ΠολιτικήΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

Εκλογές 2023 – Πότε και πού θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Συνολικά, 22.855 Έλληνες του εξωτερικού αναμένεται να ψηφίσουν το Σάββατο 20 Μαΐου από τις 7:00 έως τις 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας σε 99 εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν σε 35 χώρες.

Οι 19.998 εκλογείς, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία, προέρχονται από χώρες της Ευρώπης, με το Ηνωμένο Βασίλειο να κατέχει την πρώτη θέση με 4.876 εγγραφές, ακολουθούμενο από την ομογένεια της Γερμανίας με 3.326 εγγραφές και την Ολλανδία με 1.935 εγγραφές.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες που διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν για τις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους έαν και εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

να είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας

τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας

να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Το προαπαιτούμενο της φορολογικής δήλωσης δεν ισχύει για όσους είναι κάτω από 30 ετών και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄ βαθμού.

να έχουν υποβάλλει αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού εως 12 ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, δηλαδή εως τις 11 Απριλίου 2023. Όσοι κατέθεσαν αιτήσεις από 12 Απριλίου και μετά θα μπορέσουν να ψηφίσουν από το εξωτερικό στις επόμενες εθνικές εκλογές πχ του Ιουλίου εάν υπάρξει νέος γύρος. Αναστολές ή διαγραφές αιτήσεων που έλαβαν χώρα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών (3) ημερών πριν από την προκήρυξη των εκλογών θα καταχωριστούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών του Μαΐου.

Σημειώνεται πως για να συγκροτηθεί ένα εκλογικό κέντρο σε μία πόλη προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων, διαφορετικά οι εγγεγραμμένοι μεταφέρονται σε άλλο κέντρο της πιο κοντινής πόλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί εκλογείς να χρειαστεί να ταξιδέψουν αρκετά χιλιόμετρα ακόμα και σε άλλες όμορες ή μη χώρες για να ψηφίσουν.

Για παράδειγμα οι δύο εγγεγραμμένοι στην Ινδία (1 σε Νέο Δελχί και 1 σε Μουμπάι), οι 7 από Ταϊλάνδη (Μπανγκόκ) και οι 2 από Φιλιππίνες (Μανίλα) θα χρειαστεί να ταξιδέψουν στην Σιγκαπούρη ενώ οι 29 εγγεγραμμένοι σε διάφορες πόλεις της Κίνας και οι 13 της Ιαπωνίας θα πρέπει να μεταβούν στην Κορέα (Σεούλ) για να ψηφίσουν.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους Έλληνες της Αλβανίας καθώς από Αργυρόκαστρο και Τίρανα υπήρξαν μόλις 7 εγγραφές. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι η απόσταση Αργυρόκαστρο – Ιωάννινα είναι μόλις 90 χλμ και οι Βορειοηπειρώτες με δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα προτιμούν να ψηφίσουν στην χώρα.

Στη Βόρεια Μακεδονία υπήρξε μια εγγραφή όπως και από την Βοσνία (Σαράγεβο) ενώ 13 εκλογείς εγγράφηκαν στους καταλόγους της Σερβίας (Βελιγράδι). Όλοι τους θα μπορούν να ψηφίσουν στην Σόφια της Βουλγαρίας καθώς εκεί εγγράφηκαν 57 Ελληνες εκλογείς και συγκρότησαν εκλογικό κέντρο.

Show More

Related Articles

Back to top button