ήταν απορρίμματα και χρεώνονταν μαζί με τα μπάζα, όμως το 2017 έγιναν «μη χρεούμενο πράσινο απόρριμμα». Έτσι, οι διοικήσεις επιτύγχαναν μειώσεις δαπανών για την αποκομιδή των απορριμμάτων, τις οποίες εμφάνιζαν ως αποτέλεσμα της πολιτικής τους! Τώρα ο κ. Πατούλης χρεώνει τα «πράσινα», οπότε αυτό θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των Υπηρεσιών και θα μειώσει τα καλά αποτελέσματα των Δήμων σε ότι αφορά την ανακύκλωση. Τα «πράσινα» όμως ήταν και είναι εδώ, μόνον η χρέωσή τους άλλαξε. Οι Δήμοι τι έκαναν; Για να το θέσουμε απλά: Οι Δήμοι θα έπρεπε να ανακυκλώνουν οι ίδιοι τα απορρίμματά τους όπου αυτό είναι εφικτό, αντί να αρκούνται στον υποτυπώδη διαχωρισμό τους και στην προώθησή τους σε τρίτους για αξιοποίηση. Δήμοι όπως τα Βριλήσσια, που παράγουν λόγω των κήπων πολλά κλαδέματα, θα έπρεπε να τα επεξεργάζονται οι ίδιοι, αντί να κρύβονται πίσω από έμμεσες επιδοτήσεις και απλώς να αλλάζουν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων τους, αντί στη Φυλή, στον ΕΣΔΝΑ.

Ισχυριζόμαστε ότι απαιτείται ένα σχεδιασμός που θα αποβλέπει στο να δημιουργηθούν πρακτικές ανακύκλωσης ΕΝΤΟΣ του Δήμου, αφού πρώτα διερευνηθεί σε ποιους τομείς συμφέρει αυτό και σε ποιους είναι προτιμότερη η συνεργασία με την Περιφέρεια ή άλλους φορείς. Σχεδιασμός που θα διαμορφώνει βήμα – βήμα τις αναγκαίες υποδομές (χώρους, κλαδοθρυματιστής, κομποστοποιητές κ.α.) ώστε ο Δήμος να ανακυκλώνει π.χ. τα «πράσινά» του ο ίδιος, αντί να τα «εξάγει» και να πληρώνει ή να μην πληρώνει γι’ αυτά.

Ισχυριζόμαστε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να ξεκινήσουν την ανακύκλωση στην πηγή, βάζοντας στο παιχνίδι τα νοικοκυριά, χωρίς ατομικά ανταλλάγματα, πλατφόρμες και πόντους ανταμοιβής αλλά με πειστικές πολιτικές προς πολίτες όχι καταναλωτές, που παράγουν νόημα και στόχους που θα υλοποιούνται ανά συνοικία και θα λειτουργούν ανταποδοτικά με μικρά έργα στη γειτονιά.

Ισχυριζόμαστε ότι η ανακύκλωση μπορεί να αποτελέσει έναν μηχανισμό ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας ΚΑΙ αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών του Δήμου προς πιο παραγωγικές δραστηριότητες, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε ακόμη και να δημιουργήσει κάποιες θέσεις εργασίας στο προάστιο. Ότι ανακύκλωση και κομποστοποίηση θα μπορούσαν να συνδυαστούν σε κάποια από τα αρκετά αδόμητα ιδιωτικά οικόπεδα του Δήμου μας, (μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες), περιφραγμένα και ελεγχόμενα, ως συνοικιακές δραστηριότητες που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και τη στήριξη πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους κατοίκους. Ιδού λοιπόν ένα νέο πεδίο! Που αξιοποιεί και ταυτόχρονα παρακάμπτει, επιλέγει στο όριο των υπαγορευμένων χρηματοδοτήσεων και των συμβούλων, επιχειρώντας κάτι πιο πρωτότυπο, πιο αυθεντικό, πιο τοπικό, πέρα από τις μιμήσεις και τις αντιγραφές. Και μπορεί σήμερα πολλοί «προοδευτικοί» να αντιδικούν με τον κ. Πατούλη, (με τον οποίον κατά τα άλλα στα περισσότερα ομονοούν και φωτογραφίζονται), όμως αυτοί, επί της ουσίας, έχουν άλλη δουλειά να κάνουν. Ας την ορίσουν και ας ξεκινήσουν!

Αρκετός χρόνος χάθηκε…

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

ΥΓ1. Τον Ιούνιο, με απόφαση του Περιφερειάρχη αυξήθηκε το κόστος ταφής από 49,67 ευρώ/τόνο που τιμολογείται σήμερα σε 53,82 ευρώ/τόνο. Αυξήθηκε δηλαδή κατά περίπου 8% η ενιαία τιμή εισόδου σύμμεικτων απορριμμάτων (τα σκουπίδια του πράσινου κάδου, που δεν υπόκεινται σε κάποια επεξεργασία και θάβονται) στις εγκαταστάσεις της Φυλής. Επιπλέον, με την νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ, τα κλαδέματα θα χρεώνονται με συντελεστή 0,5 επί του κόστους ταφής του σύμμεικτου, κάτι που μεταφράζεται σε κόστος 26,91 ευρώ/τόνο.

ΥΓ2. Σε σχέση με το αρχικό ερώτημα που θέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο, διαπιστώσαμε ότι για τον συγκεκριμένο κωδικό είχε αρχικά προϋπολογιστεί ποσό 500.714€, το οποίο με την 1η αναμόρφωση μειώθηκε κατά 200.000€ σε 300.714€ (!) για να αυξηθεί εκ νέου στην 4η αναμόρφωση κατά 224.8221,14€ για να οδηγηθούμε στο τελικό ποσό των 525.535,49€ που μας επαναφέρει περίπου στα αρχικά προϋπολογισθέντα (!). Οπότε, αυτού του τύπου οι αυξομειώσεις περισσότερο αντανακλούν τον τρόπο που οι διοικήσεις συντάσσουν τους προϋπολογισμούς ώστε αυτοί να καταλήγουν ισοσκελισμένοι, παρά οτιδήποτε άλλο. Σε κάθε περίπτωση, οι φετινές επιδόσεις της δημοτικής αρχής στον τομέα της ανακύκλωσης δεν θα προσφέρονται για πανηγυρισμούς…

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ (1) Μανιατογιάννης στο Δ.Σ.:«Υπάρχει μια νέα τιμολογιακή πολιτική, εκεί που δεν πληρώναμε τίποτα στη διαχείριση των ρευμάτων πλην του πράσινου κάδου να βάλει 27 ευρώ τον τόνο και να βάλει και 54 ευρώ στο σύμμεικτο, στον πράσινο κάδο, συν το πέναλτι, εξήντα δύο ευρώ. Δεν άκουσα κανέναν να μιλάει πάνω σ’ αυτό, το οποίο είναι πολύ σοβαρό θέμα και το οποίο θα προκαλέσει και νέα αύξηση στη συνδρομή μας στον νέο Σύνδεσμο, σε έναν Δήμο, εγώ δεν λέω ότι είμαστε οι καλύτεροι, πάντως σ’ ένα Δήμο που παλεύει το κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων σε πολύ μεγάλο βαθμό, για να φέρνει αυτά τα νούμερα, εσείς το έχετε καταφέρει ως δημότες, ο Δήμος να έχει απολογιστικά απόρριμμα περίπου 55% που δεν θάβεται, σ’ ένα Δήμο όπου μας χρωστάει η κεντρική διοίκηση και ένα απορριμματοφόρο, έχουν πάρει άλλοι Δήμοι κι εμείς δεν έχουμε πάρει, και σ’ ένα Δήμο που του χρωστάει και ο Ενιαίος Σύνδεσμος 300 κάδους, εκτός από αυτούς που πρέπει να πάρουμε και σε ένα Δήμο που έρχεται να κάνει πολιτική η Περιφέρεια ή οποιοσδήποτε άλλος, χωρίς να βάζει ούτε ένα ευρώ, χωρίς να έχει την πλειοψηφία των αποφάσεων στα όργανα και να παίζει ο κάθε ένας παιχνίδια με τα απορρίμματα πάνω στο κεφάλι των δημοτών οι οποίοι πληρώνουν. Η οποιαδήποτε πολιτική στα απορρίμματα γίνεται με τα λεφτά των δημοτών. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα. Και παρότι θίγεται αυτή τη στιγμή η αυτοδιοίκηση στο θέμα αυτό, είναι και αυτό ένα κομμάτι της αυτοδιοίκησης σε επίπεδο ΚΕΔΕ κλπ, παρότι δηλαδή θίγεται σκληρά η αυτοδιοίκηση πάνω σ’ αυτό και δεν επιβραβεύεται η διαλογή στην πηγή που κάνουν οι περισσότεροι Δήμοι, αυτό το θέμα κανείς δεν το έχει θίξει και την ώρα που πάει να αυξηθεί το χαράτσι για τους Δήμους – δημότες, δεν μιλάει κανένας».

(2) Πατούλης στο patt.gov.gr: «Είναι απόφαση τη νέας Διοίκησης της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ να εφαρμοστεί μια τιμολογιακή πολιτική, που θα επιβραβεύει τους Δήμους που κάνουν ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, τιμολογώντας στο 50% το κόστος κάθε τόνου βιοαπόβλητων ή φυτικών απορριμμάτων που θα έρχεται στη Φυλή, σε σχέση με το κόστος που θα έχει ο κάθε τόνος σύμμεικτων απορριμμάτων. Υιοθετούμε μια τιμολογιακή πολιτική, που ενισχύει την ανακύκλωση και δεν την τιμωρεί, όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονται. Είναι στρατηγική μας επιλογή αυτή η πολιτική και έχει ως στόχο ως το 2025, που θα κλείσουμε οριστικά τη χωματερή της Φυλής, να δώσουμε κίνητρα στους Δήμους να στέλνουν λιγότερα σύμμεικτα σκουπίδια στο χώρο αυτό»).Ενδεχομένως πάντως η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά.

(3) «Φάκελος ανακύκλωση, μέρος 3ο» στην ιστοσελίδα μας: https://www.drasivrilissia.gr/Articles/Article/3458).”

Show More

Related Articles

Back to top button