ΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

«Κλείδωσε» για τις 22 Απριλίου η προκήρυξη των εκλογών

Το Σάββατο πριν την Κυριακή του Θωμά θα γίνει η επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Την ημερομηνία «αποκάλυψε» ο πρωθυπουργός από τον Εύοσμο όπου βρέθηκε λέγοντας ότι η επίσημη εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου θα ξεκινήσει το μεθεπόμενο σαββατοκύριακο όταν και θα διαλυθεί η Βουλή.

Έτσι, το Σάββατο 22 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανακοινώσει και επίσημα ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου. Στη συνέχεια θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα και θα θυροκολληθεί στη Βουλή, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Ενόψει των εκλογών θα έχουμε δυο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Θα αλλάξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την θέση του κ. Οικονόμου θα πάρει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ενώ στην θέση του κ. Βορίδη θα τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός ο οποίος και θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών.

Σύμφωνα με τις συνταγματικές προθεσμίες, οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν μέσα σε διάστημα 30 ημερών από την επίσημη ημέρα προκήρυξης τους.

Μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου και το αργότερο μέχρι την Τρίτη 23 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα επίσημα αποτελέσματα σχετικά με τις έδρες στη νέα Βουλή. Αν δεν έχει εξασφαλιστεί αυτοδυναμία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει τη διαδικασία των τριήμερων διερευνητικών εντολών στους αρχηγούς των τριών πρώτων σε δύναμη κομμάτων, διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου.

Στην περίπτωση που έχουν αποβεί άκαρπες οι διερευνητικές, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για την διεξαγωγή εκλογών και στην διάλυση της νέας Βουλής. Μετά τις δεύτερες κάλπες, με πιθανή ημερομηνία τις 2 Ιουλίου θα ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία. Σε περίπτωση που υπάρξουν εκ νέου διερευνητικές αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Ιουλίου.

Show More

Related Articles

Back to top button