ΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

Εκλογές 2023: Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τον ορισμό τους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσημα σήμερα (28/3) τη διεξαγωγή των εκλογών 2023 στις 21/5.

Την ίδια στιγμή, είχαμε και τις πρώτες τοποθετήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΜεΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης.

***Η Βουλή αναμένεται να κλείσει τις εργασίες της για τις διακοπές του Πάσχα τη Μεγάλη Τρίτη (11 Απριλίου) και πρέπει να διαλυθεί από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες. Αυτό σημαίνει ότι το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής αναμένεται να θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε στις 24 Απριλίου είτε στις 28 Απριλίου. Δυο μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής, θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών.

Αλέξης Τσίπρας: “Λίγες εβδομάδες υπομονή και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται”

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει το Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει να είναι στον κόσμο της. Ο υπουργός Ανάπτυξης μας λέει ότι ήδη οι τιμές έχουν πέσει, ο άλλος όμως των Οικονομικών μας λέει ότι παρά το 16% του πληθωρισμού στα τρόφιμα, οι τιμές θα ανέβουν και άλλο.

Αυτή η περιπέτεια έρχεται η στιγμή που θα τελειώσει. Έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται. Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας».

Νίκος Ανδρουλάκης: “Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του”

«Μετά από μήνες αντιθεσμικής σεναριολογίας, που καλλιέργησε ο Πρωθυπουργός ψάχνοντας εναγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης, σήμερα ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του.

Επιχείρησε, μάλιστα, να προσδιορίσει ημερολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα. Για μια νέα προοπτική.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς.

Οι πολίτες ψηφίζουν για την Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζούμε.

Για το κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Σε μια οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους.

Την 21η Μαΐου σας καλώ να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής».

Δημήτρης Κουτσούμπας: “Εκβιαστικό το δίλημμα Μητσοτάκη «ακυβερνησία ή σταθερότητα»”

«Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί “ακυβερνησίας ή σταθερότητας”. Είναι το ίδιο δίλημμα που σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές κι από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί όλοι τους θέλουν να αποσπάσουν τη στήριξη ή ανοχή του λαού σε μια πολιτική που τελικά είναι αυτή, που συσσωρεύει ακόμη περισσότερη αστάθεια κι ανασφάλεια.

Ωστόσο, ο λαός έχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που έφτιαξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα “μιας χρήσης”.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα ευρύτερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις να κάνουν το βήμα ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν μέχρι τώρα. Να απορρίψουν τα κάλπικα διλήμματα που θα δυναμώνουν, αλλά και θα μεταλλάσσονται όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Να προσέλθουν στις εκλογές με ένα και μόνο κριτήριο: Κανένας από τους δύο και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους. Όσο πιο αδύναμα τα κόμματα που -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του».

Γιάνης Βαρουφάκης: “Μια συμμαχική προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που ο κ. Τσίπρας έχει ήδη απορρίψει”

«Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι το μόνο πρόβλημά του δεν είναι οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το αν πρωθυπουργός της επόμενης συγκυβέρνησης θα είναι ο κ. Μητσοτάκης.

«Πράγματι, σημασία δεν έχει ποιος θα μετακομίσει στο Μαξίμου αλλά οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Οπότε, ας μιλήσουμε για τις πολιτικές μιας αυθεντικά προοδευτικής κυβέρνησης.

Την κατάργηση του «Ηρακλή», την αποπομπή των φαντς, και την προστασία νοικοκυριών και μικρομεσαίων, με αντικατάστασή του από μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων

Την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και την επανεθνικοποίηση ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο μιας Ενιαίας Δημόσιας Συμμετοχικής και Αποκεντρωμένης ΔΕΗ

Την επανασύσταση ενιαίου, δημόσιου ΟΣΕ

ΦΠΑ από το 24% στο 15% και από το 13% στο 6%, με κατάργηση όλων των προπληρωμών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Την ακύρωση όλων των εξορύξεων και την απεξάρτηση από το σφιχταγκάλιασμα με ΝΑΤΟ και Νετανιάχου

Την εκδίωξη Λάτση και Ελ Ντοράντο από το Ελληνικό και την Χαλκιδική

Τον κοινωνικό έλεγχο στα Μέσα Ενημέρωσης

«Με άλλα λόγια, μια συμμαχική προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που ο κ. Τσίπρας έχει ήδη απορρίψει, στην συγκινητική του προσπάθεια να δώσει διαπιστευτήρια στην εγχώρια και ξένη ολιγαρχία», τονίζει και ξεκαθαρίζει:

«Αυτά για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία αν στο ΜέΡΑ25 έχουμε “ανοίξει τα χαρτιά” μας, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι σε συγκυβέρνηση που δεν προήλθε από προεκλογική προγραμματική σύγκλιση δεν θα δώσουμε ούτε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε την παραμικρή ανοχή.

Όσον αφορά στην πρόβλεψη του κ. Τσίπρα ότι το ΜέΡΑ25 θα ενδώσει, μετά τις εκλογές στο “αίσθημα της αυτοσυντήρησης”, είναι φανερό ότι αδυνατεί να κατανοήσει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι υπάρχουν άνθρωποι – όπως εμείς στο ΜέΡΑ25 – που βάζουμε τις αρχές μας πάνω από τα εκλογικά οφέλη, που πιστεύουμε αυτό που λέμε επειδή λέμε αυτό που πιστεύουμε. Και, δεύτερον, ότι το ΜέΡΑ25 θα έχει ακόμα μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη στη δεύτερη κάλπη ακριβώς επειδή βάζουμε τις αρχές μας πάνω από τα εκλογικά οφέλη».

Κυριακός Βελόπουλος: “Δεν τον ενδιαφέρει τον Μητσοτάκη το καλό των Ελλήνων, αλλά η καρέκλα”

«Ο πρωθυπουργός σε ένα ακόμα τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακατεύοντας την αλήθεια με το ψέμα, επιχείρησε έναν ωμό εκβιασμό στους Έλληνες ψηφοφόρους. Συνέκρινε την Ελλάδα με την Βουλγαρία για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αυτοδυναμία για την Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργία για τον ίδιο.

Άρα δεν τον ενδιαφέρει το καλό των Ελλήνων, αλλά η δική του καρέκλα. Ελπίζουμε την μόνο αλήθεια που είπε την ημερομηνία των εκλογών να την τηρήσει».

Show More

Related Articles

Back to top button