Γιατί κ. Δήμαρχε?ΔήμοιΜαρούσιΔημοτικάΕιδήσεις

“Ενότητα για το Μαρούσι”: Ο Δήμος να αναλάβει δράση χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες

"Ο αιρετός οφείλει να είναι ανατρεπτικός και διεκδικητικός προς όφελος των κατοίκων, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην Κυβέρνηση"

Πρόσκληση προς την Δημοτική Αρχή να πάρει μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών και να συμβάλλει στην στήριξη της Δημόσιας Υγείας μακριά από κομματικές σκοπιμότητες δημοσίευσε η παράταξη “Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι” με επικεφαλής τον Λευτέρη Μαγιάκη.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση με τις προτάσεις της Δημοτικής Παράταξης:

“Από το Σάββατο 6-11-2020 και μέχρι το τέλος του Νοέμβρη η Κυβέρνηση επέβαλλε καραντίνα σε όλη τη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρά τις προειδοποιήσεις πολλών επιστημόνων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, δεν φρόντισε έγκαιρα να ενισχύσει το ΕΣΥ, κυρίως με εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία έχει φτάσει στα όρια της, ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Προσπαθεί να επιρρίψει το βάρος σε όσους δεν τήρησαν προηγουμένως τα μέτρα, ιδιαίτερα στη νεολαία, αποσιωπώντας τις δικές της ευθύνες για τις απαράδεκτες καταστάσεις συνωστισμού που επικρατούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις σχολικές αίθουσες, τους εργασιακούς χώρους.

Δεν καθιέρωσε τη συνταγογράφηση από τον ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια μοριακού τεστ και δεν φρόντισε για την έγκαιρη διάθεση του αντιγριππικού εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες.

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την καραντίνα θα είναι πολύ σοβαρές τόσο για τους εργαζόμενους των κλάδων που σταματάνε τη δραστηριότητα τους αλλά και τους μικροεπιχειρηματίες που πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά οι επιχειρήσεις τους. Η ανεργία θα εκτιναχθεί και πάλι στα ύψη. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι επαρκή. Με 800 ευρώ που τελικά είναι 600, δεν ζει οικογένεια. Η αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων δεν αποτελεί λύση για τις επιχειρήσεις. Επιβάλλεται εδώ και τώρα να κουρευτούν οι οφειλές στο Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες.

Από την πλευρά του ο Δήμος οφείλει και αυτός να συμβάλλει στη στήριξη της δημόσιας υγείας και της ενδυνάμωσης της αλληλεγγύης με τα παρακάτω μέτρα, πέραν αυτών που έχει ήδη ανακοινώσει:

· Έμφαση στην παροχή υλικής, ιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας στις ευπαθείς ομάδες

· Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων του Δήμου σε όλες τις Υπηρεσίες και ιδιαίτερα στην Καθαριότητα και τα συνεργεία σύμφωνα με τις υποδείξεις ειδικευμένων επιστημόνων
· Αύξηση προσωπικού καθαρισμού των σχολικών μονάδων για όλη τη διάρκεια του χρόνου με μόνιμη και σταθερή θέση εργασίας.
· Διάθεση δωρεάν των μέσων ατομικής προστασίας και αντισηπτικών σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
· Δωρεάν τεστ σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος σε σχολεία ή τις δημοτικές υπηρεσίες.
· Συχνά δειγματοληπτικά τεστ με επιστημονικά κριτήρια στον τοπικό πληθυσμό για τη διαπίστωση της μετάδοσης του κορωνοϊού στην πόλη μας.
· Ενίσχυση της στελέχωσης του τοπικού κέντρου υγείας Αμαρουσίου για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών κορωνοϊού και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων
· Διεκδίκηση για ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών, προσλήψεις οδηγών με μόνιμη και σταθερή εργασία για τη δημοτική συγκοινωνία και οικονομική ενίσχυση της από το Κράτος. Συντονισμός με ΟΣΥ και διασύνδεση της με τις δημόσιες συγκοινωνίες.
· Απαλλαγή των επιχειρήσεων για όσο διάστημα είναι κλειστές από δημοτικά τέλη και τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων
· Πλήρης απαλλαγή από τα μισθώματα (και όχι μόνο του 40%) των κυλικείων των σχολικών μονάδων και των δημοτικών αθλητικών χώρων που έχουν κλείσει.

Τα μέτρα αυτά που είχαμε προτείνει και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος δεν εφαρμόστηκαν όλα από τη Δημοτική Αρχή. Ευθυγραμμισμένη με την Κυβέρνηση αντί να διεκδικεί με όση δύναμη διαθέτει τις απαραίτητες επιχορηγήσεις για τη νομοθέτηση και εφαρμογή των παραπάνω μέτρων δηλώνει σήμερα πως η καραντίνα «είναι αποτέλεσμα της ασυνέπειας κάποιων που δεν πειθάρχησαν στα προηγούμενα μέτρα» απαλλάσσοντας την από τις ευθύνες της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής, έστω και για τα περιορισμένα μέτρα που έχουν ληφθεί, το επιπλέον κόστος με το οποίο επιβαρύνθηκε ο Δημοτικός Προϋπολογισμός μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου, πέραν των κρατικών ενισχύσεων, ανέρχεται σε 712.000.
Σε αυτά δεν υπολογίζεται η δαπάνη για την αγορά τριών λεωφορείων της δημοτικής συγκοινωνίας που ανέρχεται σε 540.000.
Δεν υπολογίζεται επίσης η απώλεια εσόδων που θα προκύψει κυρίως λόγω της μειωμένης δραστηριότητας των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και της αδυναμίας των κατοίκων να πληρώσουν τα δημοτικά τέλη.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της απέναντι στους κατοίκους. Να βάλλει στην άκρη τις κομματικές σκοπιμότητες. Ο ρόλος του αιρετού δεν μπορεί να περιορίζεται απλά και μόνο στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων. Οφείλει να είναι ανατρεπτικός και διεκδικητικός προς όφελος των κατοίκων, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην Κυβέρνηση.”

Πηγή: enypografa.gr

Show More

Related Articles

Back to top button