ΠεριβάλλονΕιδήσεις

Η χωματερή στην Μπρέξιζα: Μια διαχρονική ιστορία πολλαπλών ζημιών

“Μια διαχρονική ιστορία πολλαπλών ζημιών” περιγράφει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό της δημοτικής παράταξης “Δύναμη Πολιτών” για τη χωματερή στη Μπρέξιζα, με σωρεία λαθών από τις εκάστοτε διοικήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της “Δύναμης Πολιτών”

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

Μια διαχρονική ιστορία πολλαπλών ζημιών

Ο Δήμος περίμενε στις 5/5/2020 να εγκρίνει το ΥΠΕΝ τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), όμως δεν  ικανοποιήθηκε παρά τις υποσχέσεις, με την δικαιολογία ότι ήταν ελλιπής ο φάκελος…

Οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν είχε ολοκληρωθεί  το αντάλλαγμα που ζητούσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ). Λέγεται ότι το ΥΠΕΝ πίεζε  για «κλείσιμο» του θέματος της χωματερής στην Μπρέξιζα (πρώην Αμερικ. Βάση) για την οποία είχε υποβληθεί πρόστιμο  από το Ευρωπ. Δικαστήριο επειδή δεν έχει αποκατασταθεί.

 Έτσι στις 14 -5-2020 τριμελής επιτροπή με τη συμμετοχή και του μηχανικού του Δήμου μας Γ. Κολοβού, βεβαιώνει ομόφωνα ότι η χωματερή (ΧΑΔΑ) έχει «φυσικά αποκατασταθεί» επειδή οι 5μετροι λόφοι σκουπιδιών έχουν βλαστήσει. Και ας απαιτούν να απομακρυνθούν τα μπάζα δυο δεκαετίες  τώρα, το Εφετείο, η αρχαιολογία, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφ. Αττικής, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Κτηματική Υπηρεσία Ανατ. Αττικής, το ΙΓΜΕ κ.ά..

Η διαπίστωση της τάχα «φυσικής αποκατάστασης» του ΧΑΔΑ με την έγκριση του Δημάρχου Στ. Τσίρκα παίρνει το δρόμο της αρμοδίως.

Και το Δεκέμβριο  2020 αμοίβεται ο δήμος μας καθώς εγκρίνεται η λειτουργία του ΣΜΑ.

Όμως ο χαρισματικός χώρος της Μπρέξιζας καταδικάζεται να παραμείνει  μπαζοχώρος αντί σαν κόσμημα που είναι ( παραλιακός υγρότοπος με μοναδικές αρχαιότητες) να αναδειχθεί.

Η περιπέτειά του δεν τελειώνει εδώ.

Παραπλανώντας το ΥΠΕΝ την Ευρωπαϊκή Ένωση με την αστήρικτη έκθεση της τάχα «φυσικής αποκατάστασης» διαγράφει από τους προς αποκατάσταση ΧΑΔΑ  την Μπρέξιζα και στις 7-4-2021 υπερηφανεύεται ότι γλύτωσε το πρόστιμο.

Και έρχεται η τιμωρία μας για την ενδοτικότητα του δημάρχου μας. Στις 13-4-2021 το Υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει στους δήμους  σοβαρά ποσά για αποκατάσταση ΧΑΔΑ. 18 εκατομμύρια  € θα μπορούσε να διεκδικήσει ο Δήμος μας. ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΜΠΡΕΞΙΖΑ και έτσι δεν δικαιούται  να διεκδικήσει κονδύλια για την αποκατάσταση της.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕ.

ΑΞΙΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΕΘΑΨΑΝ  ΣΤΑ ΜΠΑΖΑ ΤΗΝ ΜΠΡΕΞΙΖΑ (Λουΐζος δημιούργησε το ΧΑΔΑ, Ψηνάκης πέταξε το 1,5 εκ.€ που είχε για αποκατάσταση και τώρα τα μπάζα μονιμοποιούνται).

ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ;;;                                                                                                   Συνεχίζεται…

Το Συντονιστικό της Δύναμης Πολιτών

Show More

Related Articles

Back to top button