Βριλήσσια

Κυβερνητικές πηγές: Αίσιο τέλος για τα ακίνητα στα Βριλήσσια

Στη βάση των προτάσεων Μανιατογιάννη, προωθείται νομοθετική ρύθμιση απο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Την νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιλύεται οριστικά το πρόβλημα που έχει προκύψει με την άσκηση αγωγών εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, κατά δεκάδων ιδιοκτητών ακινήτων στα Βριλήσσια , κυρίως,  αλλά και σε άλλους Δήμους, ετοιμάζουν αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα είναι στην βάση των προτάσεων που υπέβαλε ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, δηλαδή την παραίτηση του δημοσίου από κάθε δικαίωμα παράστασης για τις ήδη υποβληθείσες αγωγές και την αναγνώριση του δικαιώματος κυριότητας και οριστικής εγγραφής των ιδιοκτητών εντός σχεδίου ακινήτου ενώ θα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις αναγνώρισης δικαιωμάτων κυριότητας και οριστικών εγγραφών των ιδιοκτητών εκτός σχεδίου ακινήτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γίνεται προσπάθεια ώστε η ρύθμιση να φτάσει στη Βουλή μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Το θέμα έχει προκαλέσει εξ αρχής την αντίδραση του Δήμου Βριλησσίων ο οποίος χαρακτήρισε ως “μη νόμιμες” τις αξιώσεις του δημοσίου, ανέδειξε το ζήτημα μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων του Δημάρχου, κινητοποίησε πολίτες και φορείς και πίεσε στο ανώτερο επίπεδο προκειμένου να υπάρξει οριστική επίλυση. Παράλληλα, η νομική υπηρεσία του Δήμου επεξεργάστηκε πρόταση νομοθετικής ρύθμισης την οποία και υπέβαλε στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στις αγωγές του το Δημόσιο υποστηρίζει ότι οι εκτάσεις που διεκδικεί είναι αδιάθετα οικόπεδα παλαιάς διανομής και αποτελούν μέρος του αγροκτήματος «Γέρακα» που ανήκε στην Ι. Μ. Πεντέλης και απαλλοτριώθηκε από το Δημόσιο το 1918-1920. Το 1951 οι εκτάσεις του αγροκτήματος διανεμήθηκαν (για την αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών Λιοπεσίου – Αμαρουσίου – Χαλανδρίου) από το τότε υπουργείο Γεωργίας, ενώ κάποιες εκτάσεις παρέμειναν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου («κοινόχρηστες και διαθέσιμες αδιανέμητες»).

Τα ακίνητα που το Δημόσιο διεκδικεί βρίσκονται στην εκτός σχεδίου πόλης περιοχή Κρασά, όσο και σε εντός σχεδίου κομμάτι, περί τη λεωφόρο Πεντέλης και την οδό Τροίας.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button